2016'nın Fit 10 Kuralı

Yeni yılda hedefin daha sağlıklı bir beden ve daha fit bir beden ise bu kurallar olmazsa olmazın olsun! Bedenin hayat boyu seninle olacak tek kıyafetin ve yıllar ilerlerken ona hak ettiği özveriyi göstermelisin. Hazırsan bu sene hepimizi fit ve sağlıklı kılacak kurallar seni bekliyor; işte 2016’nın Fit 10 Kuralı!

1. Kural; Bedenine ve metabolizmana iyi bak!
Bugüne kadar uyguladığın, daha doğrusu uygulamaya çalıştığın fakat sürdürülebilir olmayan, metabolizmana ihanet eden diyetleri bir kenara bırak. Bedeninin sesine kulak ver ve sana özel bir beslenme programı ile her yeni yılı sağlıklı ve formda kucakla. Bilmelisin ki sen özelsin, beslenmen, zevklerin ve yaşam şekline uygun diyet listen de sana özel olmalı. Bunun için bu yıl itibariyle üzerinde isminin yazmadığı sana ait olmayan diyet listelerini bir kenara bırak sağlığının sorumluluğunu al.

2. Kural; Tartı ile ilişkini sınırlandır!
Sabah akşam görüştüğün tartı ile arana bir mesafe koymanın vakti geldi de geçiyor bile! Düşük rakamlar gördüğünde mutlu, yüksek rakamlar gördüğünde mutsuz eden bu dostuna bir dur de! Çünkü; sana her zaman doğruyu söylemiyor ve diyetini sabote ediyor. Araştırmalar sık tartılan bireylerin diyet motivasyonunun düşük ve kilo verme sürecinin yavaş olduğunu gösteriyor. Neden mi? Bu sıkı ilişki vücudun stresteyken salgıladığı kortizol hormonunun salımını tetikliyor. Haftada 1 gün, sabah aç karnına, tuvalete çıktıktan sonra, çıplak veya her seferinde aynı kıyafetle tartılman yeterli. Daha fazlasına ihtiyacın yok unutma.

3. Kural; Paketli gıdalardan korkma!
Fabrikadan çıkan ve paketlenen gıdalara güvenmiyorsan bir an önce bu alışkanlığından vazgeç! Çünkü gelişen dünyada kontrol altında tutulmayan gıdalar çok daha riskli. Sağlık kurallarına uygun olan paketli gıdalar günümüz dünyasında yoğunluğunda imdadına yetişmek için var, yeter ki etiket okumayı ve ürün değerlendirmeyi bil. Bunun için de bir gıdanın etiketinde ki bilgileri iyi değerlendir. Kalorisine bak, yağ oranının %20’nin üzerinde olmamasına dikkat et, sodyum miktarının düşük olmasına ve lif miktarının yeterli olmasına da özen göster.

4. Kural; Sağlıklı kilo kaybı için gerçekçi ol!
Söz konusu kilo vermek olduğunda sürenin az, kaybedilen rakamın fazla olması seni cazip ediyor olsa da sağlığın için bu konuda gerçekçi hedefler koyup sağlıklı ilerlemek gerektiğini kabul etmelisin. İdeal olanın total ağırlığının haftada %1-2’sini kaybetmek olduğunu bilip bu aralıktaki kilo kayıplarının çok büyük başarılar olduğunun farkına varmalısın. Diyet kendi ruh ve bedenini keşfettiğin bir yolculuk ve bu yolculuğun en büyük yol arkadaşı farkındalık! Başardıklarının farkına var ve kendini kimseyle kıyaslamadan gerçekçi hedeflere odaklan.

5. Kural; Bağırsak florana sahip çık ve hayatına probiyotik kat!
Yaş aldıkça kırışıklıklarına gösterdiğin özeni vücudun beyni bağırsaklarına da gösteriyor musun? Bağırsak florası kişiden kişiye farklılık gösteren tıpkı bir beyin gibi bulunduğu ortamdan, yaşam süresinden, stresten, hava kirliliğinden, kötü beslenme alışkanlıklarından etkileniyor ve günümüz koşullarında bu etki ne yazı ki çok da olumlu olmuyor. Nasıl ki cildine, beynine ve bedenine iyi bakıyorsan hepsinin temeli olan bağırsaklarına da iyi bakmak zorundasın. Unutma ki bağırsakların mutlu ise mutlusun, sağlıklı ise sağlıklısın! Güçlü bir beden ve sağlıklı bir metabolizma için florana sahip çıkmalı ve probiyotik kullanmalısın.

6. Kural; Tam tahılları hayatından eksik etme!
Beynin yakıtı glikozun, sindirim sisteminin olmazsa olmazı lifin, sinir sisteminin güçlü sinapsların, ihtiyaç duyduğun mutluluğun kaliteli kaynağı tam tahıllara daha fazla ihanet etme! Doğru porsiyonda, doğru karbonhidrat tercihleri ile metabolizmanı ateşle. Bu değerli besin grubu hakkında ki asılsız haberlere itibar etme. Üretken, mutlu ve sağlıklı bir yıl geçirmek için beynini turbo moduna alacak kaliteli karbonhidratlar olan tam tahıllar, bulgur, kinoa, greçka gibi besinlerle geç kalmadan tanış.

7. Sınırsız kavramını hayatından çıkar!
Sınırsız salata, sınırsız çorba, sınırsız meyve-sebze suları… Hepsine bir sınır koymanın tam vakti! Bilmelisin ki su tüketimi de dahil bedenine aldığın tüm bu kaynakların bir sınırı olmak zorunda! Çünkü; beynin ve midenin porsiyon kontrolü sağlaması için bir dur emrine ihtiyacı var ve başına sınırsız kelimesi gelen bir öğün için dur emrini vermek mümkün değil. 2016’da sınırsız olan tek şey gülümsemen olsun :)hayatın limitini zorla fakat tükettiklerinin limitini zorlama.

8. Yıllara meydan okumak için rengarenk beslen!
En iyi gençlik ve güzellik bakımın rengarenk besinler olsun her bir renkten aldığın vitamin, mineral ve besleyici özellik ile ruhunu-bedenini genç tut. Kendine besin çeşitliliği konusunda hedefler koy ve market-Pazar sepetini rengarenk sebze ve meyvelerle doldur. Kırışıklıklara meydan okumak için uykudan 2 saat önceki ara öğününde light yoğurt ve kırmızı meyve ikilisine ise kullandığın kırışıklık kremlerinden çok daha önem ver.

9. Su içmek için sudan bir sebep arama, harekete geç!
Gün içinde su içmek için susamayı artık bekleme. Biliyorsun ki en değerli yaşam kaynağı su bedenin ve ruhun tazelenmesi için oldukça önemli. Her gün kendine bunu hatırlat! Fakat sana hatırlatmam gereken bir nokta var; su tüketiminin de elbette bir sınırı var. günlük hayatta yoğun egzersiz, terleme yoğunluğu fazla olan işlerde çalışmıyorsan 5-6 litre su içerek zayıflama hayalinden vazgeç. Çünkü böyle yaparak sadece organlarını yoruyorsun! İdeal olanın günlük harcadığın enerjinin her bir kalorisi için 1-1,5 mililitre sıvı alımı olduğunu bil ve buna göre su tüket.

10. Nefesine özen göster!
En çok ihtiyacın olan fakat çoğunlukla yarım bıraktığın en temel şeyin nefes almak olduğunu biliyor muydun? Gün içinde kendine nefes molaları ver! Çünkü; iyi bir nefes organların düzenli çalışmasını, hormonların dengede olmasını ve metabolizmanın doğru çalışmasını sağlıyor. Tüm bunların düzenli olması ise sağlıklı ve fit bedenin inşa edilmesini kolaylaştırıyor.

İşte 2016 için Fit 10 Kural ile tanıştın. Şimdi kendi bedeninin sorumluluğunu almanın vakti!

Dilerim ki 2016 senin için doğru bilgiye güvendiğin, kendini ve bedenini sevdiğin, sağlık, mutluluk ve huzur dolu fit bir yıl olur.