5 Öğünde Ramazan

Son dönemde en sık karşılaştığım sorulardan birisi; ‘’Ramazan’da da zayıflayabilecek miyim?’’ Eğer senin de kafanda soru işaretleri varsa bu hafta trendy diyetisyen köşemde Ramazan’da doya doya forma girebileceğin 5 vakit beslenme konusunu işliyorum. Hadi senin için hazırladığım 20 fit Ramazan önerilerine göz at;

1. Ramazan’da 3 ana 2 ara olmak üzere 5 öğün beslen.
2. Sahura kadar uyanık kalma unutma uyku en değerli besinin.
3. 2 lt su tüket, 1 Lt’si sodyumu düşük doğal maden suyu olabilir.
4. Sindirim sisteminin konforu için iftardan sonra 1 tablet probiyotik tablet al!
5. Sahur saatini ezan saatinden 1 saat önceye al ve sahurundan sonra hemen yatma .
6. Besin alternatiflerinden önce bu öğününün en az 20 dakika sürmesine özen göster.
7. Uzun süre tokluk için ve bu saatte mideni fazla yormamak için sahurda çiğneme egzersizlerini hakkını vererek yapman gerektiğini unutma!
8. Sahurda uzun süre tok tutacak besinler tercih et; yumurta, az yağlı beyaz peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek, yağsız süt ve süt ürünleri bunlardan birkaçı…
9. Sahurda kahvaltı yapabilirsin, sebzeli makarna ve yoğurt, zeytinyağlı dolma ve yoğurt, sebzeli omlet tercih edebilirsin.
10. Yumurta en tok tutan besin sahurda mutlaka 1 adet yumurta tüket! 36 saate kadar iştah yönetimine katkıda bulunuyor.
11. Sahurda baharatlı veya sarımsaklı besinler tercih etmeyin gün içerisinde susamanıza neden olacaktır.
12. İşte tam bu zaman diliminde bir ara öğün yap; ezan okunmadan 10 dk önce tercihin süt ve meyve olabilir.
13. Şimdi gelelim iftara; İftar öğününü 2 öğüne bölüyoruz; ön iftar ve akşam yemeği şeklinde arada 30 dk molamızın olması hem beyne tokluk sinyallerinin iletilmesine hem de sindirim sisteminizin daha konforlu çalışmasını sağlayacak.
14. Ön iftar volümetrik besinler ile başlamalı; Çorba, cacık, karpuz, salata iyi tercihler olabilir.
15. 30 dakika sonra iştah kontrolü açısından kendini çok daha rahat hissedeceksin işte ana yemeği yemenin tam zamanı :)
16. Ana iftarda yemeğinde balık, tavuk, etli sebze yemekleri tercih edebilirsin.
17. Ramazan’da metabolizmanı yavaşlatmak istemiyorsan hem ön iftarda hem de ana iftarda 1’er kase yağsız yoğurt tüket.
18. Ramazan'ın enleri;Bulgur, karabugday, firik, esmer pirinç sihirli tahıllarınız hem daha uzun süre tok kalmanızı hem de iştahınızı kontrol edecekler.
19. 5. ve son öğüne geldiğimizde ana yemekten 1 saat sonraya bırakman gerektiğini unutma! Hafif bir sütlü tatlı, güllaç ya da dondurma akıllı bir tercih olabilir.
20. Son öğünün ve sahur öğünün arasında en az 3 saat dinlenmelisin unutma!

Ramazan boyunca fit tarifler ve tok tutan öneriler için sosyal medya hesaplarımızdan @formeo_ddy’yi takipte kal ;)