7 Adımda Sağlıklı ve Fit Bayram

Ramazan bayramına günler kala, nasıl besleneceğin ile ilgili tereddütlerin var ise bu haftanın yazısı tam senin için! Bayramı hem keyifli bir o kadar da sağlıklı ve fit geçirmek istiyorsan senin için sıraladığımız başlıkları dikkatlice okumalısın;
1. Öğünleri atlama: Ramazanda uzun dönem açlıkla beraber yavaşlamaya geçen metabolizmanı eski rutinine döndürmek için, tekrar öğün düzenini oturtman gerekiyor. Özellikle kahvaltı öğünü, atlamaman gereken öğünlerde ilk sırada yer alıyor. Çünkü kahvaltı öğünü, gün içerisindeki enerjini düzenlemede yardımcı olduğu gibi, sonraki öğünlerde oluşabilecek iştah ataklarını da önlemeye destek oluyor. Bununla beraber 3-4 saatte bir beslenmen de metabolizma hızını arttırmada etkili olacak.
2. Ağır yemeklere dikkat! Bayramla beraber yemeklerde yapacağın tercihleri iyi seçmelisin! Aksi takdirde kilo kontrolünde problem yaşayabilirsin. Bayramda tercihlerin her zaman kızartmalar, çok tuzlu, çok şekerli yemeklerden uzak durmak şeklinde olmalı! Bunun yerine sebze ağırlıklı, kalsiyumdan zengin, kızartma yerine haşlama/ ızgara/ buharda pişen yemeklerin olduğu bir beslenme tercih etmelisin.
3. Tatlılar: Bayram denildiğinde akla ilk gelen şey tabi ki de tatlı! Peki, bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak mı gerekiyor? Aslında her bireyin günlük alacağı enerjinin %5-10’u kadarının bu afacan gıdalardan gelmesinde hiçbir sorun yok. Fakat sağlık koşullarına göre özellikle diyabet, tansiyon hastalarının bu konuda özellikle dikkatli olmasında fayda var! Tatlılar konusunda tercihin her zaman hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Ayrıca 1 dilim baklavanın ortalama 250 kalori, 2 madlen çikolatanın ortalama 50-60 kalori, 2 adet lokumun da 62-70 kalori civarında olduğunu unutma.
4. İçeceklere dikkat: İçecekler masum görünebilir, fakat farkında olmadan gereksiz kalorileri içeceklerle alıyor olabilirsin. Özellikle meşrubatlar, gazlı içecekler gizli kalori kaçakları arasında! Bu yüzden içeceklerin tüketiminde dikkatli olup, özellikle şekersiz gazlı içecek/meşrubatları tercih etmeye özen göstermelisin.
5. Vücudunu susuz bırakma: Ramazan ayında vücudun maalesef ihtiyacın olan suyu tamamlayamıyor. Bu yüzden bayramla beraber, önceliklerine koyman gereken konulardan bir tanesi de su tüketimi! Günlük minimum 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisin. Bununla beraber bayramla ikram edilen çay kahve tüketimlerinde de dikkatli olmanda fayda var; unutma bu içecekler vücudundaki suyun atımını tetikliyor. Bu yüzden ilave su takviyesi yapman gerekiyor.
6. Bağırsak Dostu: Ramazandaki beslenme düzeni, maalesef bağırsaklarını da olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden normal rutine döndüğünde mutlaka liften zengin beslenmeye özen göstermelisin. Bayramla beraber artacak öğünlerde, porsiyon kontrolünü ayarlamayı unutma. Tüketilen yüksek miktarda besin, liften fakir besinler, bağırsak düzeninde problemler yaşamana sebep olabilir. Bununla beraber probiyotik takviyesi de bağırsaklarını mutlu edecek faktörler arasında!
7. Uyku: Sen de iftar ile sahur arasını bağlayanlardan isen, o zaman bayram ile ilk işin uyku düzenini tekrar, olması gereken aralıklara çekmek olacak. Özellikle saat 23:00 ile 04:00 arası uyuyor olman, hem bağışıklığının desteklenmesine, hem de iştah hormonlarının dengede kalmasına fayda sağlıyor. Böylece sağlığına destekçi olduğu kadar kilo yönetiminde de katkı sağlıyor.