BAĞIRSAKLARINI HAREKETE GEÇİR!

Sen de bağırsaklarının hareketsizliğinden şikayetçi misin? Bu konuda hiç de yalnız sayılmazsın. Dünya nüfusunun yaklaşık %14'ünün kabızlıktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir Özellikle, hareketsiz bir yaşam, sağlıksız beslenme düzeni, liften fakir gıdaların tüketimi, ilaç kullanımı, stresli şehir hayatı derken birçok faktör bağırsak hareketliliğinden şikayetçi olmana neden oluyor. Eğer ki haftada 1-2 kez dışkılama yapabiliyor ve sert bir kıvamdan dolayı zorlanıyorsan bağırsak sağlığın için alarm çalıyor demektir. Zira akut olarak yaşadığın kabızlık sorunu önüne geçilmezse kronikleşebilmekte ve dahası değişen bağırsak mikrobiyotası ile böbrek hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Hadi o zaman bağırsakları harekete geçir ki metabolizman harekete geçsin!

• Lif Tüketimi;
Bağırsakta fermentasyona uğramayan çözünmez posa türleri, bağırsak hareketliliğini artırarak pasajın daha kısa sürede geçişini sağlar. Dünya Sağlık Örgütü günlük 25-40 g lif tüketimi öneriyor. Ve ne yazık ki genelde tüketim 10-14 gram arasındadır. Beslenmende tam tahıllara, kuru baklagillere, yağlı tohumlara, sebze ve meyvelere yeterince yer vererek sen de lif tüketimini arttırabilirsin!

• Su Tüketimi;
Bağırsağındaki dışkının yumuşayıp geçişini kolaylaştıran en önemli etmenlerden bir de su tüketimidir. Eğer ki günlük su tüketimin 2 litrenin altında kalıyorsa üzgünüm ama kabızlığa zemin hazırlıyorsun.

• Fiziksel Aktivite;
Kendini harekete geçirmeden bağırsaklarını harekete geçirmen zor! Fiziksel aktivite sırasındaki hormonal değişimler gastrointestinal motoliteyi arttırıyor. Haydi sen de Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine uyarak haftada 150 dk orta şiddette aktivite ile önce kendini sonra bağırsaklarını hareketlendir.

• Stres;
Beyin ve bağırsak birbiri etrafında dönen dişli çark gibidir. Birbirleri üzerindeki ilişki çift yönlüdür. Bağırsak florasındaki disbiyozis; duygu durumunu, stres yönetimini etkiler. Değişen duygu durumun ise hem yeme davranışların hem de gastrointesitinal sürecini etkiler. Günün sonunda huzursuz bir ruh hali ve bağırsak; kabızlık ile kendini gösterir.

• Probiyotikler;
Bağırsak florasındaki yeterli ve çeşitli sayıdaki dost bakteriler bağırsak sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Florada oluşabilecek disbiyozis bağırsak hareketliliğini de etkilemektedir. Bu noktada özellikle dirençli kabızlık durumunda diyetisyen kontrolü ile uygun probiyotik kullanımı etkili bir tedavi olacaktır.

• Dost Besinler!
Kuru erik, hem yüksek lif içeriği hem de bir şeker alkol olan sorbitol içeriği ile dışkı hacminin kolay çıkışına destek olur. Kabızlık problemi yaşadığınız günlere 2 adet kuru erik ile başlayabilirsiniz. Bununla birlikte elma, armut, incir, kivi, enginar, keten tohumu, yulaf kepeği yine bu dönemdeki dost besinleriniz.

Özetle; kabızlık deyip geçmemelisin. Tuvalete çıkama sıklığını takip etmeli, olası bir durumda diyetisyene başvurmalısın. Önce kabızlığına neden olan etmenleri irdelemeli ona göre uzmanın tavsiyelerini uygulamalısın.