Dikkat Şeker Bebekler!!!

BEBEĞİNİZİN BESLENMESİNDE ŞEKER OLMALI MI?
Bebeğinizin zihinsel gelişiminin temelleri 1-3 yaş arasında atılıyor. Bu dönemde demir, protein, vitamin ve mineral alımını eksiksiz yapmanız çok önemli! Çikolata, şeker ve gazlı içecekleri çocuğunuz 3 yaşına kadar hiç tanımasa da inanın ki eksiklik hissetmeyecektir. Bebeğinizin ihtiyacı olan şeker, anne sütünde, ek beslenmeye başladığında sebze, meyve ve tahıllarda zaten mevcut ve onun için en sağlıklı şeker içeren alternatifleri zaten kullanıyorsunuz.. Geleneksel alışkanlıklarımızdan emziği reçel-bal ile alıştırma yanlışına DUR DEME VAKTİ çoktan geldi..!
 
DİŞ ÇÜRÜKLERİ VE OBEZİTEYE ŞİMDİDEN ENGEL OLUN
Tebrikler! Siz 1-3 yaş arasında şekeri bebeğinizin hayatına hiç sokmayarak ileriki yaşlarda yaşayacağı şeker hastalığı, obezite ve diş çürükleri gibi rahatsızlıkları önlemiş oldunuz! J…
Yapılan çalışmalar 1-3 yaş arasında şeker tüketen bebeklerin yetişkinlik döneminde şekerli yiyeceklerden vazgeçemedikleri ve bu bireylerde şeker hastalığının daha yüksek oranda gözlendiğini göstermektedir.
Şeker alımının fazla olması aynı zamanda obezitenin de en büyük destekçisidir!:(… Bebeğinizin 1-3 yaş arası şekerle tanışması yetişkinlik döneminde bunu sürdürmesine sebep olabilir. Obezitenin temelleri maalesef atılmış olur.. Şeker alımının ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de değinmeden olmazJ.. Diş fırçalama alışkanlığının edinilmesi kadar şekerli yiyeceklerin mümkünse tüketilmemesi de bebeğinizin ağız ve diş sağlığı için oldukça önemli..
 
HADİ BEBEĞİNİZİ ŞAŞIRTALIM!
Ama tabi herşey planlandığı gibi gitmeyebiliyor bazen.. Bebeğiniz şekerin tadını aileden birileri sayesindeJ öğrendiyse “artık her şey için çok geç“ değil! Hadi biraz miktarı azaltmakla başlayıp, yerine alternatifler geliştirerek bebeğinizi şaşırtalımJ..!
 
SAĞLIKLI ALTERNATİFLER ÜRETME ZAMANI!!!
Şeker yerine bebeğinizin beslenmesine eklediğiniz meyve püresi ve meyve suları bizim en büyük yardımcımız! Böylece bebeğiniz meyve şekeri olarak almış olacak; hem de vitamin-mineral kaynağı ile beslenmesini sağlayacağızJ Buna benzer olarak; pekmez, akçaağaç şurubu ve bal ilavesi de saf şekere göre iyi alternatifler arasında verilebilirJ Ancak 6-12 ay arası pekmez verilebilirken, bal ilavesi için 1. Yaşını doldurmasını beklemelisiniz!
BEBEĞİM ŞEKERLİ YİYECEKLER SONRASI; YA HİPERAKTİF BİR BEBEĞE DÖNÜŞÜYOR YA DA ÇOK HUYSUZLANIYOR! BU NORMAL Mİ?
Şeker enerji verici bir besin ögesidir. Şekerli besin tüketiminden sonra kan şekeri yükselir, enerji harcama ihtiyacı doğar… Şekerli beslenme sonrası hareketli bebekler oldukça sık karşılaşılan bir durumdurJ.
Diğer bir taraftan da şeker içeren yiyecek tek başına verildiğinde; ani şeker yükselmesi sonrası ani şeker düşüklüğü yaşanır, bebeğinizin bu sebeple huysuzlanıyor olması çok yüksek bir ihtimaldirJ… Hem bunu önlemek hem de enerji patlamalarını dengelemek için şekeri protein kaynağı olan süt ve ürünleri ile yedirmeniz önemle tavsiye edilirJ Evde kendiniz meyve püresi hazırlayıp yoğurtla karıştırarak veya şeker ilavesiz meyve reçeliniz-peynir ve ekmekle vereceğiniz minik bir öğünü bebeğinize rahatlıkla tükettirebilirsiniz.
 
BEBEĞİNİZİN DİŞ SAĞLIĞINI NASIL KORULAMALIYIZ?
Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilecek besinler arasında; saf şekerden sonra; meyve suları, kurutulmuş meyveler ve sütteki laktoz(süt şekeri) örnek verilebilir. Bunları hiç tüketmemesini söylemek elbette doğru olmaz. Sadece bebeğinizin menü planlamasını doğru yapmalısınız. Şeker içeriği yüksek besinleri ana öğünlerde vermek, ara öğünde tükettirirsek de tek başına vermemek gerekir. Meyvenin, yoğurt veya peynirle birlikte tüketimi, asitlik özelliğini dengeler, bebeğinizin diş sağlığı korunmuş olurJ.
 
GAZLI İÇECEKLERLERDEN KAÇININ!
Bebeğinizi 1-3 yaş arası gazlı içeceklerden sakının. Bu içecekler asitlik özelliği ile diş minesine zarar verir. Eminiz siz de bebeğinizin diş çürükleri oluşumuna bir sebep daha eklensin istemezsiniz..:)
 
BEBEĞİME TATLI YAPABİLİRMİYİM? BEBEĞİME UYGUN SAĞLIKLI TATLI TARİFİ VAR MI?
Hem sağlıklı hem de fit tatlı tabakları ile bebeğinizin tatlı gülüşünü yakalamak istemez misiniz?
Meyveli muhallebi, meyveli tart, meyve salataları, ev yapımı meyveli süt ve ev yapımı meyveli yoğurtlarla bebeğinizi mutlu etmeye ne dersiniz?
 
 
TABAĞIMIZI ÇEŞİTLENDİRME ZAMANI!!!
Anneler yaygın olarak; ana öğünde sadece sebze püre ve yemeği, et kıyma ilaveli yemeklerle sofrayı sınırlandırmaktalar. Oysaki çok keyifli sunumlarla aynı lezzeti ve sağlıklı tarifleri bebeğinize rahatlıkla tükettirebilirsiniz. Bebeğiniz artık tabağın görünüşü ile de ilgilenmeye başladığında eğlenceli tabaklar hazırlamanın vakti gelmiştir!.. Harekete geçme zamanı!..
Size sağlıklı- sevimli bir tatlı tabağı önerimiz var;
AHUDUDULU MUHALLEBİ (4 kişiliktir, ailece afiyet olsunJ)
Malzemeler:
· 250 gram ahududu
· 4 su bardağı süt
· 4 yemek kaşığı nişasta
· 1 çay bardağı pekmez
· Süslemek için badem, hindistan cevizi
 
Yapılışı:
Ahududular mutfak robotunda çekilerek püre haline getirilir. Ayrı bir yerde ahududu ve pekmez dışındaki tüm malzemeler karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince püre haldeki ahududu eklenerek 1-2 dakika pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra karıştırarak soğutun. Hafif ılınınca pekmez ekleyin, İyice karıştırın. Renkli-süslü kuplara servis edilir. Servis tabaklarında bademlerle göz ve dudak şekli verilir. Hindistan cevizi ile yanaklara çilJ yapılır. Afiyet olsun
Doya Doya, Sevgi Dolu Yaşam Dileklerimizle..