Dikkat Stres Neler Yapıyor!

Hepimizin hayatında farklı dozlarda da olsa yer alan stres bazılarımızı daha çok, bazılarımızı daha az yemeye itiyor. Stres ile birlikte nasıl böyle değişiyor yeme alışkanlıkların merak ediyorsan, bu durumla mücadelede sana destek olacak tüyoları öğrenmek istiyorsan hadi okumaya devam…

 Öncelikle bilmelisin ki her stres aynı değildir. İşe stresini tanımakla başla!
• Akut stres; bir anda karşına çıkan strestir ve vücudu harekete geçmeye hazırlayan mekanizmaları etkiler. Sen akut stresteyken vücudun glikoz salınımını arttırarak kasları ve beyni daha hızlı beslemeye başlarken kalp atımını artar, nefes alış-verişin hızlanır. Beynin savaş ya da kaç! Komutu altındadır.
• Kronik stres; uzun süreli, kalıcı etkiler yaratan durumlarda vücudun olması gerekenden çok savaş ya da kaç konumunda kalmasıdır.
Stresin türünden bağımsız olarak en net etki ettiği mekanizma ise hormonların. Adrenalin ve kortizol hormonları her iki durumda da yükselir ve akut streste sorunun çözülmesi ile düşmeye başlar. Fakat kronik streste çok uzun süre kortizol salınımına maruz kalan vücudun için işler o kadar da kolay değil. Sağlıklı bir dinlenme moduna geçemeyen vücudunda bağışıklık sisteminin düşmesi, kan şekeri salınımının normale dönememesi, kardiyovasküler risklerde artış ve sinir sisteminde ki olumsuzluklar en sık görülen problemler arasında yer alıyor. Psikolojik olarak anksiyete ve negatif ruh durumu ile karşı karşıyayken fiziksel olarak bağırsak hareketlerinde bozukluklar, karın çevresinde şişkinlik ve kramplar kaçınılmaz oluyor.

Peki kronik streste yeme davranışlarına ne oluyor?
Yemek yemek mideni doldurmaktan daha fazlasını yapıyor… Aynı zamanda duygularını da besliyor. Yemek için mi stresi yenmek için mi yediğini ayırt edici özellik ise seni rahatlatıcı besinlere yönelip yönelmediğin. Beynini stres anında ye! Diye kodladığın o yiyecekler senin için artık “rahatlatıcılar” grubunda yer alıyor.

Üzgünüm ama kronik stres seni karın bölgenden şişmanlatıyor!
Stresliyken artan kortizol salınımın leptin duyarlılığını azaltarak “tokum” demene engel oluyor, artan açlık hissi ve kan şekeri dalgalanmaları ile yemeye devam ediyor ve yağ depolamanı arttırarak kilo almana neden oluyor. Yüksek düzeylerde insülinle sinerji oluşturan kronik yüksek kortizol düzeylerinin bel çevresinde yağ birikimini artırdığını gösteren pek çok çalışma var desem?

Daha iyi bir beslenme ile stresi yönetmek mümkün mü?
Evet mümkün! Su içmeye özen göstermekle işe başla ki vücudunun daha verimli çalışmasına destek olabilir. Rengarenk sebze ve meyveleri hayatına daha çok kat ki stresin oluşturduğu serbest radikalleri vücudundan uzaklaştırman kolay olsun. Tam tahıllar ve kuru baklagiller gibi liften zengin besinler ile stresliyken ilk uyarı veren bağırsak floranı koruma altına al. Kahve, yeşil/siyah çay, çikolata gibi kafein içeren içecek ve yiyecekleri azaltmaya özen göster. Yemeklerini yavaş ye, bol çiğne ki azalan leptin duyarlılığını arttırabil.
Stres beni psikolojik olarak yoruyor deme, kontrol altına alamadığın stres fiziksel ve psikolojik olarak neler yapıyor öğrendin. Stresi jet hızıyla uzaklaştırabildiğin güzel günler dilerim…