Diyetinin 10 Yasaklı Besinine Diyetisyenlerden Af Çıktı

Duyduk duymadık demeyin şehr-in diyetisyenleri diyetinizin 10 yasaklı besinini aklıyor!! Yıllardır diyet listelerinizin yasaklı besinler listesinde tuttuğunuz ve her diyet bitiminde büyük bir zevkle tekrar yemeye koyulduğunuz besinlerden bahsediyoruz evet!

Patates, havuç, bezelye, mısır, muz, karpuz… Yasaklar listeniz böylece uzayıp gidiyor mu? Diyet listelerine yazılmaktan kaçınılan bu besinler yasak değil! Önemli olan bu besinleri ne kadar tükettiğiniz ve ne ile tükettiğinizdir.

Peki glisemik indeksleri yüksek diye yıllardır diyetlerin yasaklar listesine aldığımız bu besinleri aklamaya ne dersiniz?

1.Patates :
• Potasyum zengini patates yapısında bulunan ‘ kukoamin’ bileşikleri ile kan basıncını düşürücü etki gösterir.
• Kalp sağlığını koruma, beyin ve sinir sisteminin aktivitesi, sporcularda fiziksel performansın artırılmasına kadar pek çok işlevde görev alır.
• Ortalama 100 g olan 1 orta boy patates 1 dilim ekmekteki karbonhidrata eşdeğer nişasta içerir. Fit not; öğünlerinizde tükettiğiniz patatesin yanında mutlaka bir protein kaynağı bulundurun.

2.Havuç:
• Havuç; göz sağlığı, cilt sağlığı, bağışıklık sistemi, karaciğer sağlığı, kalp ve damar sağlığının en yakın dostu :)
• Antioksidan içeriği oldukça yüksek bu sebze, aşırı tüketiminden kaçınılarak beslenme örüntünüzde mutlaka bulunmalıdır.
• Nasıl mı? 150 gram(1 orta boy) havuç için beslenmenizden 100 g meyve çıkartarak!
• Ara öğününüzde, yemeklerin yanındaki salatalarınızda ya da yemeklerinizde 1 orta boy havuç tüketerek lezzet ve sağlığı buluşturabilirsiniz.

3.Bezelye:
• Bezelye; vitamin, mineral, posa ve proteinden zengin içeriği ile öncelikli kemik sağlığınız olmak üzere tüm sağlığınızı olumlu etkiler.
• Dikkat etmemiz gereken tek nokta; glisemik indeksi yüksek besinler aynı öğünde tüketilmemelidir.
• Bu özellikle bezelye yemeği tüketilirken sık yapılan bir hatadır. Ekstra havuç ve patatese HAYIR, yemeğin yanında tüketilen 1 dilim tam tahıllı ekmek ve 1 kase yağsız yoğurda EVET diyoruz ve sağlıkla forma giriyoruz.

4.Mısır:
• Tiamin için çok iyi bir kaynak olan mısır hafızanın güçlenmesine yardımcıdır.
• Yapısındaki pantotenik asit ile strese karşı vücudun savunmasını sağlar.
• Diyetin en büyük yasaklarından kabul edilen patlamış mısır aslında volümetrik bir besin olmasından ötürü seni uzun süre tok tutuyor. 1 su bardağı az yağlı patlamış mısırı 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağ değişimi yerine beslenmenize ekleyebilirsiniz.
• Salatalarınızda ya da yemeklerinizde 2 yemek kaşığını aşmadan karbonhidrat bakımından zengin bu sebzeyi tüketebilirsiniz.

5.Muz:
• Potasyum deposu muz kardiyovasküler rahatsızlıklar, artirit ve sinir sistemi sorunlarında olumlu etkilere sahiptir.
• Serotoninin üretimini arttırarak kişiye mutluluk verdiği kanıtlanmıştır.
• Sporcular için vazgeçilmez bir meyve olan muz, terleme sebebiyle kapasitesini yitiren kasları güçlendirir.
• Yaklaşık 70 gram olan yarım orta boy muzun bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğu unutulmamalı miktarına dikkat edilerek mümkünse yanında 1 su bardağı light süt ile tüketilmelidir.

6.İncir:
• İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atımına yardımcı olur.
• Sindirim sistemini mutlu eder.
• Enerji verir ve cinsel performansı arttırır.
• İncirde de porsiyon kontrolüne DİKKAT! 1 orta boy incir 60 kaloriye eşdeğerdir.

7.Dut:
• Dut; vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
• Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
• Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcıdır.

8.Üzüm:
• Potasyum ve C vitamini deposu üzümün sindirim sistemi üzerindeki faydaları bilinmektedir.
• Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
• Üzümün kabuğunda bulunan resveratrol; İyi kolesterolü artırırken, kötü kolesterolün damar duvarındaki olumsuz etkilerini azaltır ve gençliğimize gençlik katar.
• Üzüm porsiyonumuz 70 gram. Resveratrol oranı yüksek olan kara/mor üzüm ilk tercihiniz olsun.

9.Kavun:
• Genel olarak %95’i su olan bu meyve; karbonhidrat, fruktoz, glikoz, sakkaroz, pektin, protein, yağ, mineraller ve bazı vitaminleri içerir.
• Kavunda bulunan adenozin kanın pıhtılaşmasını önler, kalp sağlığını korur.
• Ara öğünlerimizde tüketeceğimiz kavun sulu bir meyve olmasının yanında şeker içeriği de göz önünde bulundurularak 150 gramı aşmamalıdır.

10.Karpuz:
• Karpuz yalnızca lezzetli bir meyve değil, doğru tüketildiğinde yaz aylarının mineral deposudur.
• Ancak unutmamak gerekir ki karpuz da bir meyvedir ve meyve şekeri içerir. Sınırsızca karpuz tüketimine son!
• Bir ay dilimi yani 150 gram karpuzun 60 kalori olduğu düşünüldüğünde, "DOĞRU MİKTARDA TÜKETİLDİĞİ ZAMAN" diyet listelerine uygun bir meyve olduğunu söylemek mümkün. Karpuzun en güzel eşlikçisi olan beyaz peynir ise yağsız tercih edildiğinde formda kalmak için de muhteşem bir ikili olabilirler.

Doya doya zayıflamak aslında kısa süre uygulanan bir diyet programı değildir; yasaklı bir program hiç değildir! Doya doya zayıflamak yeni bir hayat tarzıdır sizin hayatınızın yenilikleridir. Sevdiğiniz yiyecekleri daha yakından tanımanızdır, arkadaşınız ile içtiğiniz kahvenin keyfini çıkarmanız ya da herhangi bir besine kötü bir imaj yüklememenizdir. Doya doya zayıflayarak yasaksız yaptığınız diyetin mutluluğunu tadarsınız. Doğru beslenme ile ilgili farkındalıklarınızı yükseltir ve hayatınızı lezzetlendirerek sizi ideal kiloya ulaştırır. Doya doya bir yaşam dileğiyle…