Ek Besin’e Ne Zaman Başlanmalı?

Doğru zaman neden önemli?
Ek besin dönemine zamanında başlamak (6. ayda), fiziksel gelişim ve beslenme alışkanlıkları için çok önemlidir. Zamanından önce başlanması, bebeğinizin meme veya biberona bağlı kalmak istememesine, süte tepki göstermesine ve ek besinlerden erken uzaklaşmasına neden olmaktadır. Geç başlanması ise; çiğneme-yutma fonksiyonlarının geç gelişmesine, seçici yemeye ve beslenme yetersizliklerine neden olmaktadır.

Bebeğiniz o ay daha az kilo aldı (!) diye, 6. aydan önce katı gıdalara başlanmaz!
Bebeğin gelişiminde en önemli ölçüt, persentil eğrileridir. Aylık kontrolünüzde çocuk doktorunuz tarafından, bebeğinizin gelişimini yorumlamasını isteyin. Bu eğrinin sabit kalması (bebeğin kilo almaması) veya aşağı inmesi (kilo vermesi) gelişiminin durduğunu gösterir. Bu durumda, bebeğiniz 4. ayında olsa bile, hemen ek besinlere başlamak yeterli ve doğru değildir. Anne sütü alıyorsa devam sütüyle desteklenmesi ya da devam sütü alıyorsa miktar ve sıklığın düzenlenmesi gerekir!

Öncelik, anne sütü veya devam sütüne ait!
Ek besin dönemine yanlış başlama sonucunda, her anı ayrı bir keyif olan bu süreci mutsuzluğa dönüştürebilirsiniz. Bebek beslenmesinde öncelik her zaman; anne sütüne aittir! Eğer anne sütü yetersizse veya gelmiyorsa, devam sütleri devreye girer.

1 yaşına kadar da anne sütü veya devam sütü temel beslenmeyi oluşturur. Bu atlanmaması gereken en önemli noktadır. Çünkü siz anneler bu yeni serüvene adım attığınızda, bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını ek besinlerle sağlayacağını düşünüyorsunuz. Ve akıllı bebeğiniz beklentilerinizi karşılayamadığında (2 kaşık yerine 1 kaşık yediğinde); onun beslenemediğini, kendinizin de bu konuda yetersiz olduğunu hissediyorsunuz. Annelik içgüdünüzü bir kenara bırakma vakti geldi artık. Bebeğinizi gerçekten tanımanız, en büyük yardımcınız olacaktır!

Başlangıç için en doğru zaman, 6. ay!
Anne sütü ilk 6 ay tüm ihtiyaçları karşılarken; 6. ayla birlikte bebeğinizin besin depoları azalmaya başlar ve ihtiyaçları artar. İşte bu noktada, öncelikle tadım dönemi (3 hafta) başlar. Tadım döneminde amacın, “tattırmak” olduğunu unutmayın ve lütfen verdiğiniz miktarlarda bilinçli olun. İlk hafta 1-2 çay kaşığıyla başlayın. İkinci hafta 1-2 tatlı kaşığına, üçüncü ve dördüncü hafta ise 1-2 yemek kaşığına ulaşın. Tabii ki en temel ölçüt, bebeğinizin isteği! 1 kaşıktan sonra yemek istemiyorsa zorlamayın, iki kaşık diye onunla inatlaşmayın. Önemli olan, besinlerin tadına bakması ve tat algısını geliştirmesidir.