Kanser Hastalarında Beslenme Neden Çok Önemli?

Hem hastalık hem de tedavi süreci nedeniyle kanser hastalarında yetersiz beslenme riski oldukça yüksektir. Bu risk oldukça yüksek olmasına rağmen bazen gözden kaçırılmaktadır. Çalışmalar özellikle vurgulamaktadır ki; kanser hastalarının aynı zamanda obez olması bireyin beslenme yetersizliği olmadığının kesinlikle bir göstergesi değildir ve malnütrisyon varlığının gözden kaçırılmasına neden olan sebeplerden biridir.
Yapılan araştırmalar kanser hastalarının %10-20’sinin kanser sebebiyle değil, hastalığın neden olduğu yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan malnütrisyon nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda Avrupa’da yapılan araştırmalar hastaların yalnızca %30-60’ının beslenme desteği aldığını göstermektedir. Çalışmalar, bireye kanser teşhisi konulduğu an beslenme riski açısından taranmasını ve risk altında olan hastaya beslenme desteğine oldukça hızlı bir şekilde başlanmasını önermektedir.

Peki kanser hastaları neden yetersiz beslenme riski altında?

  • Çünkü tümör ortaya çıkmasıyla beraber bireyin hem iştah durumunu hem de besinlerin sindirim ve emilim durumunu etkiliyor. Aynı zamanda tümörün bulunduğu yer de dikkat edilmesi gereken noktalardan. Özellikle tümör baş-boyun bölgesindeyse yutma güçlüğüne; mide-bağırsak bölgelerindeyse sindirim ve emilim güçlüğüne neden olabiliyor.
  • Sadece tümörün kendisi değil tedavi aşaması da hastada bulantı, kusma, tat ve koku algısında değişme gibi problemlere sebep olabiliyor. Sonuç olarak birey yemek yemekten keyif alamaz hale gelip besin alımını istemsiz bir şekilde azaltabiliyor.

Bu bilgiler ışığında kanserli hastalarda beslenme desteğinin ve diyetisyenin rolünün oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliyoruz. Her kanser hastası bireysel değerlendirilip her hastaya diyetisyenler tarafından bireysel beslenme programları oluşturulmalıdır.

Formeo Malnütrisyonla Mücadele Departmanı’ndan bu konu hakkında her zaman destek ve bilgi alabileceğinizi lütfen unutmayın.