Kapari

Güneşe âşık kapari, çiçek açmadan tomurcukları toplanarak elde edilen bir besin türüdür. Gebre otu olarak da bilinen kapariyi belki de ilk defa duyuyor olabilirsin. Küçük yeşil tohumlar olarak yemekler içinde ilgi çeken kaparinin yararlarını öğrenmeye hazır mısın?

Cilt Enfeksiyonları: Antibakteriyel özelliğe sahip olan kaparinin, yapılan bir çalışmada ciltte enfeksiyona yol açan gram pozitif bakterilerde %100, gram negatiflerde ise %90 etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Karaciğer: Karaciğerin toksik maddelerden olumsuz etkisine karşı kapari koruyucu özelliğe sahip. Sağlıklı bir karaciğer için antioksidandan zengin kapariyi tüketebilirsin.

Kanser: Kuersetin ve kaempferol gibi flavonoidlerden zengin olması, bağışıklığını arttırarak hücrelerinin serbest radikallerden olumsuz etkilenmesini ve tümör oluşumunu engelliyor; böylece vücudunu kansere karşı koruyor.

Artrit: Kapari, Römatoid artritten sorumlu tutulan İnterlökin-1 betanın salınımını inhibe ederek hasarı azaltmaktadır. Anti-enflamatuvar etkisiyle gut gibi hastalıklarda da olumlu etki yaratmaktadır.

Diyabet: 2013 yılında yapılan çalışmaya göre kapari tüketimi, tip 2 diyabet hastalarında açlık kan şekerini ve HbA1C seviyelerinde düşüşe yardımcı olmaktadır. Diyabetten korunmak ve kan şekeri seviyeni düzenlemek için yemeklerine kapari ekleyebilirsin.

Kolesterol: Kapari Hiperlipidemiye karşı da olumlu etki gösteriyor. Özellikle plazma trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürmek için bu besinden yardım alabilirsin.

Faydalarını öğrendiğine göre; artık kapari ile yemeklerine yeni tatlar ekleyip, sağlığına sağlık katmaya ne dersin?