Kışın Vazgeçilmezi: Ekinezya

Kış dönemine girmeyle artan viral ve bakteriyel hastalıklar, çoğu kişinin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Bu dönemde bağışıklığını yüksek tutmanın yanında özellikle gribal enfeksiyonlara karşı vücudunu korumak için ekinezya ile tanışmaya ne dersin? Bu bitki literatürde gribal enfeksiyonlara karşı koruyuculuğuyla biliniyor! Dahası mı? O zaman ekinezyanın bu ve daha fazla özelliğini merak ediyorsan okumaya devam etmelisin :)
Soğuk algınlığı/grip: Yapılan birçok çalışma, ekinezyanın soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterdiğini söylüyor. Birçok çalışmaya göre özellikle “rhino virüs” kaynaklı soğuk algınlığına karşı ekinezya büyük etkiye sahip. 2012 yılında Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine’da yapılan araştırma, ekinezya bitkisinin gribe karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudunu koruduğunu söylüyor. 2010 yılı Journal of Medicinal Plants Research’teki çalışmaya göre ekinezya anti-viral özelliği ile virüsleri in-aktive ederek soğuk algınlığına karşı vücudu koruyor.
Antioksidan: Ekinezyanın alkol extraktı 2 doğal kimyasal bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenlerden birisi lipofilik alkamidler ve diğeri de suda çözünen kafeik asittir. Kafeik asit, vücutta antioksidan özellik göstermek ile beraber dokulardaki fazla geçirgenliği azaltarak enfeksiyonlara karşı da vücudun korunmasına yardımcı oluyor.
Cilt: Ekinezya extraktlı krem içeriklerinin cilt kırışıklıklarına karşı etkili olduğunu biliyor muydun? Birçok çalışma ekinezyanın cilde karşı olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. 2010 yılında International Journal of Cosmetic Science’ta yapılan bir araştırmaya göre ekinezya cildi oksidatif stresten korumada ve hidrasyonunun artışını sağlamada etkili. Çalışma bu sayede de ekinezyanın krem formülasyonları kullanımının kırışıklıkları azaltmada etkili olabileceğini de söylüyor. 2011 yılında Phytotheraphy Research’teki başka bir çalışmaya göre de ekinezya anti-mikrobiyal özelliği sayesinde akne tedavisinde de olumlu cevap verebiliyor. Bununla beraber bazı çalışmalar bu özelliği sayesinde Herpes Simplex virüsüne karşı da koruyucu olabileceğini söylemekte!
Anksiyete: 2015 yılında Pharmacognosy Reviews’de yayınlanan makale; ekinezyanın içindeki alkamidlerle, vücutta cannobioid reseptörlere (CB1 ve CB2) etki göstererek anxiete kontrolünde yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sen de stresli günlerinde hem bağışıklığını kuvvetlendirmek hem de stres yönetimine destek olabilmesi adına 1 bardak ekinezya tüketebilirsin.
Tüm bitkilerde olduğu gibi ekinezyada da tüketimi abartmamak önemli! Gereğinden fazla tüketeceğin ekinezya böbrek ve karaciğerine fazla yük binmesine sebep olabilir. Bu yüzden kontrolü elden bırakma, miktarları iyi ayarla :)