Koenzim Q10’in Sihri

Koenzim Q10 insanlarda ve hayvanlarda sentezlenebilen, ubikinon (her yerde olan) ailesinden bir bileşiktir. Temel görevi besinlerin enerjiye dönüştürülmesi olarak bilinse de bilim dünyasında yankı uyandıran pek çok etkisinin olduğu da araştırmalarla bulunmuştur. her yerde olan anlamına gelen ailesinin hakkını veriyor ve bakın vücutta nelere etki gösteriyor…
• Kalp- Damar hastalıkları: Enerji üretiminden sorumlu olan bu bileşik kalp damar sağlığı için oldukça önemli. Araştırmalar kalp damar hastalığına sahip bireylerin sağlıklı bireylere oranla %25 daha düşük koenzimQ10 ürettiklerini gösteriyor.
2664 konjestif kalp yetmezliği olan birey üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli olarak 3 ay koenzimQ10 alımı günde 50-100 mg arası olan bireylerin hastalığa bağlı semptomlarında önemli ölçüde azalma olduğu tespit edilmiş.
• Hipertansiyon: 109 hipertansyon hastası birey üzerinde yapılan bir çalışmada günde 225 mg koenzimQ10 alımının kan basıncını %85 oranında düzenlediği görülmüş. Araştırmanın yazarları bu etkinin sebebinin, enerji üretiminin artmasına bağlı dolaşımın hızlanması olabileceğini belirtmişlerdir.
• Bağışıklık sistemi: Yüksek antioksidan özelliği sayesinde serbest radikal oluşumunu önleyerek bağışıklığı güçlendiriyor. 2010 yılında yapılan bir çalışmada koenzimQ10’in bağışıklık yanıtını arttırdığı, viral enfeksiyonlar ile mücadelede etkili olduğu tespit edilmiş.
• Anti-aging: Günümüzde pek çok dermatolojik ürünün de içerisinde bulunmasına şaşırmamalı! Çünkü o tam bir cilt dostu Yaş ilerledikçe yavaşlayan metabolik faaliyetlere karşın gösterdiği performans ile hücre metabolizmasını etkileyerek yaşlanma belirtileri ile mücadele eder.
• Cilt sağlığı: Fonksiyonel Gıda Araştırma Laboratuarı’nda yapılan bir çalışmaya göre iki haftalık bir kullanımda dahi kırışıklıklarda azalma sağladığı bulunmuştur.
• Kanser: Kanada’da göğüs kanseri olan 90 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre koenzim Q10 alımı yüksek olan kadınlarda kanserin diğer organlara yayılmadığı ve tedavi sürecinde ilaçların olumsuz etkilerinin görülme sıklığının azaldığı görülmüştür.
AİDS olan kişilerde bağışıklığı güçlendirdiğini, sperm hareketliliğini arttırdığını, migren ataklarını önlediğini gösteren çalışmalar da mevcut!
Sihirli etkileri ile bilim dünyasında oldukça popüler olan bu bileşen; somon gibi yağlı balıklarda, sakatatlarda, ceviz-fındık-badem gibi yağlı tohumlarda ve tam tahıllarda bulunuyor.
Yaşla birlikte vücutta koenzimQ10 üretiminin yavaşladığını belirtmekte de fayda var. Yaş alırken yaşlanmamak ve sağlığını korumak için beslenmende bu bileşenden zengin besinlere daha sık yer vermeye ve gerekirse doktor/ diyetisyen tavsiyesi ile takviye almaya özen göstermeyi ihmal etme.
Doya doya yaşadığın, uzun ve sağlıklı bir ömür dilerim 