Şeker hastaları için 10 süper besin

Amerikan Diyabet derneğince önerilen bu besinlerin hepsinin ortak özelliği glisemik indeks ve glisemik yüklerinin düşük olması ve bunun yanında;
• Kalsiyum
• Potasyum
• Magnezyum
• A,C,E vitaminlerini
• Ve son olarak en önemlisi posa içermesidir.
1. KURUBAKLAGİLLER
Amerikan Diyabet Derneği önermiş ama Türk insanını beslenmesi incelendiğinde kuru baklagiller beslenmelerinin jokeri gibidir. Mutfaklardan eksik olmaz. İyi ki de olmaz. Çünkü içerisindeki posa, bitkisel protein ve faydalı vitamin mineraller kan şekerinin dengelenmesini sağlar, açlığın önünde geçer.
2. KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Her öğününde koyu yeşil yapraklı sebzeler olsun; en kaliteli folik asit depoları için koyu yeşil yapraklı sebzelere her öğünde salata şeklinde yer ver.
3. TURUNÇGİLLER
C vitamini deposu meyvelere beslenmende yer ver ancak unutma yanında muhakkak yağsız süt veya süt ürünü tüketmelisin
4. YAĞSIZ SÜT VE YOĞURT
Evet Amerikan Diyabet Derneği de aynı bu şekilde belirtiyor yağsız süt ve yoğurt sevgili okurum. İnanın en çok soru aldığım konulardan birisidir bu. O zaman gerekli sağlık otoritelerinden de öneriyi duyduğumuza göre süt,yoğurt hatta ayranlarımızı yağsız tüketmeye devam edebiliriz.
5. KIRMIZI MEYVELER
 Antioksidan, vitamin ve posa içeriği yüksek bu anti aging kırmızı meyvelerde diyabette sana kalkan görevi görüyor.
6. DOMATES
En iyi likopen kaynaklarından domates de Amerikan Diyabet Derneği’in top 10’undda yer alıyor. Domates şeker içerir tüketmeyin efsanelerine kanma sevgili okurum en doğru yayınlardan bilimsel beslenme bilgilerine güven . Unutma abur cubur tüketim değil abur cubur bilgi kilo aldırıyor.
7. OMEGA 3 DEN ZENGİN BALIKLAR
İnsülin direnci kalkanı omega-3! Salatalarına ya da yoğurduna 1 çorba kaşığı keten tohumu ekle, ara öğünlerde 4 tüm ceviz tüket, haftada 2-3 kere özellikle somon olmak üzere omega 3'ten zengin yağlı balıkları mutlaka ye. Eğer bu besinleri haftada 2-3 kere tüketemiyorsan omega-3 takviyesi al!
8. TAM TAHILLAR
Tamamen karbonhidratsız beslenmek çözüm değil unutma! Doğru olan beslenmende tam tahıllara yer vererek bunu öğünlerinde dengeli bir şekilde tüketmen. Doğru karbonhidrat nedir peki? Ekmek birinci sırada; tam buğday, çok tahıllı,yulaflı, çavdar ,.. yani esmer tüket! Artık beyaz ekmekle olan tüm ilişkilerini kesme vakti! Tam buğday makarnası, bulgur, karabuğday, kinoa, amaranth, Kurubaklagiller de senin için seçtiklerimiz…
9. KURUYEMİŞLER
Magnezyum,çinko başta olmak üzere bir çok vitamin ve mineralleri bunun yanında da sağlıklı yağların temel kaynağı olan kuruyemişlere beslenmende daha sık ancak miktarına dikkat ederek yer aç!
10. TATLI PATATES:
Antosiyanin içeriği ile insülin salınımını artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olan tatlı patates kültürümüzde yok ancak Amerikan Diyabet derneğinin önerileri arasında çünkü Glisemik indeksi düşük bir sebzedir. Aynı zamanda bakır, potasyum ve diyet lifi için iyi bir kaynaktır
Bunu biliyor muydun?
1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü kutlanmaktadır.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek şüphesiz herkes için oldukça önemli. Diyabet hastalığında ise ayrı bir önem taşıyor. Diyabette beslenme tedavisinin ilk amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak yani kan şekeri düzeyini normal ya da normale yakın sınırlarda tutmak olmalıdır unutma şeker hastasıysan ya da genetik olarak şeker hastalığı yatkınlığın var ise beslenmene oldukça özen göstermelisin sağlıklı ve fit günler dilerim…