Tahılların Kraliçesi: AMARANTH

Tarihi 5.000-6.000 yıl öncesinde Azteklere kadar dayanan amaranth son yıllarda beslenme dünyasında da sıkça ismini duyduğumuz tahıllardan. Bu hafta #jetbilgi köşemde neden ismini sıkça duyduğumuzu anlatıyorum! Hazırsan tahılların kraliçesine yakından bakmaya başlayalım…

İlk önce bilmen gereken amaranth, süs bitkisi olarak bilinen bununla birlikte tohumları yenebilen renkleri mordan kırmızı ve altın sarısına kadar değişebilen bir bitki. Dünyanın her yerinde tahıl olarak bilinen amaranth yüksek besin değeri ile beslenme dünyasının da kıymetlilerinden.

1 fincan pişmiş Amaranth;
• 251 kalori
• 46 g karbonhidrat
• 5 gram lif
• 4 gram yağ
• 9 gram protein içerir.

Neden tahılların kraliçesidir?
• Protein yönünden zengin olmakla birlikte diğer tahıllardan farklı olarak elzem aminoasitlerden ‘lizin’ içerir. Bu içeriği sayesinde de pek çok tahıla göre çok daha kaliteli bir protein kaynağıdır.
• Aktif bir yaşam ve güçlü bir kemik yapısı için önemli olan kalsiyum pek çok sebzeye oranla Amaranth’da daha fazla bulunmaktadır.
• K vitamini, potasyum ve liften zengin oluşu ile kalp sağlığını korur. Kan damarlarını genişleterek ateroskleroz riskini düşürür.
• Sayısız flavonoid ve yüksek C vitamini içeriği sayesinde kapiller duvarı güçlendirerek varislerin oluşumunu önlemeye destek olur, kan damarlarının güçlenmesini sağlar.
• Doğurganlık çağındaki kadınların en önemli folat kaynaklarındandır. Bu sayede bebekte oluşabilecek zihinsel problemlerin ve hamilelikte meydana gelebilecek düşük risklerinin de önüne geçmeye destek olur.
• Çölyak hastalarının favori tahılıdır. Çünkü, amaranth glüten içermez.

JetFitNot; amaranth okzalat içeriği yüksek bir besindir ve böbrek taşı yada safra taşı olan bireylerin tüketiminde dikkatli olması gerekir.
Tahıl dünyasının mucizelerinin farkında olduğun, beslenme programında tahılları çeşitlendirerek kullandığın, sağlıklı ve formda günler dilerim.