Vücudun Işık Saçan Hormonu

Vücudunun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlayan melatonin hormonu, birçok biyolojik ve fizyolojik sisteminde de yer alıyor. Hücrelerinin yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, uyku ritminin ve vücut ısının düzenlenmesi gibi birçok görevi olan melatonin hormonunu biraz daha yakından tanımaya ne dersin?

• Kalp ve damarların aktif koruyucusudur. Gece boyu salınan melatonin kan basıncını ve kalp atım hızını düşürerek sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olmanı sağlar.
• Sağlam bir psikolojinin olmazsa olmazıdır. Depresyonlu bireylerin uykusuzluk yaşamasının elbette bilimsel bir sebebi var. depresyon ve uyku problemi sonucu melatonin salınımı azalır. Sağlıklı bir uykuda salınan melatonin seni depresyondan korur.
• Antioksidan dostudur. Stresli bir günün ardından kaliteli bir uykuda salınan melatonin stresin bedenine verdiği zararı onarır ve vücutta ki istenmeyen maddelerin oluşumunu engeller.
• Kanserin düşmanıdır. Bağışıklık sistemini destekleyerek kanser hücrelerinin çoğalmasını, tümör büyümesini ve kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.

Vücudun ışığı melatonin hormonunu koru!
Melatonin hormonu akşam 21.00-22.00 saatlerinde salgılanmaya başlar. Kandaki maksimum konsantrasyonu 24.00-04.00 saatleri arasında gözlenir. Sabah 07.00-09.00 saatlerinde ise melatonin sekresyonu azalarak minimum seviyelere iner. Peki çalışma masanda ki ışığın, kullandığın teknolojik aletlerin parlaklığının, uyku kalitenin ve uyuduğun ortamın bu döngünün sağlıklı ve verimli olmasında etkili olduğunu biliyor musun? Şimdi daha kaliteli bir uyku ve melatonin hormonu salınımının 3 adımını öğrenme vakti; 
1. Teknolojiyi kısık parlaklıkla kullan! Çünkü ; Yapılan bir çalışmada yüksek şiddetteki bir ışığın 20 dakika uygulanması sonucu melatonin seviyesinde %40-50 ‘lik bir azalmanın görüldüğü, ışık şiddeti daha da arttırıldığında ise bu azalma %50-95’ lere ulaştığı tespit edilmiştir. Gün içinde 8-10 saat arası vakit geçirdiğin bilgisayarın, sürekli kullandığın akıllı telefonun ve ışık saçan tüm teknolojik aletlerin ekran ışığını kısma vakti. Çalışırken gün ışığı yeterli ise masandaki ışığı da kısmalısın, unutma! Ne kadar az parlaklık o kadar yüksek melatonin salınımı.
2. Kaliteli uyu! Çünkü; uyku vücudun dinlendiği en değerli zaman dilimi. Gün içinde yoğun çalışan bedenin dinlenme vaktidir uyku. Her yeni güne yenilenmek ve dinlenmiş uyanmak için kaliteli uyumalısın. Melatonin hormonu ise uyku süresini uzun tutmaktan ziyade uykunun başlangıcı ve kalitesiyle ilişkilidir. Kaliteli bir uyku için gece 23.00-05.00 saatleri arasında uyumalısın. Uyku kaliteni olumsuz etkilememesi için saat 17.00’ den sonra kafein tüketme!
3. Karanlıkta uyu! Çünkü; ne kadar karanlık, ışık almayan bir ortamda uyursan salınım o kadar yüksek olur. Kaliteli bir melatonin hormonunun salınımı için odanda ki gece lambasına ve ışık saçan her şeye veda et.
Peki sağlıklı bir melatonin hormonu için sadece bunlar yeterli mi? Tabi ki hayır! 
Beslenme bu sistemin de olmazsa olmazı. Sağlıklı beslenerek de melatonin hormonu korumaya destek olmalısın. Yulaf, zencefil, muz, badem, kivi, vişne, sarıkantaron kaliteli melatonin kaynağı olan sihirli besinlerden. Kaliteli protein kaynağı olan ve triptofan içeren süt ve etleri karbonhidratlarla tüketerek de melatonin hormonunun salınımına sihirli bir dokunuş yapman mümkün. Aynı zamanda melatonin hormonun kaliteli bir uykuda biyolojik ritmi düzenlediğinden ve organların sağlıklı çalışmasını sağladığından, dengeli ve sağlıklı beslenerek uykuna yaptığın yatırım kilo kontrolü sağlamana da yardımcı olur unutma!
Son bir not; eğer çok yoğun çalışıyor ve üst üste günlerce uykusuz kalıyorsan veya sık seyahat ediyorsan “Jetlag” sonucu bozulan biyolojik ritimden kendini korumak istiyorsan melatonin hormonuna çok iyi sahip çıkmalısın.

İşte bunun için sana bir Jetshake tarifim var;
  • 200ml light süt 
  • 25g yulaf 
  • 1 parmak kadar taze zencefil rendesi 
  • 25g yulaf 
  • 80g muz 
  • 5 adet çiğ badem 
  • 3-4 küp buz 
Hazırlanışı; 
Buz hariç tüm malzemeleri blender da çektir, en son buz küplerini ekle ve afiyetle iç :)
Seyahat ettiğin günlerde veya yoğun çalışma günlerinde gece ki son ara öğününde tüketeceğin bu shake ile vücudunu melatonin hormonunun tatlı huzuruna bırakarak uyuman çok daha kolay olacak !

Sağlıklı beslen, iyi uyu, mutlu ve dolu dolu yaşa!