10 Adımda Hamileliğini Fit Geçir
9 ay 10 günlük bir serüven başladı hayatında. Bu süreci en sağlıklı ve fit bir şekilde geçirmek aslında senin ellerinde. Sanılanın aksine bu dönemde yaşadığın iştah atakları aslında sağlıksız ve düzensiz beslenmekten geçiyor! Bu hafta “Fit Annenin Günlüğü” köşemde, senin için hazırladığım bu notları uygula, sağlıklı ve fit bir hamilelik geçir!
1. Besin depoların bebeğin tarafından da kullanılacağı için, depolarını fullemeyi unutma! Özellikle ilk 3 ay organ gelişimi başladığı için depolarının dolu olması lazım. Hemen tam kan tahlili yaptır, eksik besin ögelerinin takviyelerine başla!
2. 2 saatte bir beslen! Hamilelik döneminde yaşayacağın iştah atakları ve mide bulantılarının kurtarıcısıdır. Aynı zamanda, bebekler anne karnında yaşadıkları ortamı kendine programlayarak, doğduktan sonra da bu düzenin devamlılığını sağlar! Bu nedenle bebeğine anne karnında kazandıracağın en değerli beslenme davranışı, öğünlü beslenme düzenidir!
3. Diyet ürünlerden korkma! Çünkü bunlar doymuş yağlardan arındırılmış, şeker ve tuz oranı azaltılmış, tam tahıl kullanılmış sağlıklı ürünlerdir. Kalori tasarrufu yapmanı sağlayarak daha çeşitli beslenmene yardımcı olurlar.
4. Şekere ve şekerli besinlere karşı daha hassas olduğun bu dönemde, vücuduna daha az miktarda şeker almak için, tatlandırıcıya hayatında yer verebilirsin! Dünya Sağlık Örgütü ve Harvard Üniversitesi, hamilelikte sukraloz ve aspartamı güvenle kullanabileceğini belirtmekte! Ama etiket bilgisi önemli! İçinde sakarin bulunan yiyecek ve içecekleri tüketmemeye de dikkat et.
5. İçeceklerini light tercih et! Sukraloz ve aspartam içeren içeceklerin sana zararı yok. Tatlandırıcıların güvenilir alım düzeyine ulaşmak için günde 70 kutu light içecek tüketmen gerekir! Yapılan araştırmalar ise hamilelikte tatlandırıcı tüketiminin, güvenilir alım düzeyinin maksimum %15’ine ulaştığını göstermekte.
6. Süt ve süt ürünlerini yağsız veya yağı azaltılmış tercih et, her gün 5 porsiyon tüket! Bebeğine gerekli olan kalsiyumu sağlarken, kendi vücut yağ oranını da korumuş olursun. Tam yağlı peynirler 100 gramında ortalama 35-40 gram yağ içerirken; 100 gram dana eti 16 gram yağ içermekte! Dikkat; daha masum gördüğün peynirden aslında bedenine daha fazla yağ alıyorsun! Özellikle hamilelik, emziklilik dönemlerinde ve çocuğunun beslenmesinde, ideal yağ oranına sahip yağı azaltılmış veya yağsız peynirleri tercih et!
7. Hamileliğin süresince düzenli olarak omega 3 ve probiyotik takviyesi al. Böylelikle hamilelikte yaşayacağın kabızlık problemini önlersin, bebeğinin de beyin ve bağırsak flora gelişimini desteklersin.
8. Küçük bedenler için büyük kalori kaynağı; şekerli besinler! Kan şekeri dengesinin bozulmasına, gestasyonel diyabete ve obeziteye neden olarak; senin sağlığınla birlikte bebeğinin de sağlığını bozuyor. Tabii ki asla tüketme demiyorum. Buradaki kilit nokta; miktar! Total enerji harcamanın %10’unu geçmediği sürece tadını çıkar!
9. Aktif yaşa! Hamileliğinin 12. Haftasından itibaren yapacağın günlük 30 dakikalık yürüyüş, hamile yogası veya iyi klorlanmış bir havuzda yüzme; hamileliğin boyunca fit kalmana yardımcı olurken, seni rahat bir doğuma da hazırlar.
10. Her hafta düzenli olarak tartıl! Düzenli tartım olumsuz yönde ilerleyen kilo alımını başında fark etmeni ve hemen harekete geçmeni sağlar! Aylık 1-1,5 kg alımı hedefin olsun
!