2017 Yılı Morun Gücü
2017 yılının renginin mor olduğunu biliyor muydun? Yeni yılla beraber artık dünya mor besinleri konuşuyor! Yeni yeni görmeye başladığın mor karnabahar, mor patatesin rengini veren aslında antosiyaninin ta kendisi! Bu bileşen yüksek miktarda antioksidan özelliğe sahip olmakta beraber küçükten büyüğe her yaş grubu için sağlığı destekleyici etkiler taşıyor.
Peki bu trendin içerisinde hangi besinler yer alıyor?
• Acai Berry-Blueberry
• Kırmızı Pancar
• Siyah Havuç
• Üzüm
• Kırmızı Lahana
• Mor patates
• Mor karnabahar
Sağlığına Etkileri
Keskin Görüş: 2012 yılında Journal of Medicinal Food’ta yapılan bir çalışmaya göre antosiyanin içerikli besinler görüş fonksiyonlarının da desteklenmesini sağlıyor. Çalışmaya göre antosiyanin rodopsin yenilenmesine destekçi olarak görüşün daha keskinleşmesinde etkili. Ayrıca araştırmalar, antiosiyaninin damarları koruyucu etkisi sayesinde de görsel adaptasyonu desteklediğini söylüyor. Bu özellik için besinler arasından en iyi siyah havuç örnek gösterilmekte!
Kalp Hastalıkları: Kalbinin yeni rengi mor! 2016 yılı Journal of Translational Medicine’daki makaleye göre antosiyanin kardiyovasküler hastalıklara karşı korumada ilk sıralarda yer alıyor. Derlemeye göre antosiyanin kalp damar kalitesini arttırma, oksidatif stresi azaltma etkileriyle kalbinin en iyi dostları arasında. Yapılan çalışmalarda antosiyanin takviyesi/içerikli besinlerin tüketimi ile bireylerin total kolesterol, LDL(kötü kolesterol) ve trigliserit seviyelerinde düşme, HDL(iyi kolesterol) seviyesinde de artış gözlemleniyor. 2016 yılı Nutrients dergisinde yayınlanan makaleye göre de kırmızı üzümde bulabileceğin resveratrol tüketimi, kişide ateroskleroz, hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
Diyabet: The Journal of Nutrition 2015 yılında yayınlanan bir makaleye göre antosiyaninden zengin beslenen kişilerde insülin direncinin, kan glikoz seviyesinin düştüğü bununla doğru orantılı olarak tip 2 diyabet riskini de azalttığı gözlemleniyor.
Anti-Aging: Mor besinler yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücrelerini oksidatif stresten koruyor. Bu sayede hücrelerinin her daim canlı ve sağlıklı kalmasını destekleyerek yaşlanmanı da geciktirici etki oluşturuyor. Ayrıca araştırmalar antosiyanin kadar resveratrolün de anti-aging etki taşıdığını söylüyor.
Yüksel Bilişsel Performans: Küçükten yaşlısına her yaşta hepimiz için en önemli kısımlardan birisi olan bilişsel performansın artması için antosiyaninden zengin beslenmen gerekli! 2016 yılında Journal of Human Nutrition and Dietetics’teki bir çalışmada antosiyaninin her yaştaki bireyde kısa ve uzun dönemde bilişsel fonksiyonları destekleyici etki gösterdiğini söylüyor. Ayrıca antosiyaninden zengin beslenmenin sözel öğrenme ve hafızayı da arttırdığını gösteriyor. 2012 yılında Appetite dergisinde yayınlanan makalede; 7-9 yaş arası çocuklarda yaban mersini tüketimine bağlı antosiyanin takviyesinin bu yaş döneminde dikkati arttırma ve öğrenmeyi desteklemeye yardımcı olduğu görülüyor. Bunun dışında 2011 Journal of Agricultural and Food Chemistry’deki bir makaleye göre antosiyanin, vücutta beta amiloid plağa bağlı hasarı önleyerek Alzheimer Hastalığına karşı da koruyucu etki taşıyor.
Kanser: Yüksek antioksidan yüksek bağışıklık! Journal of Biomedicine and Biotechnology’de yayınlanan makaleye göre antosiyanin, güçlü antioksidanlar arasında yer almakla beraber kansere karşı koruyucu özellik gösteriyor. Araştırmaya göre bu bileşen vücutta DNA hasarını önleme, sitokin üretimini arttırma, tümör oluşum ve yayılımını önleme etkileriyle anti-kanserojen özellikte!
Karaciğer koruyucu: 2013 yılında Oxidative Medicine and Cellular Longevity’de yapılan çalışmaya göre antosiyaninler karaciğerinin en büyük dostlarından bir tanesi. Çalışmaya göre antosiyaninler karaciğeri oksidatif stresten koruyup, hepatik inflamasyonu ve hepatik lipid birikimini azaltarak destek sağlıyor. Ayrıca Non-Alkolik Yağlı karaciğer hastalarında da tedaviyi destekleyici olarak antosiyanin içerikli besinlerin kullanımının yararlı olabileceği söyleniyor.
Depresyon: Stresten kendini uzaklaştırmaya ne dersin? 2015 yılı Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology’deki bir araştırmaya göre resveratrol tüketimi sosyal ortamla oluşan stresin azalmasına katkı sağlıyor. Çalışmaya göre resveratrol, kişilerde antidepresan benzeri etki oluşturup stres kontrolünde etki gösteriyor. Özellikle kırmızı üzümde bulabileceğin resveratrol tüketimi sayesinde stresini doğal yoldan azaltman mümkün