5 BESİNLE SAĞLIKLI KARACİĞER

Kurban bayramında tatlıların, yağlı yemeklerin ve proteinlerin fazlaca tüketimiyle beraber bazı organların mesaiye kalarak yorulmuş olabilir  Bu organlardan ilk sırada yer alan karaciğerine biraz tatil imkanı tanımak, yediklerinle en iyi detoksu yapıp ve canlandırmak senin elinde. İşte sana karaciğerini eskisinden daha sağlıklı hale getirecek 5 besin
Enginar: Senin de tahmin edebileceğin gibi listenin ilk sırasına karaciğerin en favori besini olan enginarı ekledik! Enginar özellikle yapraklarında yoğun olarak bulunan “Sinarin” adlı maddeyle karaciğerinin korunması ve yenilenmesinde en güçlü yardımcı. Bu madde aynı zamanda safra söktürücü ve kolorektik özelliği sayesinde karaciğer hasarının önlenmesine de destekçi. 2013 Yılında Bilim ve Gençlik Dergisinde yayınlanan makaleye göre de enginarın özellikle yaprakları karaciğer hücrelerini oksidatif stresten korumayı sağlıyor.
Pancar: Adını devamlı duysan da pancarı ne sıklıkla tüketiyorsun? Son yapılan araştırmalarla birçok özelliği keşfedilen pancar bizce yılın besini seçilebilir! 2016 yılında International Journal of Biological & Pharmaceutical Research’te yapılan araştırmalara göre de pancar antioksidan özellikleri sayesinde de karaciğer koruyucu etkiye sahip! Ayrıca 2010 yılında yapılan bir çalışma da pancarın karaciğerin toksinleri uzaklaştırma özelliğine yardımcı olduğunu söylemektedir. Sen de karaciğerini yenilemek adına salatalarına pancar eklemeye ya da suyunu tüketmeye ne dersin?
Zerdeçal: 2013 yılında Journal of Natural Science, Biology, and Medicine’ta yayınlanan araştırmaya göre zerdeçal yüksek antioksidan etkisiyle karaciğer hücrelerinin hasar görmesini engelliyor! Ayrıca bu hücrelerin kendini yenilemesini de sağlıyor. İçerisinde bulunan kurkumin maddesi hücrelere zarar verebilecek toksik maddelerin de karaciğerden uzaklaşmasına yardımcı olmada etkili!
Kuşkonmaz: En değerli prebiyotik besinlerden birisi olan kuşkonmaz bağırsakların kadar karaciğerinin de dostu. Journal of Food Science’taki yayınlanan bir çalışmada kuşkonmaz karaciğer hücrelerinin toksik maddelerden arınmasına yardımcı oluyor. Bu görevi de daha çok kuşkonmazın yaprak kısımları üstlenmekte. Ayrıca yapılan araştırmalar, alkol tüketimi sonrası karaciğerdeki hasarın azaltılmasında da kuşkonmazın etkili olduğunu gösteriyor.
Kişniş: Vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasıyla bilinen kişniş, karaciğerinde de olumlu etkilere sahip! Hücrelerinin yenilenmesi ve toksik hasarı önleme özelliği olan kişnişi salatalarına ekleyerek karaciğer dostu bir menü hazırlayabilirsin 
Vücuduna iyi bak, her bir organının sağlığını ayrı ayrı önemse. Unutma ki en küçük parçadaki bozulma hayat kaliteni ciddi oranda olumsuz etkileyebilir. 