Akıllı Beslenme Çantam
Çocukların sağlıklı bir hayata sahip olabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmek çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme ile özellikle okul çağındaki çocukların zihin gelişimlerine katkıda bulunarak, sağlıklı ve zinde bir şekilde derslere konsantre olmalarını sağlayıp okul başarıları artırılabilir. Peki nasıl?
• Her gün mutlaka bir yumurta! Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı. İçeriğindeki Kolin vitaminiyle çocuğunuzun beyin gelişimine ve hafızasını kuvvetlendirmesine yardımcı olur. Haftanın en az 5 günü çocuğunuzun yumurta yemesine özen gösterin.
• Günde iki bardak süt! Kalsiyumun en iyi kaynaklarından biri; süt. Kemiklerin gelişimini ve dişlerin oluşumunu sağlayan kalsiyumu yeterli miktarda almak için, çocukların günde iki bardak süt ve bununla birlikte yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini de tüketmesi gerekir. 2 yaşından sonra çocuğunuzun beslenmesinde yağsız veya yağı azaltılmış süt ürünlerini rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Burada değineceğimiz en önemli noktaysa; maalesef çoğu anne-babanın doğru bildiği ama aslında çok büyük bir yanlış olan “yatarken süt içirmek”! Yatmadan en az 1,5-2 saat önce ya da okuldan geldiğinde süt içilmesi en güzelidir :)
• Haftanın 2-3 günü balık tüketilmeli! Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri çocuklarda büyüme, merkezi sinir sistemi, beyin ve beden gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri büyüme döneminde olan çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır. Omega 3 kaynağı bir diğer besin de, ceviz! Çocuğunuzun beslenmesinden 2 tüm cevizi eksik etmeyin.
• Dost bakterilerle tanışın! Bağırsakların yararlı bakterilerden zengin olması; sağlıklı bir sindirim sistemi ve güçlü bir bağışıklık sağlar. Ne yazık ki besinlerdeki yararlı bakteriler mide asinden geçip, bağırsaklara ulaşamamakta! Çocuğunuza uygun probiyotik takviyesi yapmayı unutmayın!
• Posa sindirim sistemimizin sağlığı için çok önemlidir ve yeterli tüketilmesi ile hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Yeterli posa tüketimi için, her gün 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
• Tahılların çocuk beslenmesindeki önemi büyük! Tahıllar besleyici ve doyurucu besin maddeleridir, aynı zamanda herkes tarafından kolaylıkla da tüketilebilir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar, B vitaminlerinden zengin olup içerdikleri minerallerle de çocuk beslenmesinde çok büyük önem taşırlar.
• Çocuklarda D vitamini eksikliği büyük problem! D vitamini eksikliği sonucunda çocuklarda görülen raşitizm (kemiklerde meydana gelen bozukluk) sık karşılaşılan bir sorundur. D vitamininin en iyi kaynağı ise güneştir. Bu yüzden açık havada çocukların yarım saat güneşten yararlanmaları onların kemik gelişimleri için çok önemlidir.
• Demir eksikliği olan çocuklarda beyin gelişimi olumsuz etkileniyor! Yumurta, et, kuru baklagiller, pekmez gibi besinler demir içerir. Bu besinlerin yetersiz alınması sonucunda da kansızlık ortaya çıkmakta! Düzenli olarak çocuğunuzun demir depolarına baktırın. Eksikse mutlaka doktor, diyetisyen kontrolünde takviyesini yaptırın.
• Tabaklarda besin çeşitliliği önemli! Çocuğunuzun ana öğünlerinde, tabağında her besin grubundan olmasına dikkat edin! Dengeli bir beslenme ile vücudumuz işlevlerini daha iyi yerine getirecektir.
• Çocuğunuzun beynini çinko ile besleyin! Beyin ve gözde en çok bulunan minerallerdendir. saçların uzaması, koku-tat almada görevli önemli bir mineraldir. Yetersizliğinde zihinsel kapasitenin azalması ve çocuklarda gelişim yetersizliği görülmekte! Çocuğunuzun düzenli olarak et ve et ürünleri, deniz ürünleri ve tam tahılları tüketmesine özen gösterin.
• B12 vitaminine dikkat! Eksikliğinde yorgunluk, dikkat dağınıklığı, algılamada zorluğa yol açar, kansızlık görülür. Kaynakları ise sadece hayvansal besinler! Çocuğunuzun düzenli olarak haftada en az 5 gün yumurta, 2-3 gün kırmızı et ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketmesini sağlayın.
• Porsiyon ölçülerine DİKKAT! Yetişkinlerin porsiyon ölçüsü ile çocuklarınki çok farklıdır. Yetişkinler bir çocuğun yiyebileceği miktarı yedikleri zaman doymadıkları için, çocuklarının da doymadıklarını düşünürler. Eğer çocuğunuz kötü beslenme alışkanlıkları sonucu veya uzun açlık dönemine maruz kalması sonucu porsiyon ölçülerinde kontrolsüz davranıp aşırıya kaçıyorsa, günlük beslenme düzeni mutlaka diyetisyen kontrolünde gözden geçirilmelidir!