Akıllı Beslenme Çantam

Beslenme çantalarının ve beyin gelişiminin olmazsa olmazı; CEVİZ! Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega 3’ün en iyi bitkisel kaynağıdır. Aynı zamanda şeklinden de anlaşılacağı üzere beyni besleyen yıldız besinlerdendir. Oxford Üniversitesi araştırmacıları çocukların kan DHA (uzun zincirli omega3 yağ asidi) seviyelerine bakarak derslere odaklanıp öğrenip öğrenmediklerinin anlaşılabileceğini belirtmişlerdir.

Çifte antioksidan etkili; ÇİĞ BADEM! Yapısındaki E vitamini, L-karnitin ve riboflavin ile beyni besleyen kuruyemişlerdendir. Antioksidan kapasitesiyle vücuttaki ve beyindeki inflamasyonu azaltır. Kan şekeri dengelenmesine yardımcı olarak dikkat dağınıklığı, halsizlik ve uyku hali görülmesinin önüne geçer.

Kemikleri güçlendiren beyni besleyen; YAĞI AZALTILMIŞ SÜT VE YOĞURT! Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye boşuna söylememişler. Süt ürünlerinin yapısında bulunan B vitaminleri ve protein beyin dokusunun, nörotransmitterlerin ve enzimlerin gelişimi için gereklidir. Not: Çocukların kalsiyum ihtiyacı yaklaşık olarak günlük 800 mg kadardır. Bunu karşılamak için günde 2 bardak yağı azaltılmış süt, 1 kâse yoğurt, 1 bardak ayran yeterli olacaktır.

Vitamin-mineral deposu; MEYVE VE SEBZELER! Bu grup taze, sulu, az pişmiş (sebze) tüketildiği takdirde antioksidan kapasitesi yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin bir gruptur. Çocukların hem bağışıklığını güçlendirir hem de zengin içerikleriyle beyni besler ve güçlendirir. Özellikle kırmızı meyveleri beslenme çantalarından asla eksik etmeyin. Minik havuç, salatalık dilimleri, minik domates ve bebek ıspanaklar çantaların vazgeçilmez sebzeleri olsun.

Beslerken mutlu edecek; TAM BUĞDAY UNLU KEK-KURABİYELER! Okulda arkadaşlarla hep beraber yenecek kaçamak tatlıları da göz ardı etmemek lazım. Bu durumun önüne geçmek için de çocuklara besinleri yasaklamadan ama onları sağlıklı hale getirerek sunmak gerekli. Çocuğum şeker almasın diye kendinizi yormayın sevgili anneler. Günlük enerjinin en fazla %10’u afacan ama sağlıklı besinlerden gelebilir. Evde tam buğday unu kullanarak yapacağınız kek, kurabiye, poğaçalar çocukların beslenme çantalarını şenlendirecek. Sadece içine koyduğunuz besinlerin (yağ, şeker, kuruyemiş, kuru meyve) miktarlarına dikkat edin. Kuru meyveyle zenginleştiriyorsanız şeker miktarını azaltın, kuruyemişle zenginleştiriyorsanız da yağ miktarını azaltın. Ortalama 14-16 adet çıkan bir kek tarifinde 1 çay bardağı şeker ve 1 çay bardağı yağı lütfen geçmeyin. Çocukları tatlı tada alıştıran aslında bizleriz lütfen dikkat!

Aynı durum çikolata için de geçerli. Küçüklükten itibaren bitter çikolataya (en az %70 kakao, antioksidan kapasitesi yüksek) alıştırın, günlük limitinizi 20 g (4 kare) olarak belirleyin. Afacan öğünün günde bir kez yapıldığını hatırlatın: isterse bitter çikolata isterse kek yiyebilir. Tabii ki kan şekerini dengelemek adına yanında 1 bardak da yağı azaltılmış süt içirmeyi unutmuyoruz anneler.

Beyin tahılı olarak adlandırılan; YULAF! Yulaf çocukların beyninin temel enerjisini sağlarken okuldayken de uyanık kalmalarını sağlar. Aynı zamanda beynini ve vücudunu koruyan B vitaminleri, E vitamini, potasyum ve çinkodan zengindir. Sütün içine taze meyvelerle ekleyebilirsiniz ya da pekmez-tahin-yulaf ezmesi-kakao ile harika anne çikolataları yapabilirsiniz ;)

Formeo Diyetisyenleri diyor ki: Hazırladığınız beslenme çantası öğünlerinin üzerine kısa notlar yazın: Kivi seni hastalıklara karşı korur, süt seni çok güçlü yapar, ceviz matematik sorularını çözmeni kolaylaştırır gibi… Bu notlar besinlere olan ilgisini artırırken, beraberinde beslenme zekasını da destekler.