ALTIN BAHARAT: ZERDEÇAL

Dünyanın en değerli baharatları arasında belki de ilk sırada yer alacak olan ama bizlerin yeterince kullanmadığı zerdeçala dair neler biliyorsun? Bilim dünyası alttan girmiş, üstten çıkmış zerdeçala dair ne varsa çoktan araştırıp yayınlara dökmüş. Görünen o ki sağlık alanında altın kadar değerliymiş. Özellikle kansere karşı koruyuculuğuyla bilinen zerdeçala ait daha fazlasını öğrenmeye hazırsan, sayfayı kaydırmaya başla bakalım 
Kanser: Kansere karşı kalkanlarını devreye sokmak istiyorsan, ilk fırsatta hayatına zerdeçalı ekle! Çünkü bilim dünyası bu baharat ile ilgili kanser üzerine tahmin edeceğinden daha fazla araştırma yapmış ve kansere karşı koruyuculuğunu kanıtlamış durumda. Birçok kanser türü üzerine spesifik yapılan araştırmalarda zerdeçalın olumlu etkisi olduğu vurgulanıyor! Bu kanserler içerisine mide, pankreas, safra kesesi, akciğer, kolorektal, cilt, meme kanserleri başta geliyor. Özellikle tümör oluşumunu engelleyici, oluşan tümörün büyümesini, çoğalmasını engelleme etkisiyle kansere karşı savaş açıyor. BioMed Research International’ın 2014 yılındaki araştırmasına göre kurkumin vücutta tümör baskılayıcı genleri etkileme, hücrelerdeki toksik maddeleri uzaklaştırma ve oksidatif hasarı önleme özellikleri ile de antikanserojen etkiyi taşıyor.
Diyabet: 2014 yılı International Journal of Endocrinology and Metabolism’de yapılan araştırmaya göre zerdeçal kan şekerinin düşmesine ve insülin hassasiyetinin oluşarak direncin azalmasına yardımcı oluyor! 2013 yılı Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine derlemesine göre ise zerdeçal diyabetik hastalarda da büyük oranda olumlu sonuçlar veriyor. Derlemeye göre, zerdeça içindeki kurkumin özellikle diyabetiklerde oluşan yağlı karaciğer/karaciğer hastalıkları, diyabetik nöropati, diyabetik nefropati ve diyabetik vasküler hastalıkların hafifletilmesi/iyileştirilmesine yardımcı olmakta! American Diabetes Association’un yaptığı açıklamaya göre zerdeçal diyabette olduğu kadar öncesinde de koruyucu etki gösteriyor. 9 aylık süreçte yapılan bir çalışmaları sonucunda zerdeçalın pankreas beta hücrelerini iyileştirme ve HOMA-IR değerlerini düşürmede etkili olduğu gözlemlenmiş!
Alzheimer Hastalığı: 2010 yılı CNS Neuroscience & Therapeutics’teki çalışmalara göre zerdeçal içeriğindeki kurkumin adlı madde sayesinde Alzheimer Hastalığına karşı korunmada yardımcı oluyor. Beta amiloid plaklarının beyinde birikimi sonucu da tetiklenen bu hastalıkta, zerdeçal tüketimi plakların vücutta azaltılmasını destekleyip, üremesini de engelleyici etki göstermektedir. Ayrıca kurkumin nöronların oksidatif stres ile hasar görmesini, merkezi sinir sisteminde hücresel atıkları fagosite eden hücrelerin(mikroglia) hasarını ve beyinde metal toksisite riskini azaltarak da bu hastalığa karşı vücudunu koruyor. 2016 yılı British Journal of Nutrition araştırmasına göre de zerdeçal bilişsel fonksiyonları geliştirme, hafızayı güçlendirme özelliğine sahip
Kalp Sağlığı: 2012 yılı Indian Journal of Biochemistry&Biophysics’teki araştırmaya göre kurkumin, damarlarda plak birikimini engelleyici etki taşıyor. Bu sayede kalbinin de en iyi dostları arasında. Çalışmaya göre zerdeçal bireylerin kanda kötü kolesterol(LDL) seviyesini düşürüp ve iyi kolesterol (HDL) seviyesini arttırıyor. Ayrıca LDL oksidasyonunu inhibe ederek total kolesterol ve trigliserit seviyesinin de düşmesine yardımcı oluyor. Yapılan bir çalışmada, 7 gün boyunca 500 mg zerdeçal tüketen bireylerin HDL seviyesinde %29 artış, total kolesterolünde %12 azalış gözlemleniyor. Başka bir araştırmada günde 2 defa 10 mg zerdeçal tüketenlerin anlamlı derecede LDL’de düşüş ve HDL ‘de artış görülüyor. Bununla beraber damarları gevşeterek oksijen alımını arttırma ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak tansiyon problemi yaşayanlara da destek oluyor.
Cilt: Tüketeceğin zerdeçalın cildinin sağlıklı ve genç kalmasında yardımcı olacağını biliyor muydun? Birçok çalışma cilt hastalıklarına karşı tedaviyi destekleyici etkisini kanıtlamış durumda. 2016 yılı Phytotheraphy Research araştırmasına göre zerdeçal akneler, atopik dermatit, foto yaşlanma, kaşıntı ve sedef hastalığı gibi problemlerde olumlu yanıtlar veriyor. 2013 yılı Expert Opinion on Investigational Drugs araştırmasına göre yanık durumlarında ağrı kesici ve tedaviyi hızlandırıcı etkisi bulunuyor. Ayrıca yüksek antioksidan özelliği sayesinde hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek anti-aging etkisinin olduğunu da unutmamak gerek
Depresyon: İşte sana doğal anti-depresan! Zerdeçalın bu özelliğini hiç duymadıysan burayı iyi oku; içindeki kurkumin maddesi mutlulukla ilgili hormonlar olan serotonin ve dopamin salgılanmasını destekleyerek vücutta antidepresan etki yaratıyor. 2014 yılı Journal of Affective Disorders’ta yayınlanan bir makaleye göre kurkumin majör depresyon tedavisinde ciddi anlamda olumlu etkiler gösteriyor. Ayrıca aynı yılda The Journal of Clinical Psychiatry’de yapılan araştırma da kurkuminin depresyonda olumlu etkiler gösterdiğini destekliyor. Bunlarla beraber sinir sistemini koruyucu etkisi, kronik stresin azaltılmasına da yardımcı oluyor.
Kas Ağrısı: 2015 yılında European Journal of Applied Physiology’de yapılan araştırmada günde 2 kere 2,5 g zerdeçal takviyesi alan bireylerde, spor sonrası oluşan kas ağrıları azaldığı görülmüştür. 2010 yılı British Journal of Sports Medicine’nın araştırmasına göre de zerdeçal, içindeki sarı renkli komponentler sayesinde kaslarda şişme ve ağrıyı minimuma indiriyor
Toksisite: Yapılan birçok çalışma sonrasında zerdeçal tüketiminin vücutta oluşan bir toksisitesine rastlanmamıştır. Bununla beraber FDA (U.S. Food and Drug Administration) zerdeçalı genel olarak güvenilir-zararsız kabul edilen(GRAS) besin sınıfına koyup toksik dozajının olmadığını bildirmiştir.