Annelerin Korkulu Rüyası: Besin Alerjisi
Besinde bulunan maddelere karşı minik bebeğinin geliştirdiği hassasiyettir ve ne yazık ki ilk yılda bebeklerde alerji görülme riski yüksektir. Vücut alerjen madde ile karşılaştığında antikor üretmeye başlar ve gaz şikayetleri, kusma, kızarıklık görülür. İlerleyen durumlarda kakada kan ve mukusla da karşılaşılabilir. Bebeklerde en sık alerjiye neden olan besinler: inek sütü, yumurta, yer fıstığı, çikolata, baharatlar ve deniz ürünleridir.
Besinlere karşı oluşan bu duyarlılık; besinlerle ilk kez karşılaşıldığında görülebileceği gibi, birkaç kez karşılaştıktan sonra da görülebilmektedir. Duyarlılık geliştikten sonra besinle her karşılaşmada antikorlar devreye girer. Bunun sonucunda da bebekte burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık, egzama, karın ağrısı, ishal ve kakada kan-mukus görülebilir. Bebeğin reaksiyon göstermesi durumunda ise alerjiye neden olan besin beslenmeden çıkarılır. Eliminasyon dediğimiz bu yöntemle uygun bir beslenme tedavisi uygulanırsa, ilk yılın sonunda alerji düzelir.
Ailede alerji öyküsü olan bebekler, bu konuda daha riskli grupta yer almaktadır. Riskli gruplarda alerjen madde kendini göstermek için, ek besin dönemini beklemeyebilir. Doğum sonrası, anne sütü aracılığıyla bebeğe ulaşıp alerjiyi tetikleyebilir. Bu durumda annenin beslenmesinin de düzenlenmesi gerekir.
Peki alerji gelişme sürecinde nelere dikkat etmeliyiz? Ki ilk yılın sonunda bebeğinin alerji riski ortadan kalkmış olsun…
Öncelikle alerjiye neden olan besini tespit ediyoruz! Doğumdan sonra ve ek besin dönemine adım attıktan sonra bebeğini çok iyi gözlemle. Bebeğinde alerjik bir reaksiyon varlığında yediğin veya bebeğinin yediği besinleri gözden geçir. Beslenmeden çıkararak hangi besinin alerjik etkiye neden olduğunu bul. Ayrıca bebeğini çok iyi tanı. Onun neye, nasıl tepki vereceğini bilmen alerji saptamada çok büyük önem taşır.
Hem senin hem de bebeğinin beslenmesini düzenliyoruz! Alerjiye neden olan besin ikinizin de beslenmesinden çıkarılır. Tam bu noktada dikkat! Alerjik besinin çıkarılması demek, o besini içeren tüm besin gruplarının beslenmeden çıkarılması demektir. Bunun en iyi örneğini süt proteinine karşı gelişen alerjide gözlemleriz. Bebek süt proteinine reaksiyon verdiğinde; beslenmeden süt, yoğurt, ayran, peynir çıkarılırken, aynı zamanda margarin, tereyağı, süt tozu, krema, çikolata gibi besinler de çıkarılır.
Besin etiketi okumanı önemsiyoruz! Besin alerjisi olan bir bebeğin varsa, paketli ürünler ve besin etiketleri ön plana çıkmaktadır. İçindekiler kısmını çok iyi okuyarak, alerjen besinin olup olmadığı kontrolünü mutlaka yapmalısın.
Ek besinlere geçişi erteliyoruz! Bebeğinin katı gıdalarla tanışması için en azından 6. aya kadar beklemelisin. Özellikle ailede alerji öyküsü varsa! Doğum sonrası bebeğin büyüdükçe ve anne sütü aldıkça sindirim sistemi gelişecek, bağışıklığı güçlenecektir. Bu da alerji riskinin azalması demektir ;)
Bebeğinde herhangi bir besin alerjisi görülürse panik yok sevgili anne! Gördüğün gibi sıkı, düzenli ve yeterli bir beslenme programı ile besin alerjilerini sonlandırman mümkün ;)
Mutlu haftalar…