Babaları Gebeliğe Hazırlıyoruz!
Anneden gelen yumurta hücresi, babadan gelen sperm hücresiyle birleşerek; yeni bir canlının genlerini ve vücut yapısını oluşturur. Yani çocukların sağlıklı yaşamlarında, anneler kadar babalar da aktif rol oynarlar! Bu hafta köşemde, baba adaylarının “sperm kalitesi”ni arttırarak, onları sağlıklı bir gebeliğe hazırlıyoruz…
İdeal vücut ağırlığına ulaşın! Yapılan çalışmalarda erkeklerde BKİ (beden kitle indeksi) değerinin artması; sperm kalitesi ve sperm hareketliliğinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu değerin 25 ve üzerine çıkması obezite riskini gösterir. BKİ değeriniz 25 altında, bel çevresi 103 cm altında olsun.
B12 vitaminini ve folik asidi ihmal etmeyin! B grubu vitaminleri olan bu ikili, DNA sentezinde ve hücre bölünmesinde rol oynayarak, sperm hücrelerinin DNA kalitesini etkiler. B12 vitamini kaynağı, sadece hayvansal besinlerdir! Haftanın en az 5 günü yumurta, 2 günü kırmızı et, 3 günü tavuk/hindi eti ve 2 günü balık tüketmeye özen gösterin. Eşinizle birlikte en az 3 ay öncesinden de folik asit takviyesine başlamayı unutmayın.
Selenyum ve çinko alımınızı destekleyin! Antioksidan kapasitesi yüksek olan bu mineraller, spermlerin DNA hasarını önler ve antioksidan kapasitelerini arttırır. Sofralarınızda tam tahıllara yer verin. Her gün düzenli olarak yumurta tüketin ve sağlıklı yağ kaynakları olan kuruyemişleri ihmal etmeyin.
Günde 7 çiğ badem ve 12 adet antep fıstığı tüketin! Yapılan çalışmalarda bu besinlerin yüksek E vitamini içerikleriyle sperm kalitesini arttırdıkları gözlemlenmiştir!
Her gün 5-7 porsiyon sebze-meyve tüketin! Meyve ve sebze tüketimi antioksidan kapasiteyi etkileyerek sperm kalitesini ve miktarını arttırır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta: çok iyi yıkanması! Bol suyla iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerde pestisit kalıntıları bulunmakta! Bunlar da sperm miktarını düşürücü etki göstermektedir.
İyotlu tuz kullanın ama düşük sodyumlu olmasına dikkat edin! Türkiye’de kişi başı tuz tüketimi ortalama 5 gram olması gerekirken, 15 gramı bulmakta! Yüksek sodyum oranına sahip olan beslenme programları ise sperm yapısını bozmaktadır.
Yemeklerinizi sağlıkla pişirin! Yiyeceklerin kızartılarak tüketilmesi, spermlerin miktar ve konsantrasyonlarını olumsuz etkilemektedir. Yiyeceklerinizi pişirirken fırında, buharda ve ızgara pişirme yöntemlerini tercih edin.
Zararlı alışkanlıklarınızı en az 3 ay öncesinden sonlandırın! Sigara, alkol ve kafein tüketimi sperm miktarında azalmaya neden olurken, sperm hareketliliğini de olumsuz etkilemektedir.
Sağlıklı yağları tercih edin! Gün içerisinde tükettiğiniz yağsız peynirler (%5-7 yağ içermekte) ve et ürünleri, almanız gereken doymuş yağ miktarını karşılar. Daha fazlasına ihtiyacınız yok! Süt ve süt ürünlerini light tercih edin ve daha kaliteli yağ gruplarına (doymamış yağ asitleri) beslenmenizde yer açın. Yüksek yağ içeren beslenme programlarının sperm oluşumunu ve antioksidan kapasitelerini olumsuz etkilediğini unutmayın.
Omega 3 takviyesi alın! Omega 3 yağ asitleri sperm kalitesini arttırır ve spermlerin yağ profillerini iyileştirir. Güvenilir balık kaynaklarına ulaşmak, günümüzde git gide zorlaştığı için, en az 3 ay öncesinden takviyeye başlayın ve düzenli olarak almaya özen gösterin. Aldığınız omega 3’ün IFOS sertifikasının bulunmasına dikkat edin.