Babaların da Sendromu Var!
Babaların Hamilelik Sendromu! Eşleri hamile olan baba adaylarıyla yapılan bir çalışmada, babaların da %10-%65 oranlarında hamilelik sendromu yaşadığını biliyor musun? Evet, 9 ay 10 gün serüveni, anne adayında bazı belirtilerle kendini gösterirken, sende (baba adayı) de gösterebilmekte! Peki bu belirtiler nasıl oluyor? Hamilelikte seni neler beklemekte ve neler yapılmalı? Haydi gelin yazımızda, birlikte inceleyelim :)
Eşinin hamile olduğunu öğrendin ve birden vücudun farklı tepkiler vermeye başladı! Mide bulantıları, kusma, karın ağrısı, iştah değişiklikleri, aşırı yeme, kabızlık, baş dönmesi, yorgunluk ve uyku hali yavaş yavaş belirmekte. Panik yapma :) Baba adaylarında görülebilen Couvade Sendromu, yani Babalık Sendromu yaşıyor olabilirsin!
Hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında annenin konforu bizler için çok önemli! Çünkü annenin sağlığı, beslenmesi, psikolojik konforu ne kadar iyi olursa, bebeği de o kadar iyi olacaktır. Bu noktada atlanan asıl konu ise; baba! Çünkü bebek müjdesiyle sen; karı-koca hayatından, bir anda aile hayatına terfi ettin, sorumlulukların arttı, duygusal anlamda babalığı tanıyorsun, öncelik sırasını bebeğine devrettin ve cinsel hayatın farklılaştı! İşte bu nedenlerle psikolojik durumunu sorgulamaya ara verdiğimiz babamızla, yani seninle artık daha fazla ilgilenme zamanı geldi!
• Hep atlanan bir konuyu önemle vurgulamakta fayda var! Bebeğinin sağlığı ve genetik özellikleri üzerinde en az annesi kadar etkilisin! Planlı hamilelik öncesi en az 3 ay önceden hem beslenme hem de yaşam tarzınızı kaliteli hale dönüştürmelisin.
• Sağlıklı ve ideal kilona ulaşmak ve korumak da oldukça önemli! BKİ 30 altında, bel çevren 103 cm altında olsun. Bebeğinin çocukluk ve yetişkinlikte, anne ve babası gibi fit olmak isteyeceğini unutma!
• Doymuş yağlardan fakir beslen. Süt, yoğurt ve peyniri yağsız tercih et. Haftada 2 gün kırmızı et, 450-600 g balık tüket.
• Her gün 2,5-3 litre su iç! Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekleri sınırlandır, 17.00 den sonra tüketme!
• Mide bulantın varsa; tam buğday grissini, yağsız peynirli tost veya sandviç, az yağlı yemekler ve az ve sık beslenme kurtarıcın olacak! Diyetisyen yardımıyla beslenmeni düzenlemeyi ihmal etme!
• Çocuğunla birlikte daha uzun zaman geçirmek istiyorsan; aktif yaşa, günde 10.000 adım at! Böylelikle yaşlanmanı geciktirirsin, hastalıklara yakalanma riskini azaltırsın.
• 8 saat kaliteli bir uyku, hem fizyolojik hem de psikolojik konforun için olmazsa olmaz! 23.00-05.00 saatleri arasında uykuda olmaya özen göster. Eğer uyku problemi yaşıyorsan besinlerin sesine kulak ver. Yatmadan 2 saat önce içeceğin bir bardak süt uykuya dalış süreni kısaltmana yardımcı olur.
• Stresten uzak durun. Hem senin hem de eşin için çok özel olan bu süreci, birlikte keyifli geçirmeye özen gösterin. Mutlu olduğunuz anlar yaratın ve aile olacak olmanın tadını çıkarın.
• Bebeğini beklediğin bu dönemde terk edilmişlik duygusu yaşayabilirsin. İlgi eşinin üstünde olacağı için, böyle hissetmen çok normal. Bu duyguyu yenmek için; doktor randevularına eşinle birlikte git. Bu süreci daha iyi anlamak için güvenilir kaynakları oku. Bebeğin 18. Haftadan sonra sesini duymaya başlar, elini eşinin karnına koy ve bebeğinle konuş, ona şarkılar söyle :)
Evet sevgili baba :) 9 ay 10 gün serüvenine hoş geldin. Eşinle birlikte sağlık ve mutluluk dolu bir 40 haftanın seninle olması dileklerimizle…