BAĞIMLILIK

BAĞIMLILIK
Sizce bağımlılık nedir?
Aslında bağımlılık; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılmaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması olarak tanımlanır.
Herkes bağımlı olabilir. Bağımlılık sürecine etki eden çok sayıda faktör vardır. Kişinin genetik yapısı, cinsiyeti, var olan ruhsal hastalıkları, dürtüsellik ve yenilik arama gibi kişilik özellikleri, yaşadığı çevre, kaotik ev ortamı, ailede ebeveynlerin madde kullanımı olması, uygun ebeveyn denetiminin eksikliği, çocukluk çağında olumsuz yaşantılar, arkadaşların etkisi, maddeyi erken yaşta kullanmaya başlamak ve maddenin kendisine bağlı özellikler bağımlılığın gelişimini etkiler.
Anne ve babası bağımlı olan çocukların bağımlılığa yatkınlığı vardır diyebiliriz. Fakat neye karşı bağımlılık oluşturacağı belli değildir. Sürekli alışveriş yapan bir anneyi örnek alalım veya alkol bağımlısı bir babayı düşünelim: çocuklarda da anne ve babasının bağımlılıklarıyla hiç ilgisi olmayan farklı bir bağımlılık ortaya çıkmış olabilir. Bağımlılığın bir alt dalı olan yeme bağımlılığı değerlendirilirken aslında kişilerin ailesel aktarımla ebeveynlerdeki bağımlılıklarını da değerlendirmekte büyük fayda vardır.
Bu yüzden bir aileyi yapboz parçaları gibi düşünebiliriz. Bir parçanın başka bir yerlerde olması nasıl yapbozun tamamlanmasında olumsuzluk doğuruyorsa, elbette ki bağımlı bireylerin çocuklarında da yeme bağımlılığı ile karşılaşmak yüksek olasılıktadır.
Yeme bağımlılığı çalışırken, üzerinde durmamız gereken konu sadece kişinin kendisinin veya ailenin yemeklerle olan ilişkisi olmamalı ailedeki bağımlılıklar araştırılmalı ve incelenmelidir.
Konu geniş ve çetrefilli, fakat bir o kadar da bireysel irdelemeyi ve bilişsel davranışçı çözümlere kavuşturmaya elverişli bir konu. Konu üzerinde çalışıp farkındalık oluşturarak yaşam kalitemizi artıralım.