Bağışıklık İçin Besinler
1. Zerdeçal
Sağlığında altın vuruşu yapmak istiyorsan, baharatlar ailesinden zerdeçalı ilk sıraya çekmeli ve beslenmende yer vermelisin. Çünkü yapılan araştırmalar, zerdeçalın bağışıklık önemli oranlarda arttırdığı, hatta bu etkisi sayesinde kansere karşı da koruyucu etki gösterdiğini söylüyor. Zerdeçalı baharat şeklinde yoğurduna veya yemeklerine ekleyebilirsin. Ayrıca fit ve sağlıklı tatlılarında da renk verici olarak kullanabilirsin.
2. Soğan-sarımsak ailesi
Evet, biliyoruz, belki çoğumuza kokusu pek de hoş gelmese de bağışıklık mekanizmasını hızla devreye sokmaya yarayan 2 kardeşten bahsedeceğiz size; soğan ve sarımsak. Yapılan birçok çalışma, bu kardeşlerin hastalıklara karşı korumada büyük oranda etkili olduğunu söylüyor. Diğer bir yandan içerisindeki kükürtlü bileşenler de bu bağışıklığın desteklenmesinde yardımcı olan diğer unsurlardan biri olarak yer alıyor. 2016 yılı The Journal of Nutrition’da yapılan çalışmaya göre özellikle sarımsak bağışıklıktan sorumlu olan hücrelerin oluşumunu desteklemeye yardımcı oluyor. Diğer bir yandan soğuk algınlığı gibi durumlara karşı da sarımsak güçlü koruma etkisine sahip.
3. Kırmızı-Mor meyveler
Kırmızı ve morun gücü adına! Daha öncesinde hiç antosiyanin adını duymuş muydun? Duymadıysan bu ismi bir köşeye yaz çünkü kırmızı ve mor besinlerde bağışıklıktan sorumlu etken madde antosiyaninler adıyla biliniyor. Diğer bir yandan bu besin öğeleri yüksek oranda antioksidan içermesi sayesinde bağışıklığı desteklemektedir. Kırmızı mor meyveler başlığında tüketebileceğin meyve gruplarında; yaban mersini, frambuaz, kırmızı-kara üzüm, böğürtlen, kiraz ve çilek yer alıyor.
4. Turunçgiller
Tabi ki bağışıklık için turunçgiller vazgeçilmez! Turunçgiller C vitamininden zengin besinler olması sebebiyle bağışıklığı desteklemek için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Fakat burada dikkat etmen gereken kısım C vitaminin çok narin bir vitamin olduğu. Bu yüzden en küçük bir darbe ve hasarda kolayca besin içerisinden kaybolabiliyor. Turunçgilleri tüketirken, fazla bıçak darbesine maruz bırakmamaya çalış. Bunun yanında keser kesmez hemen tüketmen önemli, çünkü bu vitamin oksijenle temasa geçtiği andan itibaren kaybolabiliyor. Son olarak ısıl işleme maruz kaldığı andan itibaren de bu vitamin kaybı yüksek oranlara ulaşıyor. Dikkat!
5. Zencefil
Zencefil zerdeçal, hastalıklar uzakta kal! Zencefil de zerdeçal kadar bağışıklıkta önemli besinlerden birisi. 2013 yılı International Journal of Preventive Medicine’da yapılan bir araştırmaya göre zencefil fitokimyasal maddelerce zengin oluşu sayesinde bağışıklığı arttırarak hastalıklara karşı vücudu koruyor. Zencefili portakalla beraber tavuk yemeklerinde aroma verici olarak kullanabilirsin. Diğer bir yandan içeceğin çay içerisine de birkaç dilim zencefil atman bağışıklığını güçlü tutmada yardımcı olacaktır.
6. Omega-3
Omega 3’ten zengin beslenenler daha az hastalığa yakalanıyor!! 2016 yılı The Journal of Immunology’de yayınlanan bir makaleye göre; Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahip. Bu yüzden beslenmende muhakkak yer vermen önemli. Omega 3’ün en güzel kaynakları arasında ise balık yer alıyor. Bunun yanında Omega 3’ten maksimum derecede yararlanmak adına balık yağı takviyesi de kullanabilirsin.
7. Çinko
Çinko = bağışıklık sistemi. Kan değerlerine çinkonun düşük oluşu da daha sık hastalıklara yakalanma riski demek! Bu yüzden değerlerinde bu minerale baktırman ve “gerektiğinde” uzman yardımıyla besinsel veya dışarıdan takviyesine başlaman önemli. Dikkat! Bu minerali kontrolsüzce takviye alman vücudunda hasar oluşturma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için de öğünlerinde özellikle şu besinlere yer vermelisin; hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller ve deniz ürünleri.
8. D vitamini
Yaz dönemi yavaş yavaş geçip kışa girerken vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerde ilk sırada D vitamini yer alıyor. Çünkü ne yazık ki bu vitamini beslenme yoluyla yeterince karşılaman mümkün değil. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber eksikliği bağışıklık sistemiyle birebir ilgili! 2017 yılı Journal of Aoutoimmunity’de yayınlanan çalışmaya göre düşük D vitaminine sahip bireyler, daha sık hastalıklara yakalanıyor! Bu yüzden kışa girmeden hemen bir kan tahlili yaptır ve uzman eşliğinde D vitamini takviyesine başla.