Bayramda Fit Sofralar

Bayram; çoğumuz için birlik, beraberlik dolu geniş sofralarda, lezzetli ikramlıklar eşliğinde edilen uzun sohbetler demek… Her bayram misafirler için özenle hazırlanmış sofralarda ne yazık ki çoğu zaman yağ ve şekerden zengin besinler yer alıyor! Hadi bu bayram bu ritüeli bozalım! Sevdiklerimizle doya doya bayramlar geçirmek için sofralarımızı sağlıklı besinlerle donatalım! Nasıl mı? Senin ve sevdiklerinin ağzına layık, en keyifli sohbetlerin en lezzetli sofralarda buluşacağı, sağlıklı, besleyici ve pratik tarifler hazırladım. Hazırsan başlayalım :)

1. Bayramın başladığı kahvaltı sofrasından belli olur! Fakat her bayram kahvaltı sofralarında gördüğün yağlı poğaçalardan ve simitlerden sıkılmadın mı? Lezzeti ve besleyici değeri oldukça yüksek “Kinoalı Simit” ile bu bayram kahvaltıda hem sen hem bedenin bayram edecek  :)
Malzemeler;
• 3 yumurta akı
• 50 ml zeytinyağı
• 10 g maya
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı esmer şeker
• 2 yemek kaşığı yoğurt
• 330 gram tam buğday unu
• 100 ml ılık su
Üzerine; 3 yumurta sarısı ve 40 g kinoa
Hazırlanışı; ılık süt ve su karışımına 2 tatlı kaşığı esmer şeker ve 10 g kuru maya konularak kabarmaya bırakılır. 10 dakika sonra tüm malzemeler karıştırılıp yoğurularak kulak memesi yumuşaklığında hazırlanır. Hamur kabı streçlenerek oda ısısında yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Dinlenmiş hamurdan bezeler kopartılıp, simit şekli verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine kuru bir bez atılarak 20 dk. Kadar daha mayalandırılır. Yumurta sarıları fırça yardımıyla simitlerin üzerine sürülür. Haşlanmış kırmızı kinoalar da üzerine serpiştirilerek 175 derece fırında 30-35 dk pişirilir.
Not: Fırından çıkarıldıktan sonra tepside simitlerin üzerine su püskürtüp kuru bezle kapatılırsa daha yumuşak simitler elde edilir.
“Bu tarif ile tüm aileye kahvaltıda tok tutan ve sağlık dolu bir lezzet sunacaksın.”

2. Bayram ziyaretlerinde tatlı ikram etmek kültürümüzün olmazsa olmazı! Fakat şerbetli tatlılar ile sevdiklerinin pankreasını yormak yerine, hem lezzetli hem besleyici “Bayram Çikolatası” na ne dersin  :)
Malzemeler;
• 25 gram yulaf ezmesi
• 100 gram zile pekmezi
• 40 gram kakao
• 10 adet çiğ badem
Süslemek için; Hindistan cevizi tozu
Hazırlanışı; yulaf ezmesi blender da çektirilir ve un kıvamına getirilir. Bir kaşık yardımı ile zile pekmezi, yulaf unu ve kakao karıştırılır. Bademler diri kalacak şekilde ufalanır ve karışıma eklenip tekrar karıştırılır. Elde edilen karışım buzdolabında yarım saat bekletilir. Daha sonra eller hafif nemli olacak şekilde karışımdan alınan parçalara şekil verilir. En son da Hindistan cevizi ile süslenir.
“Bu tarif ile sevdiklerinin kalp sağlığını koruyup, bağışıklığını güçlendirirken lezzetten de ödün vermemiş olacaksın.”

3. Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı et yemeğini lezzetini arttırarak forma soktuğumuzu söylesem? “Bonfile Sarma” tarifi ile misafirlerinizin önce gözü, sonra midesi doyacak emin ol :)
Malzemeler;
• 500 g bonfile
• 200 g kabak
• 200 g havuç
• 100 g kırmızı biber
• 100 g yeşil biber
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 400 g patates
• 1 orta boy soğan
• 1,5 çay kaşığı tuz
• 4 yaprak defne yaprağı
• Hazırlanışı; İnce halka şeklinde doğranmış soğanlar, jülyen doğranmış biberlerle zeytinyağında sotelenir. Bonfileler biber-soğan harcına sarılarak 170 derecede yaklaşık 25 dakika hafif kızarana kadar pişirilir. Ayrı bir yerde patates haşlanır ve fırında ızgara edilerek serviste kullanılır.
Tarif 4 kişiliktir.
“ Bu tarif ile kurban bayramında tüketilen ete sağlık katacak ve kalp damar sağlığını korumuş olacaksın.”

4. Bayram sofralarında hayvansal proteinin zenginliğine bir dur deme vakti! Kadınlarda maksimum 100-120 gram erkeklerde maksimum 180-200 gram kırmızı et tüketimi günlük limit olmalı! Bu limite dikkat ederek “Baklagilli Salata” ya sofranda yer vermeye ve hem protein ihtiyacını karşılayıp hem zengin lif içeriğiyle bağırsak sağlığını korumaya ne dersin? 
Malzemeler;
• 240 gram baklagil
• 40 gram bulgur
• 100 gram yeşil biber
• 100 gram kırmızı biber
• 1 demet maydanoz
• ½ demet dereotu
• 280 gram lor peynir
• 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
• 4 tüm ceviz
• 1 çay kaşığı tuz
Süslemek için; 3-4 adet kuru domates
Hazırlanışı; kurubaklagil ve bulgur ayrı kaplarda haşlanır. Biberler ve yeşillikler doğranır. Geniş bir kapta lor peynir, kurubaklagil, bulgur ve yeşillikler harmanlanır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir ve elde ufalanan cevizler eklenir. Tuz ilave edilir. Kuru domatesler ile süslenerek servis edilir.(Tarif 4 kişiliktir.)
“Bu tarif ile yoğun et tüketiminden yorulan bağırsaklarını koruyacak ve antioksidandan zengin beslenmiş olacaksın.”

5. Gazlı ve şekerli içecekler ile sevdiklerine boş kalori ikram etmeyi bırakmanın vakti geldi! Bu bayram sevdiklerini, metabolizmalarını canlandıracak, sağlıklı “Bayram Limonatası” ile karşılama zamanı 
Malzemeler;
• 1 litre şekersiz limonata,
• 300 gram yeşil elma
• 3 poşet yeşil çay
• Bol buz
• Nane
Yapılışı; 1 su bardağı kaynamış suda yeşil çaylar demlenir. Elma ve limonata blenderize edilir. Tüm malzemeler karıştırılır ve taze nane yaprakları eşliğinde servis edilir.
“Bu tarif ile sevdiklerini boş kalori tuzaklarından koruyacak, bedenlerini mutlu ve genç tutacaksın.”

Formeo’ nun Jet Fit Diyetisyeni olarak zamanın kıymetini biliyorum! İşte tüm bu tarifleri hazırlamak için mutfağında 2 saat geçirmen yeterli. Geri kalan vaktini sevdiklerinle özlem gidermeye ve ruhunu beslemeye ayır :) Doya doya gülümsediğin, sağlık dolu nice bayramlar.