Bebeğin İçin Bedenini Doğru Besle - 2
Bedeniniz 9 ay boyunca bebeğinizin yuvası olacak, unutmayın! Minik misafirinizi en güzel, en sağlıklı şekilde ağırlamak istemez misiniz? Bu dönemde bedeninizi sağlıkla, sevgiyle, mutlulukla besleyin ki; bebeğiniz de kucağınıza öyle gelsin :)
Kilo yönetimine dikkat!
Kilo kaybetmek hedefiniz olmasın! Gebelik sıkıntılarından dolayı, yaşayacağınız kilo kaybı, bebeğinizin ilerleyen dönemlerde iştah atakları yaşamasına neden olur. Bu dönemde kilo problemi yaşayan anneler; kilo artışı yavaşlatılabilir. Mutlaka diyetisyen yardımı alın.
İlk 3 ay bulantı ve aşerme kapınızı çalacak, önerilerimizle hazırlıklı olun!
Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında görülen bulantı ve aşerme, sonrasında kaybolur. Gebeliğin etkisiyle hormonların artışı, koku almanızda hassasiyete neden olur. Böylelikle besinlere karşı isteksizlik veya tam tersi iştah artışı gerçekleşir.
İlk 3 ayda gebelikten kaynaklanan mide bulantılarınız için, önerilerimizi dikkate alın. Uyandığınızda başucunuzda tam buğday galeta bulundurun ve yataktan kalkmadan bir, iki tane yiyerek sabah bulantınızı bastırmaya çalışın. Kahvaltıda bulantıya neden olabilecek kokulardan uzak durarak, beyaz peynirli hafif bir sandviç veya yağsız tostla bulantınızı bastırın. Mide bulantısı ve kusma vücudunuzdan elektrolit kaybına yol açacaktır. Tuzlu bir içecek olan ayranı maden suyu ile birlikte tüketerek hem bulantınızı bastırın hem de kaybedilen elektrolitleri karşılayın.
Koku hassasiyeti yaşadığınız bu dönem, sevdiğiniz yiyeceklerden uzaklaşmanıza neden olabilir. Burada önemli olan nokta; bu hassasiyetin yetersiz beslenmeye sebebiyet vermemesi. Hassas olduğunuz besinlere alternatif besinleri öğrenerek yeterli beslenmeye devam edin. Koku hassasiyeti 3-4. Aylarda sonlanır.
Annenin besin öğeleri depoları, gebeliği süresince bebeği tarafından kullanılacağı için, depolar dolu olmalı!
Özellikle ilk 3 ay, eksiklikleri, mutlaka vitamin-mineral takviyeleri ile destekleyin. Gebelik öncesi dönemde başladığınız, bebekte nöral tüp defektini önleyen folik asit takviyesine devam edin. İlk 3 ay bebeğin beyin gelişimi gerçekleştiği için omega 3 takviyesine başlayın.
Kalsiyum eksikliğine bağlı diş kaybı ve kemik kütlesinde azalma olmaması için; süt, yoğurt, peynir, ayran tüketimini artırın. Demir ihtiyacınızın hepsini besinlerle karşılayamayacağınız için, bu dönemde mutlaka demir takviyesi alın. Demir kaynağı besinlerin yanında limonlu bir salata ile demir emiliminizi artırın.
2 saatte bir beslenin!
Gebelik döneminde yaşayacağınız iştah atakları ve mide bulantılarının kurtarıcısıdır. Öğünlü beslenme düzeni, bebeğinize anne karnında kazandıracağınız en değerli beslenme davranışıdır.
Bu dönemde size ve bebeğinize zararlı olabilecek besinlere dikkat edin!
Vücudunuzu salmonella riskinden korumak için tam pişmiş yumurta tüketin. Pastörize olmamış ürünlerden uzak durun. Doğum kusurlarına neden olabilecek toksoplazma kaynağı olan et ve et ürünlerinin iyi pişmesine dikkat edin. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durun. Mevsiminde ve güvendiğiniz yerdeki balıkları tüketin. Meyve ve sebzelerin iyi yıkanmasına özen gösterin. Dışarıda güvenmediğiniz yerde salata tüketmeyin.
Anne karnında bebeğinizin beslenme zekasını geliştirin!
5. ay itibariyle, ellerinizi karnınızın üzerine koyarak, bebeğinize besinleri tanıtın, besinlerin yararlarından bahsedin. Yemek tarifleri anlatın :)
Aktif yaşayın!
İlk 3 ay plasenta gelişiminin tamamlandığı süredir. Yapacağınız hafif tempolu yürüyüş, iyi klorlanmış havuzda yüzme ve pilatesle plasentanızı genişletip bebeğinize sağlıklı ortam sunun. Gebeliğiniz süresince de devam ederek kendinizi rahat doğum yapmaya hazırlayın.
Gebelik dönemi boyunca sizin sağlığınızın bebeğinizin sağlığı olduğunu unutmayın. Beslenme düzeninize ve tercihlerinize dikkat edin; bebeğinizle aynı tabaktan yediğinizi unutmayın :) Sağlıklı günler…