Bebeğin İçin Bedenini Doğru Besle - 3
Bebeğiniz için hamilelik öncesi ve hamilelik süresince bedeninizi en doğru şekilde beslediniz. Şimdi ise sıra emzirme döneminde. Bu dönem de; en az diğer iki dönem kadar bebeğinizin sağlığını ve geleceğini etkilemektedir.
Anne sütü; bebeğinize verebileceğiniz en değerli, en mucize besin!
Yeni bir hayata adım atan ve bu hayata adapte olmaya çalışan bebeğinizin, bağışıklık sistemini geliştiren ilk aşısı anne sütüdür. Sütünüz, canlı bir sıvıdır; beslenmenizden, sosyal hayatınızdan ve ruh sağlığınızdan etkilenir. Bu dönemde, tam bir iyilik hali içinde bulunmanız, hem sizi hem de bebeğinizi olumlu etkiler.
Doktor kontrolü şart!
Bebeğinizi, doğum sonrası kontrole götürdüğünüzde; sizin de tam bir muayeneden geçmeniz gerekmektedir. Doğum sonrası besin öğeleri eksikliği ve buna bağlı olarak da sağlık problemleri sık görülür: diş ve kemik kayıpları, saç ve kirpik dökülmeleri, cilt kalitesindeki bozukluklar, kansızlık ve ruhsal bozukluklar. Eksik besin öğelerinin saptanıp, takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Bu takviyeler, aynı zamanda anne sütünün de kalitesini arttırır.
Stresten uzak durun!
Doğum yapan annelerin çoğunda gözlenen bir durumdur; Lohusa Depresyonu. Anne bebeğine, bebek de annesine ve hayata alışmaktadır. Etrafınızdaki, sizi strese sokacak kişileri bir süre kendinizden ve bebeğinizden uzaklaştırın ve bu dönemde her türlü yardımı eşinizden alın. Emzirmediğiniz dönemlerde, bırakın bebeğinizle babası ilgilensin. Böylece aralarındaki bağ güçlenir ve en başından aile kavramınız oluşur.
Kilolarınızı dert etmeyin; en iyi diyet partneriniz bebeğiniz!
Doğum sonrası 6-7 kilo kaybetmiş bir anne, ilk 2 ay çok hızlı kilo kaybeder. Günlük süt üretiminiz için 750 kalori enerji harcarsınız. Bunun 500 kalorisi, bebek kalorisi olarak toplam enerji harcamanıza eklenir; geriye kalan enerji ise depo yağlarınızdan karşılanır. Anne yeterli, dengeli, çeşitli ve güvenli bir beslenmeyle; bebeği altıncı ayına geldiğinde, hamilelik kilolarının çoğunu geride bırakmış olur. Yani bu dönemde; emzirerek, doya doya zayıflamak aslında çok kolay!
En değerli besininiz, uykunuz!
Günlük 8 saat kaliteli uyku almak çok önemlidir. Doğum sonrası ilk 2,5 ay kesintisiz uyku olmasa da; 2,5 aydan sonra bebeğiniz 5-6 saatlik açlığa dayanabilecektir. Bebeğinizde gece gündüz kavramını oluşturun; 23.00 - 05.00 saatleri arasında hem siz hem de bebeğiniz uykuda olun. Böylelikle en değerli besininizi sağlıklı bir şekilde almış olursunuz.
Emzirme döneminin, beslenmedeki altın kurallarına dikkat!
Yeterli, dengeli, çeşitli ve güvenli beslenin. Sabah kahvaltınızı aksatmayın, uyandıktan bir saat içinde yapmaya özen gösterin. Ara öğün yapmayı ihmal etmeyin ve gün içerisinde en az altı öğün yapın. Sık beslenmek; doğum sonrası yaşanan iştah ataklarınızı engeller ve karın çevresi toparlanmayı hızlandırır. Bağırsak sağlığınız için probiyotik kullanın. Aynı zamanda anne sütünün probiyotik içeriğini arttırarak, bebeğinizin de sindirim sisteminin gelişmesine katkıda bulunun. Alkol, sigara ve sigara içilen ortamdan kesinlikle uzak durun!
Bu dönemin en büyük hurafesi; Şekerli Besinler!
Emzirme döneminde süt miktarını arttırması için söylenen; lohusa şerbeti, şekerli kompostolar, şerbetli tatlılar, helva gibi şekerli besinlerin tuzağına düşmeyin! Süt miktarını arttırmazlar, kilo aldırırlar! Sağlıklı alternatifleri tercih edin. Sıvı tüketimini arttırın; gün içerisinde en az 2,5 litre su için! Emzirirken terleyerek kaybettiğiniz elektrolitleri mineralli su veya maden suyu (max. 2 şişe) içerek tamamlayın. Mineralli su içerken, sodyum miktarının, litrede 200 mg’dan az olmasına dikkat edin.
Hamilelik iyi yönde değişmek için, elinize geçen en güzel zamandır. Emzirme dönemi ise bu değişimin kalıcı olmasını sağlayan en güzel zamandır. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz…