Bebeğinde Reflüyü Tetikleme!
Doyana veya kendi bırakana kadar tek göğüsten emzir!
Bebeğini emzirirken önceliğin, tek memeyi tam boşaltması olsun. Doymazsa, devamında ikinci memeye geçebilirsin. Eğer bebeğin tam boşaltmadan diğer memeye geçersen, hep karbonhidrattan zengin ön sütü almasını sağlarsın. Yağdan zengin son süt alınmadığında; tokluk hissi uzun sürmez, bebeğinin kan şekerinde dalgalanmalar meydana gelir. Bu duruma bağlı olarak acıkma hissi artar, sürekli emmek ister. Bebeğin midesi tam boşalmadan tekrar emdiğinde ise; aldığı süt fazla gelecek ve zamanla çıkarma, kusma ve reflü şikayetleri yaşayacaktır. Emzirdiğin süreyi kontrol et. Yeni doğanların ilk 3 ayda tek memeyi 10-15 dakikada boşaltabileceğini, 3. aydan sonra bu sürenin 3-5 dakikaya inebileceğini unutma!
2,5 aydan sonra emzirme düzeni oluştur!
2,5 ayını doldurduktan sonra midesi büyüyen ve güçlenen bebeğin doyana kadar emer ve acıkma süresi de böylelikle uzamış olur. Bu dönemde bebeğini ağladıkça emzirmen; midesinin sürekli dolu kalmasına ve buna bağlı reflü gelişmesine neden olabilir. Hemen beslenme düzeni oluşturmanda fayda var! 2,5-4 aylar arasında bebeğin günde 8 kez beslenmeye ihtiyaç duyar. 4-6 aylar ise artık kuvvetlendiği aylardır. Günde 6-8 kez beslenmeye ihtiyaç duyar. 7. Aydan itibaren bebeğinin beslenmesine ek besinler katıldığı için; sabah uyandığında, gece yatarken ve gün içerisinde de 3 kez emzirmen yeterli olacaktır.
Emme ihtiyacını emzikle karşıla!
Bazı bebekler anne sıcaklığını, kokusunu daha fazla hissetmek için, tok oldukları halde emmek isterler. Bu emme arzusu, mide dolu olacağı için, besinlerin mideden geri gelmesini kolaylaştırır ve reflüyü tetikleyici etki gösterir. Bebeğinde emzirme düzeni oluşturduktan sonra, kucağına alıp emzik yardımıyla emme ihtiyacını karşılayabilirsin.
Sık sık gazını çıkar!
Bebeğin emerken, 3-5 dakikada bir ufak molalar vererek gazını çıkar. Sonra emzirmeye tekrar devam et. Beslenme bittikten sonra gazını çıkarırken de, midedeki sütün sindirimi için, en az yarım saat bebeğini dik pozisyonda tut. Hemen yatırman mideye henüz ulaşmış sütün, ağzına geri gelmesini sağlar. Bu da sürekli çıkarmasına neden olabilir.
Aynı zamanda beslenmenin hemen sonrasında karın üstü yatırman, kucağında tutarken midesine baskı yapman, bebeğini sarsarak sevmen, oyun oynaman ve üzerini değiştirmen de reflü şikayetlerini arttırır! Yemeğinin keyfini çıkarması ve sindirmesi için, bebeğine biraz zaman tanımalısın :)
Reflü 6 aydan küçük bebeklerin yarısında görülebilmektedir. Bebeğinin beslenme davranışlarına dikkat ederek, bebeğini gözlemleyerek ve yukarıda bahsettiğim noktaları hayatına geçirerek reflüyü önlemek senin elinde.
Hadi bakalım, önce bebeğini benim için kocaman öp, sonra yazıyla ilgili notlarını alabilirsin ;)