Bebeğinin Geleceği Avuçlarında...

Bebeğinin geleceğini önemsiyor musun sevgili annem ve babam? Veya ne kadar önemsiyorsun? Onun geleceği senin için ne ifade ediyor? Sağlığı, yetenekleri, meslek tercihi, onun doğacak çocukları seni ne kadar ilgilendiriyor? Şimdi, önce bir durup bu soruları düşünmeni, sonra da cevaplandırmanı istiyorum senden. Hatta not al ki, yazının sonunda tekrar gözden geçirebilesin…

Bu sorulara tabii ki olumlu yanıtlar verdin, hatta “nasıl önemsemem” diye tepki bile vermiş olabilirsin. Ebeveynler olarak bebeğine, çocuğuna duyduğun kaygı sadece dilde veya yürekte kalmasın. Biz insanoğlu çoğu şeyi yüreğimizden geçirip, dilimizle sözcüğe dökeriz; ama iş uygulamaya gelince orda bir dururuz. Peki ama neden?

Hamile kalmadan en az 3 ay önce, hamileliğe hazırlık süreci başlar. Bu evre anne adayı için olduğu kadar, baba adayı için de önemlidir. Kaç tane anne-baba tanıyorsun, bu dönemde bebeğinin geleceğinin şekillendiğini bilen? Kaç tane anne-baba var, beslenmesine, yaşam tarzına, bedenine, ruh haline dikkat eden? Yapılan çalışmalar bunu net bir şekilde ortaya koyuyor: Şişman babaların kızlarında insülin hormonunun salgılandığı pankreas adacıklarındaki 642 gen baskılanıyor ve yüksek yağlı beslenen erkeklerden doğan bebeklerde insülin ve şeker metabolizmasında sorun gözleniyor.

Babanın 3 ay önceden ideal kiloya ulaşması, fiziksel ve davranışsal sağlığına dikkat etmesi, bebeği oluşturan sperm hücresinin kalitesini arttırmaktadır! Yani demem o ki sevgili baba, bebeğinin geleceğinde en az sen de annesi kadar sorumlusun! Şimdi, gerçekten de bebeğinin geleceğini düşünmüş müsün? Cevap hayırsa, bebeğin büyüyüp bir yetişkin olduğunda; şeker, kalp, tansiyon, kolesterol hastalığına yakalanıyorsa, oklarını çevireceğin ilk hedef kendin olsun!

Annede durumlar nasıl diye soracak olursan… En büyük sorumluluk anneye düşmekte maalesef. En az 1000 gün boyunca optimal sağlıkta, optimal beslenmede olmak zorunda! Olmalı demiyorum, olmak zorunda diyorum lütfen dikkat! Biliyorum bu süreçte seni hormonlar yönetiyor, bir kukla misali; ama bebeğinin geleceğini gerçekten düşünüyorsan dengelemeyi öğrenmek zorundasın.

Hamilelik ve emziklilik dönemlerinde yediğin her bir lokmayı, bebeğin de yer. Bu dönemlerdeki hatalı beslenme ve yaşam davranışların; bebeğinin gelişimini engeller, durdurur, beyin ve zeka gelişimini bozar, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, tansiyon görülme sıklığını arttırır. Ve bunu nesiller boyunca da aktarılmasını sağlar.

Evet, bu süreçler çok özel, çok güzel. Sen de bu sürecin tadını çıkarmak, hatta biraz da şımarıklık yapmak istiyorsun, biliyorum. Ama her güzelliğin bir tadı ve sınırı var, unutma! Bebeğinin geleceğine sağlıkla yön vermek, zihinsel ve fiziksel gelişimini desteklemek istiyorsan, dikkat et!

Dünyaya bir bebek getirmek, ciddi bir sorumluluk ister. Ne yazık ki bu sorumluluk sadece maddi ve manevi yönden algılanır. Bebeğinin sağlığının da sorumluluğunu almaya hazır olduğun vakit, gerçekten onun geleceğini düşündüğün vakittir.

Sadece kilo sorun değil, yanlış anlama. Hayatında belki de hiç kilo problemi yaşamamış olabilirsin; ama bu sağlıklı olduğun anlamına gelmez. Anne-Baba olarak hemen şimdi randevu al, doktor kontrolünden geç ve diyetisyen yardımıyla bedenini sağlıkla bebeğine hazırla. Sorumluluğun, bebeğinin geleceğini sağlıkla beslemek olsun…