Bebeğinizi sütten / memeden kesmek

 İLK 6 AY MUTLAKA ANNE SÜTÜ
Bebeğiniz için en mucizevi besin olan ANNE SÜTÜ; ilk 6 ay bebeğinizin tüm ihtiyacını karşılamak için yeterince iddialı bir besindirJ. Emzirme eylemi de bu mucizevi besinle bebeğinizi “buluşturma sanatıdır!”. Ancak ilk 6 ay boyunca annelerin yaşam koşulları, çalışma durumları sebebiyle emzirme konusunda kısa süreli ayrılıklar yaşanması gerekebilir. Bu ayrılık ister mecburiyetten olsun isterse anne kendi fizyolojik ve psikolojik sağlığını korumak için “memeden kesmeye” karar versin; bu değişime bebeğinizi alıştırmak için birkaç sancılı günün sizi beklediğine emin olabilirsiniz!.. Ancak bu zorlu süreci birkaç pratik bilgi ile kolaylaştırmak sizin elinizde..
 
NE ZAMAN SÜTTEN KESMELİYİM?
İlk 6 ay bebeğinizin beslenmesini sadece anne sütü sağlarken 6. Aydan sonra ek gıdalara başlayarak emzirme sıklığı azaltılmalıdır. Bebeğinize ilk 2 sene boyunca aralıklarla anne sütünü ek olarak rahatlıkla verebilirsiniz ancak 2 yaşından sonra artık bebek memeden kesilmelidir. Annenin isteği doğrultusunda ve/veya çalışma durumları gibi sebeplerle de bu sürece 2. yaştan önce girilebilir.
İLK 6 AY “MECBURİ AYRILIK”:
Eğer mümkün ise ilk 6 ay boyunca anne bebeğini emzirerek anne sütüyle buluşturmalıdır. Ancak çalışma koşulları veya annenin fizyolojik ve psikolojik sağlığı için “Memeden kesme”ye ilk 6 ayda karar veriliyorsa; anne sütü sağılmalı uygun koşullarda ve uygun süreyle muhafaza edilmeli; mutlaka bebek anne sütü ile beslenmeye devam etmelidir. Öncelikli olarak öğle öğünü atlanmaya başlamalı o saatlerde anne sağma işlemini tamamlamış olmalıdır. Aile bireylerinin sağılan sütü vermesi bebeği bu mecburi molalara alıştırmak için daha uygun olacaktır. Kullandığınız biberon ucunun meme ucuna benzer olmasına özen gösterin. Zorlu bir süreç sizi bekliyor ancak sabırlı olmalı, kararlı davranmalısınız..
6. AY SONRASI:
Eğer 6. Aydan sonra memeden kesmeye karar verdiyseniz ek gıdalar ve emzirme sıklığının azalması gibi koşullar bu süreçte size yardımcı olacaktır.
En doğru zaman annenin kararı verdiği ve bu düşünceye alıştığı, benimsediği zamandır. Süreci kolaylaştırmak için ilk adım kararlı olmaktır. Bu süreci en hafif şekilde atlatmak için neler yapmalısınız adım adım ilerleyelim;
DAHA AZ EMZİRMEK
Anneler daha az emzirmeye başladığında; göğüslerinin normalden fazla şiş olması ve buna nasıl engel olacaklarını bilememeleri konusunda oldukça endişeli olurlar. Bu haklı endişeyi gidermek için bazı püf noktalara dikkat etmek yeterli olacaktır;
· Annenin sütü sağması, her geçen gün sağmak için ayırdığı süreyi kısaltmaya başlaması annenin daha az süt salgılamasını sağlayacaktır.
Örnek olarak; İlk 12 gün sabahları ve dilediğiniz başka bir öğünde emzirmeye devam edip, diğer öğünleri ilk 3 gün boyunca 15 dakika süreyle sağın. 4-7. Günler arasında bu süreyi 10 dakikaya indirin. Emzirme süresini 7-10 günler arasında 5 dakika,10. Günden sonra 3 dakikaya düşürün. Bu aşamalı geçişle birlikte süt miktarınız da azalacaktır.
 
GÜNÜN İLK BİBERONLU ÖĞÜNÜ NE ZAMAN OLMALI?
Bebeğinizin kendini en aç hissettiği öğün deneme yapmak ve biberonu sevdirmeye çalışmak için en doğru zaman dilimidir. Anne sıcaklığından sonra biberona geçmek için “aç olmak” gibi bir sebep bu süreçte kesinlikle iyi bir yardımcıdır.
SABIRLI OLMAK
Biberonu reddeden ve günde 6-8 kez beslenen bebeğinizin bir anda değişimi protesto etmek hakkıdır! Ancak bu protesto fazla uzun süremez ve bebeğiniz mecburen biberona izin vermek zorunda kalır. Sabırlı ve kararlı olmak bu aşamada da çok önemlidir.
BEBEĞİM ÇOK AĞLIYOR!
Ağlamak; bebeğinizin bu değişime karşı verdiği son derece normal bir tepkidir. Bu aşamada bebeğinizden tamamen uzaklaşmak bebeğinizin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Ağlama sürecinde ailenin diğer fertleri veya varsa bakıcınızdan yardım alıp anne sütü ve emzirme yerini başka besinler ve uğraşlarla doldurmak faydalı olacaktır.
ANNE VE BEBEĞİN PSİKOLOJİSİ ÖNEMLİ
Memeden kesme aşamasında; annenin emzirme için oturduğu koltuk ve/veya kullandığı giysileri değiştirmesi annenin bu psikolojiden çıkmasında önemli bir yere sahiptir. Bebeğinizin yeterli ve dengeli beslendiğine emin olduğunuz sürece memeden kesme konusunda endişe yaşamamalısınız. Bu duygu dolu mucizevi paylaşımı sonlandırmak elbette ki çok zor ancak unutmamalısınız ki bebeğiniz hızla büyüyor..
19-24. AYLARDA BEBEĞİNİZLE KONUŞUN
Bebeğinizin 19-24 aylar arasında hala emmek istediğinde onunla konuşmalısınız. Bu aşamada anne kararlı bir şekilde bebeğine neden meme vermediğini anlatabilir. Bu durumda anne dahil tüm çevreniz (anne, baba, eşiniz ve varsa bakıcınız) annenin söylediğini onaylamalı, çocuğun emmek için gösterdiği şirin çabalara gülmemelidir. Unutulmamalıdır ki memeden ayrılmak bebeğin karşılaştığı ilk ciddi deneyim ve ayrılıktır.
Memeden kesmeye karar verdiğinizde bebeğinizin yaşı, evdeki yaşam koşullarınız, size destek olacak bireylerin varlığı ve elbette ki sizin bireysel kararlı ve sabırlı tavrınız bu süreci daha kısa ve kolay hale getirecektir. İçinden çıkamadığınız durumlarda mutlaka uzman desteğinden faydalanmalısınız.
Bebeğiniz ve Sizin için Sevgi ve Sağlık Dolu Günler Dileriz...