Bebeğinizin katı gıdaya başlama zamanı mı geldi?

 6. Aydan sonra neler oluyor?
İlk 6 ay bebeğimizin bütün besinsel ihtiyaçlarını yeterli salgılandığı sürece anne sütü ile karşılık verilebilir. Ancak çok hızlı bir şekilde büyüyen bebeğinizin kilo artışı ile birlikte her geçen ay daha çok enerji ve besin ögesi ihtiyacı doğmaya başlar. Bebeğinizin günlük ihtiyacı olan 110 kkal/kg enerjiyi ilk 6 ay rahatlıkla 700-800 ml anne sütü ile sağlayabilirken, 6. Aydan sonra artan kilosu ile 105 kkal/kg/gün enerji ihtiyacı 1200-1300 ml anne sütü ile sağlanamayacağı için artık ek gıdalara başlama vakti gelmiştir!
Bebeğinizin Fizyolojik Gelişimi Ek Gıdaya Geçişe Olanak Sağlar!
6. aydan itibaren bebeğin baş -boyun ve diğer motor hareketlerinin kontrolünü sağlamaya ve anne ile iletişime geçmeye başlaması, artık ek gıdalara da hazır olduğunun bir göstergesidir. Bebeğiniz ek gıdalara geçerek, daha önce hiç alışık olmadığı tat, lezzet ve yapıda besinlerle tanışır ve bu da yeme işlevi ile ilgili sinirlerin gelişimine yardımcı olur.
Ek Gıdaya Nerden Başlamalı?
Hamileliğiniz boyunca yeterli ve dengeli beslenerek bebeğinizin doğum sonrası büyüme ve gelişimini desteklediniz. Şimdi bebeğinizi tek başına besleme vakti geldi!.ilk 6 ay anne sütü ile tam ve dengeli beslenmeyi sağladık. Peki sonra?...
 “Ek Besinlere Geçiş” Bebeğiniz İçin Çok Büyük Bir Değişim!!! Bu Değişim Mutlaka Aşamalı Olmalı!!!
· Başlangıç için henüz pütürlü ve katı gıda ile tanışmamış olan bebeğiniz için ev yapımı yoğurt en doğru tercih olacaktır. Yoğurdun prebiyotik etkisi ve kaliteli bir protein kaynağı olması bebeğinizin büyüme ve gelişimini destekler niteliktedir.
 
· C vitamini alımı da bebeğinizin bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir! Bu nedenle ev yapımı ve mevsimine uygun olarak hazırlanan meyve suyu da diğer bir başlangıç alternatifidir. Meyveler arasında ilk kullanımda alerjik riskinin çok düşük olması sebebiyle tercihinizi elmadan yana kullanmanızda fayda vardır. Sonrasında şeftali ve armut da alternatifleriniz arasına girebilirJ
· Artan demir ihtiyaçları için pekmez ve yumurta sarısı (çeyrek ile başlanıp aşamalı olarak arttırılabilir) bebeğinize ek gıdalara başlarken seçimlerimiz arasında “olmazsa olmazlarımız”dır! NOT: Yumurta beyazının alerji oluşturma riski sebebiyle; yumurta beyazına 1 yaşından sonra başlanır!
· 6-7. Aylarda vitamin desteğini meyve-sebze suları ile sağlarken 7. Aydan itibaren püre kıvamında vermeye başlayabiliriz. Bu aşamada dişler çıkmaya başlar, bu da katı gıdaya geçişe hazırız J demektir.
· 7. Aydan sonra püre-yumuşak katı gıdalara geçiş; ağız içi gelişimi, besinleri ağızda çevirme refleksini 1 yaşına kadar geliştirmesi için önemlidir! Püre gıdaya geçişte geç kalınması, gelecek dönemlerde katı gıdayı reddetmesine yol açabilir. İlk seferde istemeyebilir, bu aşamada biraz sabırlı olun, bekleyin ve tekrar deneyin! J NOT: Püre için muhakkak cam rende kullanın!
· Hadi tabağımızı çeşitlendirelim!! Bebeğinizin beslenmesine sırasıyla yoğurt, meyve suyu ve yumurta sarısından sonra ;pirinç unu, sebze çorbası, yoğurtlu çorbalar, sebze püre, meyve püre, sebze yemekleri, az yağlı iki kez çekilmiş kıyma ile zenginleştirilmiş sebze yemekleri, ekmek içi, tahıllı - kurubaklagilli çorbalar, balık ve tavuk eti eklenebilir. Son olarak da 1 yaşından sonra peynirler, inek sütü ve yumurta beyazı ilaveleri yapabiliriz.
· 6 aydan sonra bebeğinizin artan enerji ve besin ögesi ihtiyacını karşılamak için beslenmesini anne sütü gibi kaliteli protein kaynaklarıyla desteklemeye devam etmek çok önemli! Bunu da kaliteli protein ve demir kaynağı olan yumurta, kırmızı et ile sağlayabiliriz!
· Bebeğinize vereceğiniz her yeni ek besini ufak miktarda başlamalı ve bebeğinizde herhangi bir alerjik belirtisi olup olmadığını gözlemlemelisiniz! Eğer her şey yolunda ise bir sonraki gün miktarda arttırma yaparak devam edebilirsiniz demektir!
· Yemek yedirirken fazla ısrarcı olmak sadece kendinizi yormanızla sonuçlanır! Öncelikle denemek istediğiniz besini minik bir kaşıkla verip tadına bakmasına izin verin, birkaç deneme daha yapın hala tadını sevmiyor ise birkaç gün ara verip tekrar deneyebilirsinizJ
· Başlangıçta bebeğiniz hazırladığınız “ek besinin tamamını bitirmeyecek” Buna hazırlıklı olun! J Bu nedenle ilk aşamada minik porsiyonları bitirmesini hedefleyin. Aşamalı olarak bu duruma alışacak, mama kasesini tamamen bitirmeye başlayacaktırJ Yetersiz beslendiğini düşünmeyin! Unutmayın ki şuan bebeğiniz yeni bir şey ile tanışıyor ve lütfen alışması için ona biraz zaman tanıyın…
Bebeğinizle Doya Doya Sağlıklı Yaşam Dileklerimizle…