Bebek Beslenmesinde Blendere Son!
Çiğneme becerilerinin gelişmesi için…
Bebek katı gıdalarla tanıştığı dönemde, yemek parçacıklarıyla çiğneme becerisini geliştirir. Eğer katı gıdalar ertelenir, bebeğin önüne sürekli pürüzsüz besinler konulursa, çiğnemeyi öğrenmesi gecikir. Oysaki çiğneme sadece yeme becerilerinin gelişimini değil; yüz kaslarının gelişimini ve konuşma kabiliyetini de destekler.
Mutlu yemeyi keşfetmek için…
Bebeğin besinleri keşfetmesini, yemeyi öğrenmesini sağlamak yemek saatlerini daha eğlenceli hale getirir. Yemek yeme biz yetişkinler için nasıl bir keyif ise, bebek için de öyle olmalıdır. Bebek kendini zorunlu hissetmemeli, yemek yerken zevk almalıdır. Besinleri kendi keşfeden bebek, sevmediği besini tabağında bırakabilir. Zorla yemediği için besine tepki göstermez, nefret etmez. Yeme davranış gelişimini olumlu etkiler. Böylelikle seçici yeme, iştahsızlık gibi sorunların önüne geçilir.
Besinlerin dünyasını öğrenmek için…
Bebek kendi beslenirken, tüm duyularını kullanarak besinlerin dünyasını öğrenir. Sadece besinleri tek başına yiyebilmeyi değil; onların dokusu, kıvamı, ağırlığı, şekli, sıcaklığı gibi farklılıklarını da öğrenir. Aynı zamanda besini tutup ağzına alırken, el ve göz koordinasyonu sağlar. Farklı besinlere karşı farklı tutma becerisi geliştirir.
Aile sofrasında yer almak için…
Bebek kendi beslenirken, en başından itibaren aile sofrasına dahil olur. Aileyle birlikte yemek yeme ona inanılmaz keyif verir. Sofrada ailesini gözlemleyerek, en belirgin yeteneği olan “taklit etme”yi kullanır. Böylelikle yemeğin nasıl yeneceğini öğrenir. Sofrada paylaşım yapıldığını görür, paylaşımcı kişiliğini geliştirir. Aile ilişkilerini güçlendirir, sosyal iletişim becerilerini artırır. Yeni lezzetleri keşfetmeye de daha açık olur.
İştah kontrolü sağlamak için…
Blenderize edilen besinlerle beslenen bebek, ne kadar ve ne hızda yediğini fark edemeyebilir. Doyduğu halde müdahale edip, dur diyemez. Çünkü anne, “bi kaşık daha” diyerek tabaktakileri bitirme konusunda ısrarcıdır. Bebeğin beslenme hızı ve miktarı artar. Bu da beraberinde fazla yemeye bağlı obezite ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme riskini artırır. Ya da bebeğin yemeyi reddetmesine ve besinlere karşı fobi geliştirmesine neden olur. Her iki durumda da bebek iştah kontrolü sağlamada zorluk çeker!
Doyduğumuz anda fazla yemeyi sonlandırmak, obezite ve diğer hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerdendir. Yediklerinin farkında olan ve kendi beslenen bebek, doyduğunu anlar ve yemeyi sonlandırır. Bu yaşlarda geliştirdiği yeme davranışı da, bir ömür sürecek yeme davranışlarının temelini oluşturur.
Mis kokulu günler dileriz…