Beslenmende Midenin Mi, Duygularının Mı Sesi Daha Gür Çıkıyor?
Bazen duygusal olarak en zayıf anınızda güçlü yiyecek istekleri ortaya çıkar. Zor bir problemle karşı karşıya kaldığınızda, stresli hissettiğinizde, sıkıldığınızda hatta çok mutlu olduğunuzda bilinçli ya da bilinçsiz olarak yemeğe yönelebilirsiniz.
Bu yönelme biçimi yani ‘’Duygusal Yeme’’ kilo verme çabalarınızı sabote edebilir. Beyin ödül sisteminizi aktive eden çok yağlı veya tatlı besinlere yönelebilirsiniz.
Ancak size iyi bir haberim var!
Duygusal yeme eğilimindeyseniz, yeme alışkanlıklarınızın kontrolünü yeniden kazanmak ve kilo verme hedeflerinize geri dönmek için adımlar atabilirsiniz.
Ruh hali-besin-kilo verme döngüsü nasıl çalışır?
Duygusal yemek, stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları bastırmanın veya yatıştırmanın bir yolu gibidir. Günlük yaşamdaki olumsuz olaylar yeme davranışınızı duygusal olarak tetikleyebilir. Bu tetikleyiciler ise:
• İlişki çatışmaları
• İş veya diğer stres faktörleri
• Yorgunluk
• Finansal baskılar
• Sağlık sorunları vb. olabilir.
Peki yolumuza nasıl devam edeceğiz?
Duygularınızın beslenmenizi ele geçirmeye başladığını hissettiğinizde, besin isteklerini kontrol etmek için yeni adımlar atabilirsiniz. İşte bazı ipuçları:
1.Yemek günlüğü tutun. Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi, yemek yerken nasıl hissettiğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu yazın. Zamanla, ruh hali ve yemek arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran kalıplar görebilirsiniz.
2.Açlığınız gerçek mi? Kontrol edin. Açlığınız fiziksel mi yoksa duygusal mı? Sadece birkaç saat önce yemek yediyseniz ve guruldayan bir mideniz yoksa, muhtemelen aç değilsinizdir.
3.Can sıkıntısıyla mücadele edin. Aç olmadığınızda atıştırmak yerine, dikkatinizi dağıtın ve daha sağlıklı bir davranış koyun. Yürüyüşe çıkın, film izleyin, kedinizle oynayın, müzik dinleyin, okuyun veya arkadaşlarınızla muhabbet edin.
4.Kendinizi mahrum etmeyin. Kilo vermeye çalışırken, kalorileri çok fazla sınırlayabilir, aynı yiyecekleri tekrar tekrar yiyebilir ve size keyif veren besinleri tümüyle kaldırabilirsiniz. Bu, durum yiyecek isteklerini artırabilir. İştahınızı azaltmaya yardımcı olacak bolca çeşitlilik elde edin bir de kendinize keyif ara öğünlerini çok görmeyin.
5.5 duyunuzla beslenmeyi öğrenin. Besini görün, çıtırtısını duyun, nefis kokusunu koklayın ve uzun uzun hissederek çiğneyin. Bu yeme biçimi besine olan farkındalığınızı artıracaktır.
Son olarak çevrenizden destek almaya çekinmeyin.