Beyin Dostu Diyet:Mind Diyeti
İnsanların yaşam süresinin uzadığı günümüz dünyasında, beynine iyi bakmak günün yoğun temposunda hepimizin en çok önemsediği durum. Üstelik Alzheimer ve bunun neden olduğu demans gibi beyin yaşlanmasına neden olan hastalıkların artması da bu konuda daha özverili olman gerektiğini gösteriyor. İşte bu nedenle bugün seni “BEYİN DOSTU DİYET: MİND DİYETİ” ile tanıştıracağız!
Yıllardır sağlıklı olduğunu bildiğimiz Akdeniz Diyeti ile Dash Diyetinin bir karması olan bu diyet; beynin nasıl çalıştığının, beslenmenin beyin sağlığı üzerine etkisinin araştırılması üzerine ortaya çıkmış olup yaş alırken bilişsel yaşlanmayı yavaşlatmayı amaçlıyor. Araştırmalar, Mind Diyetini benimsemiş bireylerin yaşıtlarına göre bilişsel olarak 7.5 yaş daha genç olduğunu göstermektedir. Yine bu diyeti benimseyen bireylerin Alzheimer riskinin %30 ila %53 oranlarında daha düşük olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.
Peki Nedir bu MİND DİYETİ? Dediğini duyar gibiyiz. İşte bu diyetin detayları; yararı en az olan veya yararı olmayan besinleri azaltıp, maksimum faydalı besinleri arttırmak odak noktasıdır.
Mind Diyetinin Favorileri; özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere sebzeler, kırmızı- mor meyveler başta olmak üzere meyveler, tam tahıllar, çiğ fındık- ceviz- badem, zeytinyağı, balık, kümes hayvanları.
Mind Diyetinde Uzak Durulması Gereken Besinler; kızartmış yiyecekler, kırmızı et, yağlı ve tuzlu peynirler, tereyağı (ki bunun sebebi de çok miktarda yendiğinde hayvansal yağ alıyor olman ve tereyağını yakma işlemine tabii tutuyor olman), hamur işi ve günlük kotanın çok çok üstündeki şeker tüketimi.
Beyin Dostu Beslenme için Kurallar Basit!
1. Günde en az 3 porsiyon tam tahıllı tüketmek.
2. Her gün başka bir meyve ve sebze tüketmek, rengarenk beslenmek.
3. Her gün mutlaka çiğ fındık, badem gibi yağlı tohumları tüketmek.
4. Haftada en az iki kez kümes hayvanlarından hazırlanmış bir tabağı öğününde bulundurmak.
5. Haftada en az bir kere balık tüketmek.
6. Tereyağını günde 1 tatlı kaşığından fazla tüketmemek.
Sen daha iyi bir beyin aktivitesi için neler yapabilirsin? Cevap doya doya yaşamakta gizli!
Her sabah başladığın güne umut ve sevgi ile yaklaşarak, günü selamlayarak uyan!
Kahvaltıyı asla pas geçme ve bu öğünde ne kadar faydalı şeyler yersen beyninin o gün o kadar iyi çalışacağını unutma!
Kendine ufak molalar ver ve gerçekten nefes al. Ufak molalar sayesinde beynine dinlen ve hadi tekrar başlıyoruz mesajlarını ver!
Hareket et, hareket etmek nöronlarına da sana da iyi gelecek!
Su iç, hücrelerini tazelemenin en önemli kuralı bu!
Gülümse, gülümsemek aklına da ruhuna da iyi gelecek!
Her gün yeni bir şey öğren, unutma beynimiz koca bir deniz.
Aklını, ruhunu, hayatını sağlıkla sürdürdüğün doya doya bir yaşam dileriz