Bizimkisi Bir Bağışıklık Hikayesi!
Belki bu zamana uyguladığın diyetler hep fiziksel kaygılar yüzündendi.
Ya da çevrende gözlemlediğin herkes daha ince olabilmek, istediği bedene girebilmek için diyet yaptı. Belki de bu zamana kadar diyete sağlık değerlerini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak için bir basamak gözüyle bakmadın. İşte tam da bu yüzden formeo diyetisyenleri olarak objektifini biraz kaydırmaya ve özellikle COVID-19 pandemisinde diyetin sağlığın üzerindeki etkisi hakkında en bilimsel bilgileri paylaşmaya karar verdik. Hazırsan haydi başlayalım!
Bu zamana kadar ailemiz bizi hep yemezsek güçten düşeceğimiz ve hasta olmamak için çok yememiz gerektiği üzerine öğretilerle büyüttü. Bağışıklığı güçlü tutmak istiyorsak; “yemek” yetmezdi, “çokça yemek” gerekliydi. Hal böyle olunca o günün çocukları, bu dönemin hastalıkta-sağlıkta her boşlukta güçten düşme korkusuyla kendini yemeye veren yetişkinlere çevirdi.
Geçmişteki bu öğretilerimiz, özellikle bu pandemi sürecinde salgına yakalanma korkusuyla bizi yemeye karşı dürtülemeye devam etti. Hatta diyet yapmanın bu dönemde sağlıksız olacağı ile ilgili de yanlış algılara kapılmamıza sebep oldu. Hareketimiz azaldı, biz kendimizi yemeye verdik derken bir kar topu misali her şey kontrolden çıkmaya başladı.
O zaman Mayıs 2020 yılında International Journal of Obesity’de yayınlanan yayına kulak verelim! Araştırmalara göre Beden Kütle İndeksi (BKI) derecesine göre hafif şişman ve obez grubuna giren kişiler COVID-19 riskinde normal kilolu bireylere göre daha fazla risk altında! Diğer yandan bu grubun hastalıkla beraber oluşacak komplikasyonların daha şiddetli yaşandığı ve normal kilolu bireylere göre ölüm oranlarının da daha yüksek olduğu bulunmuş! Temel bulgulara bakıldığında; kilolu ve obez bireylerin bağışıklık sisteminin daha güçsüz olduğu; buna bağlı hastalığa yakalanma riskinin artıp ve iyileşme süresinin geciktiği gözlenmiştir.
Sonuç olarak baktığımızda, “çok” yemekten ziyade “sağlıklı ve yeterli miktarda” yemek bağışıklık sistemini güçlendiren en temek noktadır! Bununla beraber kontrolsüz ve fazla yiyerek, ileri dönemde kiloya sebep olabilecek bir beslenme türü, bağışıklığı arttırmak yerine yağlanmaya bağlı inflamasyon oluşturarak daha çok bağışıklığımızın düşmesine sebep oluyor.!
Sonuç olarak, diyet fiziksel kaygılardan öte olmakla beraber uzman kontrolünde doğru bir şekilde yapıldığında sağlık kalitesini maksimum seviyeye çıkarır. Burada da formeo ekibi olarak, bahsi geçen diyetin düşük kalorilerden, tek tipe bağlı kayı diyetlerden uzak, kişiye özel, kişinin sağlık değerlerine ve ihtiyacına göre uzman tarafından planlanmış diyetler olduğunu da vurguladığımızı lütfen unutma!
Son olarak;
Sosyal mesafeni koru!
Farkındalıkla kal!
Hoşça kal!