Çiğ mi? Kavrulmuş mu?

Evde, ofiste, seyahatlerde severek tükettiğimiz kuru yemişlerin vücudumuz için pek çok sağlıklı faydası mevcut, bunlardan en önemlisi ise kolesterole olan etkisi!

FDA düşük kolesterol içeren diyetin bir parçası olarak günde 50 g kuruyemiş tüketiminin kalp sağlığını riskini azalttığını ve bu ibarenin tüm kuruyemiş paketlerinin etiketlerine yazılması gerektiğini onaylamıştır.

E o zaman her gün düzenli olarak tüketelim ancak nasıl tüketelim?

Tadını, aromasını hatta gevrek yapısını değiştirmek için kuru yemişleri kavurmayı tercih ediyoruz ancak bunu yaparken içeriğindeki neleri değiştiriyoruz?
• Kalori miktarları sanılanın aksine benzerdir! Çiğ ve kuru kavrulmuş kuru yemişler çok benzer miktarda yağ, karbonhidrat ve protein içerir. Kavrulmuş kuru yemişlerin gram başına biraz daha fazla yağ ve kalori olmasına rağmen, fark minimumdur. Örneğin 28 gram çiğ badem 161 kalori ve 14 gram yağ içerirken, aynı miktarda kuru kavrulmuş badem 167 kalori ve 15 gram yağ içerir.
• Kavurma, kuruyemişlerdeki sağlıklı çoklu doymamış yağlara zarar verir.
• Kavurma sırasında bazı antioksidanlar ve vitaminler kaybolur. 
• Yüksek sıcaklıklarda kavurma sonucu oluşan akrilamid adındaki zararlı bir madde oluşabilir.
• Bazı kavurma işlemlerinde olduğu gibi yağ ve tuz eklenmesi daha fazla kalori alımına neden olur. Ayrıca hipertansif veya koroner kalp hastalığı olanlar için risklidir.
• Ayrıca kavurma işlemi raf ömrünü azaltır.

Ancak:
Çiğ kuru yemişler,Salmonella gibi zararlı bakteriler içerebilir. Ancak yapılan çalışmalar bunun çok düşük miktarda olduğunu göstermektedir.
Ayrıca kuru yemişler, mantarlar tarafından üretilen toksik ve kanserojen ‘’aflatoksini’’ içerebilir. Aflatoksin kontaminasyonunu önlemenin en iyi yolu, kavurma yerine kurutma ve saklama sırasında nem ve sıcaklığın kontrol edilmesidir.

Formeo diyetisyenleri olarak daha çok çiğ kuru yemiş tüketmeni öneriyoruz.
Ve tabii tüketirken avuç ölçüsüyle değil tartarak veya sayarak tüketmeni öneriyoruz.