Çin Tıbbı Üyesi: RAVENT
Kuzukulağı ailesi üyesi olan ravente merhaba de! Belki de adını ilk defa duyuyor olabilirsin? Daha çok Batı Avrupa mutfaklarında kullanılan raventi uçkun/ışkın otu olarak da duymuş olabilirsin. Binlerce yıllardan beri özellikle geleneksel Çin tıbbının vazgeçilmez malzemelerinden birisi olan bu bitkinin yararlarını öğrenmeye hazır mısın? O zaman haydi alt satıra geçerek okumaya başla :)
Diyabet: Raventin gerek yüksek lif içeriği gerekse içerikleriyle kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğunu biliyor musun? Yapılan bir araştırmada, 30 gün boyunca düzenli tüketilen ravent ile diyabet hastalarının kan şekerinde düşüş olduğu gözlemleniyor! Bu özelliğini de glikoz-6-fosfataz, früktoz-1, aldolaz aktivitesinde azalma ve fosfoizoglikoizomeraz aktivitesinde artışla göstermektedir. Ayrıca çalışma, diyabete bağlı yükselen karaciğer fonksiyon değerlerinin de ravent tüketimiyle düşüşe geçtiğini söylemektedir.
Antimikrobiyal: Çalışmalara göre ravent başta Candida türleri olmak üzere birçok mantarlara karşı antifungal etkiye sahip. Bu özelliğini özellikle cilt hastalıklarından sorumlu mantarlara karşı göstermektedir. Ayrıca bağırsakta oluşabilecek kötü bakterilerin çoğalmasını engellemede de etkili! 2011 yılında Fisheries Science’da yapılan bir çalışmaya göre de ravent antimikrobiyal özelliğini içerisinde barındırdığı antrakinon bileşenleri sayesinde sağlamaktadır.
Antioksidan: Ravent içeriğinde bulunan fenolik bileşenler sayesinde serbest radikalleri temizleyici, lipid peroksidasyonunu azaltıcı etkileriyle vücutta antioksidan özellik göstermektedir. Bu özellik sayesinde vücut hücrelerinin toksinlerden zarar görmesini de minimuma indirerek birçok hastalığa/kansere karşı koruyucu kalkan görevini üstleniyor.
Beyin Sağlığı: 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre bu bitki tüketimi beyin hücreleri hasarını azaltıyor. Oksidatif stres hasarını azaltma özelliği sayesinde de nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etki taşıyor. Ayrıca hücrelerin hasarını minimuma indirerek unutkanlığın azalmasına da yardımcı olabileceği söylenmekte!
Dikkat!
Ravent içeriğinde okzalik asit bulundurması sebebiyle kontrollü tüketilmelidir. Fazla tüketimi böbrek taşına sebep olması sebebiyle, özellikle böbrek taşı sorunu yaşayanlar için tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Laksatif etki: Yüksek doz ravent tüketimi bağırsaklarına laksatif etki yaratıyor! Bu yüzden bu besini tüketirken miktar kontrolünü sağlaman önemli
Hamileler: Ravent kasılmaları tetikleme riski yüzünden hamilelerde tüketimi desteklenmemektedir.
İsimlerini çok da duysan, hiç duymasan da, bir besini tüketmeden önce doğru araştırma yaptığına emin ol, etraftan duyduklarınla hareket etme! Yararları olduğu gibi yanlış zaman ve miktarlarda tüketeceğin her besinin sana olumsuz geri dönüşlere sebep olabileceğini aklından çıkarma :)