Çocuklarda Teknolojik Oburluk

Teknoloji hayatın her dönemini, hatta her anını kapsayan bir boyuta geldi. Ebeveynleri ve çocukları da içine alan teknolojinin yararları saymakla bitmez. Peki ya olumsuz etkileri? Özellikle çocukluk çağı obezitesinin çığ gibi büyüdüğü, ülkemizde %8 oranına ulaştığı bu dönemde, teknolojiyi biraz kısıtlamakta fayda var. Neden mi?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya 2013 verilerine göre;

• 06-15 yaş grubundaki bilgisayar kullanan çocukların bilgisayar kullanmaya başlama yaşı ortalama 8 iken, 06-10 yaş grubunda ortalama başlama yaşı 6, 11-15 yaş grubunda ise 10!
• İnternet kullanımına ortalama başlama yaşı 9!
• 06-15 yaş grubundaki çocukların %24,4’ü kendi kullanımına ait bilgisayara sahip iken, %13,1’i cep telefonuna ve %2,9’u oyun konsoluna sahip!
• Çocukların %45,6’sı hemen her gün internet kullanmakta!
• 06-15 yaş grubundaki internet kullanan çocukların %38,2’si haftada iki saat, %47,4’ü haftada 3-10 saat, %11,8’i haftada 11-24 saat, %2,6’sı ise haftada 24 saatin üzerinde kullanmakta!
• 06-15 yaş grubu çocuklar interneti en çok %84,8 ile ödev veya öğrenme amacıyla kullanırken, bunu %79,5 ile oyun oynama, %56,7 ile bilgi arama, %53,5 ile sosyal medya ağlarına katılma takip etmekte!
• 06-15 yaş grubundaki çocukların %92,5’i hemen her gün TV izlemekte! Bu oran 06-10 yaş grubundaki çocuklarda %94,8 ve 11-15 yaş grubu çocuklarda ise %90,2’dir. Günde ortalama dört saatin üzerinde TV izleyen çocukların oranı 06-15 yaş grubunda %12 iken, 06-10 yaş grubunda %12,5, 11-15 yaş grubu çocuklarda ise %11,6’dır!

Amerikan Pediatri Akademisi; çocukların TV, bilgisayar ve eğlenceli oyunların karşısında geçirdikleri zamanın, günde 1-2 saatten fazla olmamasını önermektedir! Çocuklar kanepede otururken daha az, fiziksel olarak aktif olabileceği aktivitelerde daha fazla zaman geçirmelidir.

Teknoloji karşısında fazla zaman geçirmek, beraberinde ciddi fiziksel sorunları da getirmektedir. Görme problemleri, duruş ve iskelet sistemi bozuklukları, fiziksel aktivite yetersizliğine bağlı obezite ve radyasyona maruz kalma başlıca sorunlardır.

5-10 yaş aralığında çocuklara sahip 1600 ebeveynle yapılan bir araştırmada; teknoloji hareketsizliğin önemli bir engeli olarak tanımlanmıştır. Ebeveynlerin %42’si TV, oyun ve cep telefonlarının, çocukların sağlıklı yaşam tarzlarını engellediklerini belirtmiştir. Bakmayın her ne kadar ebeveynler egzersiz yetersizliği olarak teknolojiyi öne sürseler de; %74’ü çocuklarıyla birlikte TV karşısında, %53’ü de birlikte video oyunları ve bilgisayar oynayarak zaman harcamaktadır! Bu noktada, eğer çocuklar teknoloji karşısında gereğinden fazla zaman harcarken ailesi de hemen yanında yer alıyorsa, hareketsizlik ve obezite nedeni olarak suçlanması gereken teknoloji DEĞİLDİR!

Çocuğa bakan bireylerin çoğu (anne, bakıcı, aile üyesi); sırf daha rahat oturmak, komşusuyla daha rahat konuşmak veya daha rahat temizlik yapmak için çocuklarını erken yaşta teknolojiyle tanıştırıyor. Yaş diyorum ama 8 aylık bebekler bile akıllı telefon bağımlısı olmuş artık! Evde emeklemek yerine ellerinde akıllı telefon veya TV karşısında mama sandalyesinde bütün gün oturuyorlar! Öğrenmeye, keşfetmeye, hareketliliğe en açık olduğu dönemlerde; hareketsizliğe alışıyorlar.

Bugünden itibaren teknolojiye yeni düzen getiriyoruz. Böylelikle çocuklarımızın sağlığını iyileştirirken, daha aktif olmalarını ve sosyal ilişkilerini daha da geliştirmeyi sağlıyoruz.

• Yemek saatlerini; sosyal gelişimi destekleyen ve vücut ağırlığında sağlıklı sonuçlar elde edilen sağlıklı ortamlar haline getirin! Yemek esnasında TV izlemenin, göreceli olarak daha yüksek BKİ (beden kitle indeksi) değeri ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmalar ailecek yemek yerken, TV’nin kapalı olmasını önermektedir!
• Teknolojiye günde 2 saatten daha fazlasını ayırmayın! Buna ödevlerde dahil! 
• Yeni bir gelenek başlatın ve yemek sonrası ailecek parka, sokağa yürüyüşe çıkın!
• Ev işlerinde çocuklara da yer verin! Birlikte araba yıkayarak, bahçeyle ilgilenerek fiziksel olarak daha aktif olmayı sağlayın!
• Fiziksel hareketliliğin arttığı oyunları tercih edin! Basketbol, futbol, bisiklet sürmek gibi…
• Sevdiğiniz müziklerle dans edin! Hareketliliğiniz artarken, stresten arınarak ruh halinizi de iyileştirin :)