Çocukların Yeni Yemekler Keşfetmesinin Püf Noktaları - 2

Yemek tabaklarını kendine göre değil; çocuğunun porsiyon ölçüsüne göre doldur!

Evet, söz konusu çocuğunun beslenmesi olduğunda, kendine hakim olamıyorsun! Lütfen çocuğunu kendin gibi düşünme. Herkesin yemek ihtiyacı birbirinden farklıdır. Çocuğun bir öğününde yarım kepçe çorba, 4 yemek kaşığı sebze yemeği, 2 yemek kaşığı yağı azaltılmış yoğurt ile doyabilecekken; sen kendin gibi düşünerek çocuğuna bir kepçe çorba (hatta iki kepçe!), 8 yemek kaşığı sebze yemeği ve bir kase de yoğurt veriyorsun ve sonra da hepsini yemesini bekliyorsun!!! Bu da doğal olarak çocuğunun yemek yemeye karşı tepki oluşturmasına neden oluyor! Unutma; çocuğun 1-3 yaş arası senin tükettiğin porsiyon ölçülerinin dörtte birini, 3-6 yaş arası ise üçte birini tüketebilir!

Çocuklar karmaşık yemeklerden hoşlanmazlar! Görünümü sade yemekleri tercih et!

Çocuğun, yemeklerin içinde yer alan besinleri tanıyabileceği şekilde görmek ister. Görünümü sade olan yemekler çocuğunun ne yediğinin bilincinde olmasını ve kendini güvende hissetmesini sağlar. Karmaşık olan yemeklerde çocuğun ne yediğini ayırt edemez ve bu da yemeğe karşı isteksizliğini ortaya çıkarır. Örneğin etli türlü yemeğine, karmaşık yapısından dolayı tepki gerçekleştirebilir. Böyle durumlarda eti ve sebzeleri ayrı ayrı pişirmen, tabağında ayrı ayrı yer vermen; çocuğunun tatmasını, yemesini kolaylaştıracaktır :)

2 yaşından sonra birlikte yemek hazırlayın; hem besinleri tanısın, hem de severek yesin!

Çocuğun 2 yaşını doldurduktan sonra artık seninle birlikte mutfağa girmeye ve küçük görevler üstlenmeye hazırdır. Çocuğunun beslenme zekasını arttırmak, besinleri dokunarak yakından tanımasını sağlamak, yemek kültürünü geliştirmek ve birlikte eğlenceli vakit geçirmek istiyorsan; haydi mutfağa :) Yemek hazırlıkları yaparken, çocuğundan yardım etmesini rica et. Kendi başarısı çocuğuna gurur verecek ve böylelikle hazırlık aşamasında yer aldığı yemekleri yeme olasılığı artmış olacaktır!

İnternet görsellerinden faydalanarak birlikte eğlenceli tabaklar hazırlayın!

Resimli, renkli ve desenli tabaklar çocuğunun her zaman ilgisini çeker. Onun ilgisini çekeceğini düşündüğün tabaklardan birkaç tane al. Aynı zamanda, bu tabaklarda hazırlanmış değişik şekilli yemekler de (araba, uçak, bebek, balık, çizgi film kahramanları gibi) çocuğunun yemeğini zevkle yemesini sağlar. Birlikte yemek hazırladıktan sonra, istediği tabağı seçme özgürlüğünü çocuğuna vererek; eğlenceli tabaklar hazırlayın :) eğlenceli tabaklar konusunda yardımı internette yer alan görsellerden alabilirsin.

Çocuğun yeni besinleri arkadaşlarının yanında daha kolay kabullenir; mini partiler düzenle!

Çocuklar genellikle denemediği, asla yemem dedikleri besinleri; arkadaşlarının yanında daha kolay yerler. Hatta sen “benim çocuğum bunu asla yemez” dediğin için pişman bile olabilirsin :) Bu nedenle çocuğuna arkadaşlarıyla mini partiler, piknikler, eğlenceler düzenle ve yeni besinleri sunmayı dene. Arkadaşlarının tadına baktığını ve yediğini gören çocuğun, yeni besinlere hayır diyemeyecektir!

Yapılan en büyük hata, çocuğunu kimseyle kıyaslama! İştah konusunda her çocuk farklıdır, unutma!

Anneler, çocuklarının beslenmesinde temel rol oynarlar. Annelik bilincinin oluşmasıyla başlayan bu süreçte; çocuklarının yemek yememesi, annelerin kendilerini yetersiz hissetmesine ve anneliklerini sorgulamalarına neden olabilmektedir. Bu hislerin sonunda ise anneler dayanamaz ve belki de yapabilecekleri en büyük hatayı yaparak çocuklarını başkalarıyla kıyaslarlar! Unutma ki; yapı olarak her çocuk nasıl birbirinden farklıysa, iştah konusunda da birbirinden farklıdır. Uygulanan bu hata, çocuğunun kendini yetersiz hissetmesine, çocuğunda özgüven kaybı gerçekleşmesine yol açar. Lütfen çocuğuna güven, başkalarıyla kıyaslama yapma :)

Çocuğun belirli bir besini yememekte kararlıysa, yemeklerini gizli hazinelere dönüştür!

Ne yaparsan yap, çocuğun belirli bir besini tüketmemekte kararlı mı? O zaman yemeklerini gizli hazinelere dönüştürme vakti gelmiş demektir. Örneğin; çocuğun haşlanmış yumurtayı sevmiyor, yemiyor olabilir; ama bu tüketmesine engel değildir. Yumurtayı omlet şeklinde pişir, üzerine zeytinden göz, domatesten dudak yap; o zaman dikkatini çekersin :) eğer hiç tüketmiyorsa çorbalarına eklemeyi dene! Sert dokusundan dolayı çocuğun et yemiyorsa, yumuşak top top köfteler yap :) köftelerin içine sebze (ıspanak, kabak, patlıcan, pırasa gibi) de ekle, besin değerini arttır! Yapısı nedeniyle tercih edilmeyen bir diğer besin de peynirdir. Çocuğun beyaz peyniri yemiyorsa; yağı azaltılmış labne, üçgen veya kaşar peyniri tercih et! Labne ve üçgen peyniri, çocuğunun sevdiği renkte bir sebzeyle robotton geçirerek; çocuğunun ilgisini çekecek renkli peynirler elde edebilirsin :)

Anne-Babalar unutmayın! Çocuk beslenmesinde anahtar kelime “sabır”, malzemeler ise “besinler, hayal gücü, gülümsemek ve çocuğa güvenmek”tir :) çocuklarınızla mutlu yemeklere, anlara…