Detoks Mutfakta Başlar!
Detoks denince akla çoğu zaman meyve ve sebze suları ile çok düşük kalorili beslenme gelir. Bu beslenme modeli ise ne yazık ki beslenme biliminde doğru bilinen yanlışlardan biri... Peki detoks Nedir? Detoks; sağlıklı ve doğal ürünlerle yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmedir. Sebze tüketimini arttırmaya, taze meyveleri posaları ile birlikte tüketmeye, hayvansal yağ içeriği yüksek kırmızı et tüketimini sınırlandırmaya ve derin su balığı tüketimini attırmaya, kafein ve alkol tüketimini su ve bitki çayları tüketimi ile değiştirmeye, şeker ve şekerli yiyeceklerle rafine edilmiş karbonhidratlar yerine tam tahıllar gibi kompleks karbonhidrat tüketimine yönelik sağlıklı beslenme modeli.
Asıl önemli olan ise sağlıklı beslenme modelinde kalıcılığı sağlayarak, yaşam boyu sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı edinmektir. Çünkü; şehir hayatının temposu ve stresli yaşam, yetersiz beslenme ve hareketsizlik vücutta birçok zararlı metabolitin oluşmasına sebep oluyor. Detoksun amacı ise bu süreçlerde bedene destek vererek, vücudu yormadan toparlanmasını sağlamak. Yaşam boyu bu etkiyi sürdürebilmek için ise yapman gereken en önemli şey mutfağını baştan yaratmak! Nasıl mı?
1. Mevsim meyve ve sebzelerine buzdolabında büyük bir yer aç.
Her mevsime özel sebze ve meyveler ile beslenmeni çeşitlendirirken, bağırsak floranı koru. Stres ve yetersiz beslenmeden ilk etkilenen organın bağırsağını sağlıklı hale getirmek için vitamin ve mineral içeriği yüksek, posadan zengin bu besinleri tüketmen oldukça önemli!
2. Pembe kutular ile buzdolabını renklendir.
Evet pembe kutular denince aklına bundan sonra light ürünler gelsin. Süt ve süt ürünlerinin yağsız olmasına özen göster. Et, tavuk, yumurta gibi besinler ile yeterince doymuş yağ aldığın bedenine fazladan doymuş yağ sokma. Fazla doymuş yağ tüketiminin kalp ve damar sağlığını bozduğunu unutma!
3. Peynir seçiminde devrim yarat.
Toplum olarak yağlı peynirleri tercih ettiğimiz bir gerçek fakat bu peynirler sadece yağlı olmakla kalmıyor, maalesef oldukça yüksek miktarda da sodyum içeriyor. En çok şikayet ettiğin konu olan ödemden kurtulmak, kalp ve damar sağlığını korumak için mutfağında light peynirlere ve lor peynire yer aç.
4. Tam tahılları baş köşeye al.
Vücudunun ve beyninin temel enerji kaynağı olan karbonhidratlardan tam tahıllar sağlıklı bağırsaklar ve sinir sistemi için en güvenilir ve en sağlıklı tercih olmakla birlikte bedenin içinde temiz enerji kaynağıdır. Tam tahıllı makarna, çok tahıllı ekmek, kinoa, bulgur, karabuğday, kurubaklagiller mutfağının olmazsa olmazlarından olsun.
5. Mutfağının baş tacı baharatlara gereken özeni göster.
Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların her birinin binbir çeşit faydası var. Kimisi sindirim sistemini düzenliyor, kimisi sinir sistemini koruyor, kimisi ödem atıyor, kimisi kan şekerini dengeliyor… Daha birçok faydası olan baharatlar; tüm besinlere yakışan çeşitleri ile mutfağının baş tacı! Unutmaman gereken ise; sağlık dolu etkilerinden faydalanmak için baharatlarını mutfağının gölge ve nemli olmayan bir yerinde, cam kavanozlarda muhafaza etmen gerektiği. Yoksa bu faydalı etkiler yerini toksik etkilere bırakabilir!
6. Bitki çayların gözünün önünde olsun.
Kimimiz sırf kilo yönetimi için tüketiyor olsa da, bitki çayları da tıpkı baharatlar gibi birçok faydaya sahip. Kan şekerini dengelemek, stresin bedende yarattığı etkiyi baskılamak, yağ yakımına yardımcı olmak ve tatlı isteğini baskılamak faydalarından yalnızca birkaçı. Bu etkileri görebilmek için sana tavsiyem paketli bitki çaylarını seveceğin bir bitki çayı kutusunda muhafaza et ve görünür bir yere yerleştir. Bu sayede mutfağa girdiğinden bir şeyler atıştırmak yerine sağlıklı içecekler içmeye yönlenebilirsin. Beyaz çay, yeşil çay ve roiboss en ön sıralarda yer alsın lütfen
7. Paketli ürünler ile mutfağını güvene al.
Yağ, şeker ve sodyum içeriği yüksek yiyecekleri paketlenmiş, sağlıklı ürünler ile değiştir. Paketli ürünlerden ve tatlandırıcılardan korkma. Gün içinde keyiflenmek için bu yiyeceklerden kontrollü miktarda tüketebilirsin. Paketlenmiş sağlıklı bir ürün nasıl olmalı dediğini duyar gibiyim. Etiketini oku ve bu uyarılara dikkat et; “trans yağ içermez, sodyumu azaltılmış, yağı azaltılmış, organik ürün, tam tahıl” gibi yazıların yazıyor olması o paketli ürünün güvenilir ve tüketilebilir olduğunun kanıtı Şimdi abur cubur dolabını porsiyon kontrolünü göz önünde bulundurarak bu alternatifler ile değiştirme zamanı!
8. Susuz olmaz.
Canlı bir bedenin, sağlıklı bir vücudun ve zinde bir beynin olmazsa olmazı suyu mutfağın başta olmak üzere, salonunda, yatak odanda bulundur. Sana fit bir öneri; mutfak tezgahında yemek saatleri dışında sadece su bulundur! Böylece mutfağa her girdiğinde tezgahın üstündeki su sana su tüketimini hatırlatacak!
9. Buzdolabının üstünde haftalık yemek planın yazsın!
Mutlu fotoğraflar, rengarenk magnetler ile dolu buzdolabının üstünde haftalık yemek planı da yer alsın. Bu plan sayesinde buzdolabının üstünde ki fotoğraf sayısı ve magnet sayısı da artabilir, ne de olsa doya doya yaşamın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor ve sağlıklı beslenmek için ihtiyacın olan en önemli şey planlanmış sağlıklı menüler. Ayrıca bu menü sayesinde aile bireyleri haftalık tüketecek besinleri bilirlerse gün içinde ki seçimlerini de bu menüye uygun yapabilirler.
10. Mutfağında sağlıklı bir panoya yer ver.
“Doya Doya Bir Yaşamın Yolu Bu Mutfakta Hazırlanan Sağlıklı Yiyeceklerden Geçer! İşte bu nota mutfağının en görülür köşesinde mutlaka yer aç! Her baktığında sevdiklerinin sağlığının senin ellerinden çıkan besinler ile bağlantısını hatırlayacağın için inanıyorum ki mutfağın hep sağlıklı olacak.
Evet bu yazıyı okuduğuna göre artık hayat boyu sağlık için detoksun mutfakta başladığını biliyorsun! Yapman gerekenleri de öğrendin! Şimdi, doya doya bir yaşam için harekete geçme zamanı