Diyet Bekçilerine Dikkat!

Forma girmeye ve daha sağlıklı beslemeye karar vermişsin öncelikle seni tebrik ederim. Diyetisyeninle birlikte muhteşem bir programa başladın kendini çok iyi hissediyorsun. Ancak bir sorun var evet sen onlara kısaca ‘’diyet bekçilerim’’ diyebilirsin. Kimlerden mi bahsediyorum?

Kilo vermeye çalışırken sosyal çevrenden ‘’ahkam kesenlerin’’ verdiği olumlu ya da olumsuz eleştirilerden bahsediyorum. Daha önce bir diyet programına dahil olduysan şu an beni çok daha iyi anlıyorsun. Bu haftaki yazımda diyet bekçilerin ile kolayca başa çıkmana yardımcı olacak birkaç tüyo vereceğim sana;

DİYETİSYENİNE GÜVEN
Evet yapılan araştırmalar sağlıklı bir beslenme programına dahil olan bireylerin güçlü bir şekilde çevresinden etkilendiğini gösteriyor. Diyet serüveninde unutmaman gereken en önemli nokta; bu konunun uzmanının diyetisyenin olduğu. Abur cubur bilgiler ile ahkam kesen sosyal çevren her daim olacak; onları yok etmen mümkün değil! Bunun için asosyal bir birey olmana da gerek yok. Sen onlara doğrusunu anlat yeter! Uyguladığın diyet programına ve diyetisyenine güvenirsen çevrende sana güvenir ve bir bakmışsın doya doya yaşamı destekleyen sağlıklı bir akımı başlatmışsın bile :)

‘’DESTEK’’ KURALLARINI BELİRLE
Destek kurallarını önce bir kâğıda yaz. Evet yanlış duymadın her maddeyi tek tek yazmanı istiyorum! Sosyal çevrenden desteğe ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan; ne konuda, ne kadar desteğe ihtiyacın olduğunu belirle. Ve kuralları sen koy! Bu çok basit bir şekilde iş arkadaşlarının senin gözünün önüne gereksiz atıştırmalıkları bırakmamaları istemenden tut bazı planlarında sana ısrar etmemelerine kadar bir çok şey… Senin için bu ricayı kırmayacaklarına eminim.

KAYGILARINI ANLADIĞINI KARŞINDAKİNE GÖSTER!
Bir partidesin ya da ekipçe bir toplantıdasınız. Diyette olduğunu tabi ki tüm ekip biliyor ve daha önce diyet yapmış bir iş arkadaşın sana o ikramdan yememeni gerektiğini; o gıdanın sana ‘’yasak’’ olduğunu söylüyor. Şimdi ne mi yapacaksın? Bu konuda sana tavsiyem önce derin bir nefes al ve ona kaygılarını anlıyorum şeklinde bir giriş cümlesi kur. Ses tonun ne kadar sakin olursa karşındaki o kadar kontrolün sende olduğunu hissedecek unutma! Bu konuda diyetisyenine öncesinde danışmıştın o sana gerekli miktarı anlattı ve o günün diyetini partine göre düzenledi lütfen yanlış bir şey yapıyor psikolojisine girme!
 ‘’Ben de bunun sağlıksız bir seçim olduğunu biliyorum ama diyetisyenim diyet motivasyonumu yükseltmek adına bugüne özel bana bir liste planladı beni düşündüğün için tekrar teşekkür ederim.’’ de ve bu konuşmaya noktayı sen koy!

SENİ TANIYAN GERÇEK DİYET BEKÇİLERİN DE OLABİLİR ONLARI KIRMA!
Sana ilgi ve özen gösterenlere teşekkür ederek memnuniyetini belirt! Bu program süresince böyle cesaretlendirmelere ihtiyacımız olacak unutma!

AİLE FERTLERİN KAYGILI MI?
Bu konuda çözüm yolun çok basit; bir sonraki diyetisyen görüşmene annen, baban ya da kardeşin kaygılı olan aile bireyini de çağır. Aile üyelerin düzenli ilaç kullanmadığın ya da doğru gıdalar tüketemediğin durumlarda kaygı duyup sana fazla dırdır ediyor olabilirler. İnan bana bu çok doğal bir refleks. Ya da tam tersi annen ya da baban bir seferden bir şey olmaz diyerek seni diyetini bozmaya yönlendiriyor olabilir. Bırak bütün bu sorunları diyetisyenin ailenle çözsün. Senin konuşmandan çok daha etkili olacağını unutma!

ARAŞTIRMALAR GÖSTERİYOR Kİ…
Eğer bir diyet programına başlayacaksan; sana ufak bir tavsiyem var! Diyette olduğunu olabildiğince az çevrene duyur. Çünkü yapılan araştırmalar çevrendekilerin psikolojik olarak üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve bunun genellikle olumsuz sonuçlandığını gösteriyor.

VE KENDİNE DÖN
Senden kartları açık oynamanı istiyorum. Bu hafta gerçekten diyetine uyum sağladın mı? Günlüğüne bak ve kendine 100 üzerinden bir puan ver! Belki de çevrenden gelen baskıları bahane ederek kaçamak yapmaya yönelen bir bilinçaltın var. Unutma her şey daha iyi bir sen için. Lütfen kendini bu konuda kandırma!