Ebeveyn Beslenme Davranışları Çocuklarda ‘’Seçici Yeme’’ Davranışını Etkileyebilir Mi?

Çocuk beslenmesinde sıklıkla karşılaşılan beslenme davranışlarından biri ‘’seçici yeme davranışı’’dır.
Peki seçici yeme davranışı ne anlama gelmektedir?

Çocukların bildiği/tanıdık olduğu besinleri tükettiği veya yeni besinleri denemeye isteksiz olduğu, güçlü yiyecek tercihlerinin görüldüğü davranış tarzıdır.
Çocuklarının çok fazla yemek seçmesi konusunda endişeli olan veya yeterli beslenemediğini düşünen ebeveynler, besin alımını artırmak için farklı yöntemler uygulamaya çalışabilir, ancak bu uygulamalar her zaman amacına ulaşmaz!
Uygulanan farklı yemek yedirme yöntemleri sonucunda, çocuklar daha fazla yemek yemeye direnebilir veya yetişkinliğe kadar devam edebilecek aşırı gıda alımını benimseyerek obezite gelişimine zemin hazırlayabilir.

Anne beslenme uygulamalarının çocuklarda seçici yeme davranışı ile ilişkisini inceleyen bir çalışmanın sonuçlarına göre;
  • Annelerin beslenme davranışları ile seçici yeme davranışı arasında çift yönlü pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir. Özellikle yemek için baskı uygulanmasının (zorla yemek yedirmek) çocuklarda seçici yeme davranışını tetiklediği, benzer şekilde seçici yeme davranışı gösteren çocukların ebeveynlerinin daha çok yemek baskısı yaptığı görülmüştür.
  • Evde sağlıklı bir yemek ortamının oluşturulması ve yemekte tüm ailenin aynı sofrayı paylaşması ise, seçici yeme davranışının önüne geçilmesinde önemli bir faktör olarak belirlenmiştir.
Hayatın bütün evrelerinde olduğu gibi, çocuklukta da ‘’seçim’’ yapmak doğal bir davranıştır sevgili anne. Çocuğuna seçim hakkı tanıyarak ve yemek konusunda fikrini sorarak sağlıklı bir iletişim kurabilirsin. Aynı zamanda yeni bir yemeği keşfederken baskıcı değil, destekleyici, sabırlı ve cesaretlendirici davranarak yemek zamanlarını tüm aile için keyifli bir deneyime çevirebilirsiniz.