En Değerli Besin, Uyku!
0-3 yaş dönemi zihinsel ve fiziksel gelişim için en önemli dönem! Çünkü büyüme ve gelişmenin -özellikle beyin gelişiminin- en hızlı olduğu zamandır. Bebeğinizin beyin gelişimi hamileliğin ilk ayıyla birlikte başlar ve 2. yılın sonunda neredeyse yetişkinlerin beyin büyüklüğüne ulaşır. Yani beyin gelişimin %80’i aslında bu sürede tamamlanmaktadır.
Yeni doğan bir bebek günün tamamını uykuda geçirir. Sadece beslenmek için uyanır. 2,5 ayını doldurduktan sonra ise uyanıklık hali artar, gece 4-5 saat kesintisiz uyuyabilir. Bebeğiniz büyüdükçe gece uykuları artacak, gündüz uykuları da azalacaktır. En kaliteli uyku ise, gece REM uykusunu alabilecekleri zamandır.
REM uykusu (Rapid Eyes Movement), bebeğinizin uyanıklıkla uyku hali arasında kaldığı uykudur. Bebeğiniz gündüz uyanıkken, sizinle konuşmaları ve oyun oynamaları esnasında birçok yeni bilgi öğrenir. Gece REM uykusunda beynin aktif bir şekilde çalışması ve sinirler arasındaki iletimin güçlenmesi, gün içerisinde öğrendiklerini kalıcı hale getirmesini sağlar.
Bebeğiniz REM uykusunda sürekli gözlerini kırpar, sık sık hareket eder, kalp atımı ve nefes alımı hızlıdır. Siz uykudayken bebeğinizin ses çıkardığını veya hareket ettiğini duyunca hemen müdahale ederseniz; bebeğinizin REM uykusunu bölmüş olursunuz. Böylece öğrendiklerini pekiştiremez, sabah huysuz uyanır. Huysuz uyanması da gün içerisinde öğrenmede isteksizliğe, odaklanma problemine ve hırçınlığa neden olur. Gece duyduğunuz en ufak bir kıpırtıda lütfen kalkıp bebeğinizi kucağa almayın. Biraz bırakın kendi uykuya dalmaya çalışsın. Böylece REM uykusunu ve zihinsel gelişimi bozmamış olursunuz.
En değerli besin, uyku!
Bebeğinizin 22:00-04:00 saatlerinde uyumasını sağlayın. 3. ayını dolduran bebeğiniz lütfen kendi odasında uyumasına izin verin. Aynı odada yatarken, hareket etmeniz veya uyurken sesler çıkarmanız bebeğinizin REM uykusunu bölmesine neden olur. Oysaki sessiz ve karanlık bir odada uyuması melatonin hormonu salgılamasına yardımcı olarak; bağışıklığın güçlenmesini, zihinsel performansın artmasını, mutlu uyanmasını ve büyüme hormonunun salgılanmasını sağlar. Kaliteli bir uyku alan bebeğiniz; sabah dinç ve mutlu uyanır, algıları açık ve öğrenme becerisi yüksek olur. Aynı şekilde bebeğiniz gün içinde fiziksel ve zihinsel yönden ne kadar aktif olursa olsun, gece uykusu kesilirse, gündüz öğrendiklerini kalıcı hale getiremeyecektir.
• Yeni doğan bebeğiniz; ilk 3 ay 10-18 saat uykuya,
• 3 aydan sonra 15 saat uyku 2-4 şekerlemeye,
• 6 aydan sonra 14 saat uyku 2-3 şekerlemeye,
• 1 yaşından sonra 13-14 saat uykuya 2 şekerlemeye,
• 1,5 yaşından sonra ise 10-13 saat uykuya 1 şekerlemeye ihtiyaç duyar.
Lütfen bebeğinizde uyku düzeni oluşturun. Bunun için de rahatlıkla bir pedagogdan yardım alabilirsiniz. Bebekler 22:00-04:00 saatleri arasında uyusun, uyusun ki büyüsün ;)