Eyvah, Çocuğum Hiperaktif!

Hiperaktivite üç farklı şekilde kendini belli eder: dikkat dağınıklığı, dürtüsel hareket eden (hiperaktif) ve ikisinin birden görülmesi. Dikkat dağınıklığı belirtileri; dikkat etme sorunu, direktifleri takip etme sorunu, utangaç ya da içine kapanık olma, kolayca dikkati dağılma, dağınık ya da dikkatsiz görülmesi ve bilgi işlemenin yavaş olmasıdır. Dürtüsel hareket etmenin belirtileri; dikkat etme sorunu, huzursuzluk, dürtüsel konuşma ve aksiyonlar, aşırı konuşma, başkalarıyla yüksek sesle etkileşimler, aşırı aktiflik ve hızlı bir öfke görülmesidir. Bir de bu iki özelliklerin birden görüldüğü davranış bozukluğu vardır.

Hiperaktif çocuklarda yaralanma, ayakta tedavi alma, hastaneye götürülme ve ambulansta görülme riski, diğer çocuklara göre %10 daha fazladır. Bu riski, besinlerle biraz daha azaltmaya ne dersiniz sevgili anneler?

Her gün 1 yumurta yesin!

Çocuğunuzda görülebilecek yetersiz protein alımı endişeye, dikkat dağınıklığına ve uyku bozukluklarına yol açabilir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı, her gün tüketmesini sağlayın.

Taze meyvelerin ferahlığını çocuğunuz da hissetsin!

Muz içerdiği magnezyum ve potasyum ile kaslarını rahatlatır. Aynı zamanda triptofan içeriğiyle sakinleştirici etkisi de vardır. Kış aylarının vazgeçilmezi turunçgiller de C vitamini ve potasyum ile çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Fit Not: Meyveleri soyup vermek yerine, kendisinin soymasını isteyin (bıçaksız soyulabilen meyveler). Böylelikle çocuğunuzun yavaşlamasını sağlarsınız.

Her gün mutlaka 2 bardak süt içsin!

Triptofan içeriğinin yanı sıra; kalsiyumun, vücuttaki stresi azaltıcı ve sinir liflerini sabitleyici etkisi vardır. Çocuğunuzun yaşadığı stres, sinir ve endişeyle daha kolay baş etmesine yardımcı olur.

Öğünlerinde tam tahılları tüketsin!

B grubu vitaminlerin kaynağı olan tahıllar, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalarda kaygı, endişe yaşayanlarda sıklıkla B vitaminleri eksikliği görülmüştür. Çocuğunuzun öğünlerinden, tam tahılları (bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, tam tahıllı ekmek) eksik etmeyin.

Salata yeme alışkanlığı kazansın!

Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum, magnezyum ve folik asit içerikleriyle kaslarını gevşetir. Serotonin üretimini destekleyerek de stres ve kaygının azalmasını, mutluluk hissinin artmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzelere, salatalarda çiğ olarak yer verin.

Haftada iki gün balık yesin!

Omega 3 oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranış bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlenmektedir. Omega 3’ün en iyi kaynağı ise balıktır. Çocuğunuzun beslenmesinde somon, dil balığı, levrek ve alabalığa güvenle yer verebilirsiniz. Eğer balık yemeyen bir çocuğunuz varsa, lütfen omega 3 takviyesi almasını sağlayın. Alınan balık yağının, vücut yağından elde edildiğine ve IFOS sertifikası olduğuna emin olun.

Ara öğünlerini badem ve cevizle zenginleştirsin!

Bazı bitkiler, 16. ve 17. yüzyıllarda, benzedikleri vücut organlarının tedavisinde değerlendirilmiştir. Ceviz de baş rahatsızlıklarının tedavisinde, zihni geliştirmede, duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Cevizde bulunan omega yağ asitlerinin sakinleştirici, rahatlatıcı ve sinirsel sistem rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır. Badem de, içeriğindeki magnezyum ile kas gevşemesini destekler. Çocuğunuzun bedenini rahatlatır.

Bitki çayıyla sakinleşsin!

4 yaşından sonra çocuğunuzun beslenmesinde bitki çaylarına da yer verebilirsiniz. Rezene, mayıs papatyası sinirleri yatıştırır, kaslarını gevşetmesine yardımcı olur.

Hiperaktiviteyi şiddetlendiren besinlere DİKKAT!

Kafeinli yiyecek ve içecekler (kahve, çay, çikolata, kakao, enerji içecekleri), şeker ve tuz içeriği yüksek yiyecekler, rafine yiyecekler çocuğunuzda hiperaktiviteyi daha da tetikler. Çocuğunuzu bu besin gruplarından uzak tutun. Sadece uzak tutmak yetmez, mutfağınızda da bulundurmayın.

Aktivitelerle rahatlasın!

Beslenmeyle birlikte, aktivite programını da gözden geçirin. Onu nefes egzersizlerine, yürüyüşe ve yaratıcılık kurslarına teşvik etmeniz; sakinleşmesine, hareket kontrolüne ayrıca yardımcı olacaktır.