Fırın Sebzelerin Tam Zamanı

Bu hafta size özel hazırladığım fırın sebzeler yazımı okumadan önce fırınları 200 dereceye ayarlayın! Neden mi akşam için hem pratik hem sağlıklı hem de çok fit bilgiler sizin için geliyor. Hazırsak başlıyorum :)

Unutma ki; yemeklerin sadece lezzet sınavından geçmiyor. Sağlıklı besinin en önemli püf noktası sağlıklı bir pişirme yönteminden geçer. Besinlere uyguladığın pişirme yöntemleriyle besinlerin besleyici değerlerini azaltabilir, arttırabilir ya da beslenme örüntündeki yağ dengesini aşabilirsin! Pişirme yöntemi olarak besinden maksimum fayda sağlayacak, yağı azaltacak en akıllı yöntemlerden biri fırında pişirmedir.

Her sebzeyi kolaylıkla bulabildiğin kış mevsiminde fırın sebzeleri ister yoğurt ilavesiyle ana yemek olarak; istersen de ızgaranın yanına eşlikçi olarak kullanabilirsin. Önemli nokta hangi sebzeyi ne kadar pişirmen gerektiğini ve hangi baharatlarla lezzetlendirmen gerektiğini bilmen! İşte bu rehber tam senlik; fırınını 200 dereceye ayarladıysan hadi şimdi buzdolabına yönel ve aşağıda saydığım sebzelerden birini seç pişman olmayacaksın söz veriyorum :)

MİNİK PATATESLER
Bu minik patatesleri fırınlamak çok kolay! Yıkadıktan sonra hepsini 2 ‘ye böl, her bir porsiyon için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile soslayarak fırın kağıdının üzerine koy ve 23-30 dakika pişir. Servise sunmadan önce 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave et işte seni fit tutacak patates tarifi :) 100 g(çiğ ağırlık) fırınlanmış patatesin için 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı hakkını azaltman yeterli. Diyette patates yemek yasak değil önemli olan doğru pişirme yöntemi kullanman.

BROKOLİ
Brassica sebzelerin başında gelen brokoli çok pişirilmekten hoşlanmıyor sevgili okurum :) Bu yeşil kahramanımızı yıkadıktan sonra direk yağlı kağıdın üzerine koy ve sadece 10 dakika pişir. Hafif kıtır kalmasına izin ver :) Fırından çıkardıktan sonra 1 porsiyon brokolinin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı+sarımsak+limon suyundan oluşan sosu dök. 125 g light yoğurt ve kıyılmış maydanoz ile servis et. Afiyet olsun formda tutsun.

RENKLİ DOLMALIK BİBERLER 
Kırmızı, sarı ya da yeşil her birinin antioksidan değeri ayrı ayrı zengin o zaman ne yapıyoruz fırınlama süremizi kısaltıyoruz antioksidan değeri arttırıyoruz. Biberlerini kare ya da dikdörtgen sevdiğin şekillerde doğra 15 dakika fırınla ve fırınlanma sırasında taze biberiye ilave et!
TATLI PATATES
Ülkemizde çok yetişmeyen bu patatesi denemek istersen kabuklarını kazıyarak küp küp doğramanı tavsiye ederim. 1 porsiyonuna 1 tatlı kaşığı kanola yağı ilave ederek 20 dakika pişir. Üstünü 1 tatlı kaşığı taze kekikle süsleyerek tüketebilirsin. Metabolizmayı hızlandıran bu besini muhakkak denemelisin :)

KURU SOĞAN
Ana yemeğinin yanına güzel bir eşlikçi arıyorsan soğan içerdiği sağlıklı bileşenler ve mükemmel lezzeti ile kesinlikle aradığın sebze. Soğanın kabuklarını soyarak elma dilimleri şeklinde doğra ve her bir kişi için 1 tatlı kaşığı yağ ilave ederek fırında 20-25 dakika pişir. En son aşamada üzerine 2 yemek kaşığı balzamik sirke ve 1 yemek kaşığı nar ekşisi ilave ederek tüketebilirsin.

BRÜKSEL LAHANASI
Brüksel lahanalarını ikiye bölün ve kısa süre pişirme kuralına sadık kalın yeterli :) bu sebze için uygun olan süre brokoli ile aynı 10 dakika fırında tutman yeterli. Servis etmeden önce 1 yemek kaşığı limon suyu, rendelenmiş 1 diş sarımsağı ve 1,5 yemek kaşığı kıyılmış kişnişi karıştırıp üzerine serpiştirin.

HAVUÇ
Diyet listelerinin yasaklıları arasında olan havuç yasak değil yiyebilirsin ama miktarına dikkat etmeyi unutma! Havuçları yıkadıktan sonra kazıyıp uzunlamasına dörde böl. Fırında yağlı kağıdın üzerinde her 1 porsiyon için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek 20-25 dakika pişir. En son aşamada köri, karabiber ve kırmızı toz biberden oluşan baharat mix karışımı ile tatlandır. Kişi başına yapman gereken havuç miktarı 150 gram lütfen porsiyon miktarının üzerine çıkma :)

KABAK
Geldik sebzelerin en fitine :) Dün biraz fazla kaçırdım bugün hafif ama pratik bir akşam yemeği yemem lazım diyorsan bu ızgara kabak tabağı tam senlik! Kabakları uzunlamasına ikiye ayır ve yarım santim kalınlığında dilimler kes. 10-15 dakika 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile fırınla ve 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ile lezzetlendir. 125 g light yoğurt ve 1-2 dilim ekmek ile keyifle yiyebilirsin afiyet olsun formda tutsun :)