Fit Annenin Su Notları
İşlerin yoğunluğu, bebeğe bakma gibi nedenlerden dolayı “su içemiyorum” veya “su içmeyi unutuyorum” bahanelerini, artık mazide bırakalım değil mi sevgili anneler? Bir fit annenin (hamile veya emzikli) su içmek için o kadar çok nedeni var ki say say bitmez… Ben #fitanneningünlüğü köşemde senin için 5 tanesini sıraladım bile ;)
1. Hamilelikte tansiyon dengesini sağlamaya yardımcı oluyor!
Yetersiz su tüketimi veya aşırı tuzlu tüketim, hamilelik süresince anne adayında ödem oluşmasına ve tansiyonda dalgalanmalara neden olabilmektedir. Bu tansiyon dalgalanmaları da hamilelikte preeklampsi diye adlandırılan zehirlenmeye yol açabilmektedir. Annenin ve bebeğin hayatını ciddi anlamda riske atabilecek bu olumsuz tabloyu önlemek adına, sudan mazeret kabul etmiyorum. Hamileliğin ilk trimesterinde 10-12 bardak, ikinci ve üçüncü trimesterlerinde ise 12-15 bardak düzenli su içmeyi ihmal etmeyin!
2. Bebeğin yaşam sıvısı “amniyon sıvısı”nın miktarını düzenliyor!
Amniyon sıvısı bebeğin tükürük bezlerinin çalışmasını, böbreklerinin gelişmesini, bedeninin korunmasını sağlar. Annede ise rahim boşluklarını doldurarak, bebeğin büyüyüp annenin rahim duvarlarına zarar vermesini önler. Bu sıvının miktarı biraz da annenin kan volümüne bağlı olduğu için, günde en az 2,5 litre su tüketimi ve bunun yanında çorba, ayran gibi içeceklerle sıvı alımını desteklemesi gerekir.
3. Anne sütü miktarını artırıyor!
Bilimsel olarak onaylanmış anne sütünün artmasını sağlayan tek besinsel faktör, sıvı tüketimidir. Sıvı tüketimi annenin 24 saat boyunca aldığı tüm sıvıları kapsarken, bunun %80’lik kısmını “su” oluşturur. Anne sütünün de %90’ının sudan oluştuğunu göz önünde bulunduracak olursak sevgili anneler, günlük en az 3,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Bir anda fazla fazla içmek yerine, sık sık düzenli olarak su için.
4. Besin ögeleri emilimini destekliyor!
Su, hücrelere gerekli besin transferini sağlayan etmendir. Aynı zamanda kan hücrelerine vitamin (özellikle suda eriyen B grubu ve C vitaminleri), mineral ve hormonların taşınmasını da sağlar. Hem hamilelik hem de emziklilik döneminde, annelerin bebekleriyle vücut depolarını paylaştığını düşünecek olursak; yeterli su içen anneler önce kendilerinin, sonra bebeklerinin besin depolarını beslerler.
5. İdrar yolu enfeksiyonu ve kabızlık yaşanma riskini azaltıyor!
Hamile veya emziren annelerin yeterli su tüketimi, daha sık tuvalete çıkmalarını sağlar. Sırf bu nedenle bile su tüketimini azaltanlarınız vardır aranızda eminim :) Oysaki sık tuvalete çıkmanız, idrarla birlikte enfeksiyona neden olabilecek mikropların da dışarı atılmasını sağlar. Kişi yetersiz su tüketirse, sık tuvalete çıkamayacağı için, mesanesi bakterilerin üreme alanı haline gelebilir. Bu da vücutta idrar yolu enfeksiyonları, böbrek rahatsızlıkları görülme riskini artırır!
Yetersiz su tüketimi aynı zamanda kabızlığın da en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Ki özellikle hamilelikte artan hormon düzeyleri, kasların gevşemesine neden olarak kabızlık şikayetlerini daha da çok tetikler. Düzenli ve sık su tüketimi, bağırsaklarda bulunan liflerin daha fazla su çekerek dışkının yumuşamasını sağlar ve kabızlık şikayetlerini en aza indirger.
Gördüğünüz gibi fit anneler, su içmek için sudan nedenleriniz çok :) Susuz kaldığınızı hissetmeniz, vücudunuzun susuz kaldığının bir göstergesidir unutmayın. Annelik serüveniniz süresince, su içmek için de susamayı beklemeyin. Mutlu haftalar…