Fit Bayram Rehberi
Bayram tatilinde metabolizmaları yormak yerine birlikte bayram ettirmeye ne dersin? Bayram sabahı ritüelleri, keyifli aile sofraları, bolca kahkahanın atıldığı sohbetler, en formda bayram tatlısı tüyoları… Hepsini fit bayram rehberinde senin için yazdım;
Ailenin ve mutfağının sağlık bakanı sana sesleniyorum :) Bu bayram mutfağında devrim yapmaya ne dersin unutma hepsi ailenin ve sevdiklerinin sağlığı için…
• Öncelikle en sık yaptığın yanlışla başlıyorum; Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketmemelisin! Kurban eti kesimden sonra en az 24 saat buzdolabında beklemeli. En az diyorum çünkü ideal süre ile aslında kurban etini kurban bayramından sonra tüketmemiz gerekiyor. ‘’Ölüm katılığı’’ etlerde buzdolabında 10-14 gün dinlenme ile ancak kaybolmaktadır. Böylece et daha kolay pişen, daha lezzetli olur ve vücudunun daha kolay sindirebilir.
• Kurban bayramlarının geleneksel lezzeti kavurmayı hazırlarken sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih et! Neden mi? Tereyağı ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağ ilave ederek uzun süre yüksek ısıyla temasta bulunulan pişirme yöntemi ailene kanserojen içerikli bir öğün tükettirmen anlamına geliyor! Ailen ve sevdiklerinin kansere yakalanma riskini arttırmak ister misin kendine bu soruyu sor lütfen. Kavurma yaparken; eti kendi suyunda pişirip bol sebze ve baharatlarla lezzetlendirerek pişirmek en sağlıklı pişirme yöntemidir.
• Etin en güzel eşlikçilerindendir baharatlar. Peki bayramlık baharatların hazır mı? Senin için bayramın 4 baharatını seçtik; kekik, taze biberiye, kırmızı biber ve kimyon. Baharatların hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin ; antioksidan etkisi ile de tüm bedeninin yükünü hafifletmiş olacaksın.
• Saklama sürecinde de sana büyük sağlık görevleri düşüyor! Et protein yapısı nedeniyle sıcaklığa oldukça duyarlıdır. Buzdolabında maksimum 2-3 gün, -2°C’de buzlukta 1 hafta, -32°C’de derin dondurucuda yaklaşık 2-3 ay muhafaza edilebilirsin daha uzun süre değil UNUTMA!
• Kurban bayramında etiniz size sağlık getirsin! Etler hazırlanırken etlerin görünür yağlarının temizlenmesine özen göster ve etlerini mutlaka diğer besinler ile temas etmeyecek ayrı bir doğrama tahtasında doğra. Hayvansal yağlar kalp sağlığını tehdit eden sağlıksız yağlar bu konuda tüm sağlık otoriteleri hemfikir !
• Et kotanı biliyor musun? Kadınların bir öğünde tüketmesi gereken maksimum kırmızı et miktarı; 100-120 gram iken erkeklerin tüketmesi gereken miktar 150-180 gramdır. Et kotanı bayramda da aşma çünkü kota aşım telafini bedenin ve sağlığın ödüyor!
• Barbekü partilerine hazırlık şimdiden başladı mı? O zaman sana en sık yaptığın 2 hatadan bahsedeceğim; eti yağlı seçmek ve ateşe çok yakın mesafede ızgara etmek. Sağlıklı bir barbekü partisi yapmak istiyorsan eti ateş ile 10-15 cm mesafede tut ve etin yanmasına izin verme! Böylece barbekü partilerinden kanserojen bileşenleri kapı dışarı etmiş olacaksın.
• Tabağında sadece ete değil, etin yanında tam tahıllı ekmek ya da tam tahıl (bulgur, karabuğday, kepekli pirinç,…) pilavlara, sebzeye de yer ver. Böylece hem posa tüketiminizi arttırmış hem de bayram tabağının kalorisini hafifletmiş olursun.
• Antioksidana en çok ihtiyacın olan dönemdesin unutma! Mevsim kırmızılarına beslenme planında yer ver. Domates, kımızı biber, kırmızı pancar ve mürdüm erik bu mevsimin en antioksidanları.
• Bayram ikramlarının en sağlıksız ekürileri şekerli, gazlı içecekler! Likit içecekler kana çabuk karışarak kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Bayram içeceği olarak şekersiz limonatalar ya da tatlandırıcı ile tatlandırılmış naneli, çilekli rengarenk limonatalar hazırla içerisine probiyotik ilave et ve bu bayram sevdiklerine sağlık ikram et
• Bayramın ilk yardım ekibinde hazmı kolaylaştıran çay tarifi var! 2 çorba kaşığı beyaz çay ve 2 çorba kaşığı rezeneyi 1 su bardağı sıcak su ile 3-5 dk demle. Üzerine 1 litre soğuk su , 2 kabuk tarçın, 3-4 adet karanfil ve 200 g dilimlenmiş mevsim meyvesi ve buz ilave et. İşte sana hem serinleyebileceğin hem gaz, şişkinlik problemlerine son verebileceğin bir içecek afiyet olsun
• Bu bayram mutfakta şeker devrimi var! Bayramda, evine baklava alma; kendi bayram tatlını kendin sağlıklı bir şekilde yap. Eminim ki; mutfakta harikalar yaratan birçok anne beni okuyor şu anda. O zaman gel bu bayramda sevdiklerine ve ailene gönül rahatlığıyla ikram edebileceğin hem lezzetli hem doyurucu hem de muhteşem görünen bir fit tatlı hazırlayalım;
FİT-EKMEK TATLISI(2 kişilik/1 porsiyon=145 kcal)
Malzemeler;
-3 dilim tam tahıllı ekmek
Sosu için;
-1 bardak su
-2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
-100 gram dondurulmuş frambuaz/kırmızı meyve
Süslemesi için;
-1/3 paket light kremşanti
-1/3 çay bardağı light süt
Yapılışı;
Tam tahıllı tost ekmeklerinin kenarlarını düzgün bir şekilde keserek kalan orta kısımlarını 170°C’de ortalama 3-5 dakika ekmekler kuruyuncaya kadar fırınlayın. Sosu için 1 bardak su, 2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı ve 100 gram dondurulmuş frambuazı kaynatarak şurup haline getirin. Fırından çıkardığınız ekmekleri bu kırmızı sosa batırarak aralarına light krem şanti sürerek üst üste dizin. Sihirli ekmek tatlımız hazır,en üst kısmını light krem şanti ve antep fıstığı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)
Formeo’nun trendy diyetisyeni olarak hepinize en sevdiklerinizle birlikte bol gülücüklü, bol gezmeli tatlı mı tatlı bir bayram dilerim :)