Fiziksel Aktivitenin Kanıtlanmış 9 Faydası
Fiziksel aktivite; ev işi yapmak, alışveriş yapmak, işe yürüyerek gitmek, spor salonuna gitmek gibi gün boyunca yaptığımız tüm hareketleri ifade eder. Fiziksel olarak aktif olmak; hem beden hem de zihni destekleyerek birçok hastalık riskini azaltabilir.
Hadi gelin fiziksel aktivitenin kanıtlanmış 9 faydasından bahsedelim.
1. Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Düşük fiziksel aktivite , aşırı kilolu veya obez olma riskini artırabilir. Tek başına egzersiz yapmak kilo kaybına kesin olarak yol açmasa da, dengeli bir diyetle birlikte başarılı kilo vermeyi destekleyebilir.
Ek olarak, düzenli fiziksel aktivitenin zamanla sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.
2.Kan basıncını düşürebilir.
Yüksek tansiyon, başta felç ve kalp hastalığı olmak üzere birçok hastalık için bir risk faktörüdür. Düzenli fiziksel aktivite, kalbinizin gücünü artırabilir, bu da vücuda kan pompalamak için gereken çabayı azaltır. Sonucunda atar damarlarınızdaki kuvveti azaltarak kan basıncını düşürür.
3. Kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Düzenli egzersiz, özellikle tempolu yürüyüş, koşu ve bisiklete binme gibi aerobik egzersizin kalp hastalığına yakalanma riskini azalttığı gösterilmiştir . Bu fayda, mevcut kilodan bağımsız her beden ölçüsündeki insanlarda görülür. Fiziksel olarak aktif olan aşırı kilolu veya obez kişilerin, olmayanlara kıyasla kalp hastalığına yakalanma olasılığı çok daha düşüktür.
4. Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Egzersizin kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu ve vücudumuzun insüline duyarlılığını geliştirdiği bilinmektedir.
5. Belirli kanserlerin riskini azaltabilir.
Kanser , kontrol edilebilir (örneğin sigara, sağlıksız beslenme, yüksek alkol tüketimi) ve kontrol edilemeyen (örneğin genetik, radyasyon, çevresel kirleticiler) birçok faktörden etkilenen karmaşık bir hastalıktır. Kanıtlar, düzenli orta ila şiddetli egzersizin kolon, kolorektal, akciğer ve meme kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türlerini geliştirme riskimizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
6. Kas gücünü ve işlevini artırır.
İskelet kası birçok fonksiyona hizmet eder. Duruşun korunmasına yardımcı olur, hareketi kontrol eder ve vücut ısısı üretir. Yaşlandıkça, genellikle daha hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle kas kütlemiz azalma eğilimindedir. Bu kas kütlesi kaybı hareketliliğimizi azaltabilir ve düşme ve sarkopeni (Genel olarak kas kütlesi, kas kuvveti ve işlevlerinde azalma ile seyreden ilerleyici ve yaygın bir kas hastalığı) gibi riskimizi artırabilir . Düzenli egzersiz, özellikle direnç egzersizi (ağırlık kaldırma veya şınav vb.) kas gücünü ve direncini artırmaya yardımcı olabilir ve sarkopeni gibi kas bozuklukları riskimizi azaltabilir.
7. Kemik sağlığını ve gücünü iyileştirebilir.
Direnç egzersizinin ergenlerde kemik yoğunluğunu iyileştirdiği ve yetişkinlikte kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olarak osteoporoz riskini azalttığı gösterilmiştir.
8. Olumlu ruh sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.
Düzenli egzersizin ruh sağlığımız ve psikolojik iyiliğimiz üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Egzersizin ruh sağlığımıza fayda sağlama mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Bilinen şey, düzenli egzersizin endorfin salınımını destekleyebileceği ve aynı zamanda stresi hafifletmeye ve sağlıklı bir uyku düzenini desteklemeye yardımcı olabileceğidir, bu da ruh halimizi iyileştirmeye destek olur. Ek olarak, egzersizin depresyon ve diğer zihinsel bozuklukların tedavisinde bile yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.
9. Demans riskini azaltabilir.
Düzenli egzersizin bilişsel gerilemeye karşı koruduğu çalışmalarca desteklenmiştir. Egzersizin bilişsel gerilemeyi nasıl azalttığı henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, son kanıtlar nörotrofik faktörler olarak bilinen proteinlerin salınımının muhtemelen önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu faydalı faktörler, normal bilişsel işleyişi desteklemeye yardımcı olan nöron büyümesini ve onarımını desteklemeye yardımcı olur. Bu, yaşamları boyunca fiziksel olarak aktif kalan yaşlı yetişkinlerin demans ve alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluklar geliştirme riskinin neden çok daha düşük olduğunu kısmen açıklayabilir.
Ne kadar fiziksel aktivite yapmalıyız?
Düzenli egzersiz için dünya sağlık örgütünün önerilerini dinlemekte fayda görüyoruz. Yetişkinler haftada en az 150-300 dk orta şiddette aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır. Ya da haftada en az 75-150 dk yüksek şiddetli aerobik fiziksel aktivite yapmalıdır.
Ve düzenli egzersiz için en önemli adımın sürdürülebilir bir hedef belirlemek olduğunu biliyoruz.
Hadi bu hafta kendi fiziksel aktivite hedefinizi oluşturun, sağlığınıza destek olun.